ÖDEME SİSTEMLERİNDE SÜREKLİ GELİŞİM
Ödeme sistemleri konusundaki çalışmalar, finans sektörü ile hayata geçti ve bu alandaki uygulamalarla gün be gün yeni özellikler bireysel ve kurumsal kullanıcılarla buluşuyor. Çünkü finans sektörü bilişim sektörünün yeniliklerini çok yakından izliyor ve müşterilerinin beklenti ve gelişen gereksinimlerine, teknolojik yeniliklerle yanıt vermesi gerektiğini biliyor. Bu yanıtların başarısı; hem müşterilerin tercihi olmak hem uluslararası başarılar elde etmek hem de operasyonel maliyetlerin aşağı çekilmesi gibi sonuçları beraberinde getiriyor. Son yıllarda hızlı tüketim ürünlerinden lojistik sektörüne, gayrimenkul sektöründen otomotive birçok noktada farklı ödeme sistemleri kullanılıyor. Bu konuda önderliği yapan ise finans sektörü olmayı sürdürüyor, farklı cihazlar ve farklı uygulamalarla yenilikler birbirini izliyor. Finans sektörünün beklentilerini karşılamak isteyen birçok farklı yetkinlikte BT şirketi de birbiri ardına projelere imza atıyor.
Ingenico Türkiye Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aylin Nazlıoğlu, kartlı ödemenin olduğu her alanda faaliyet yürüttüklerini, bankalara ve perakende sektörüne katma değer yaratacak çözümler geliştirdiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl pazara sundukları ICT serisi terminallere dikkat çeken Nazlıoğlu, “POS’ların kazandığı yeni özellikler bankalara ve işyerlerine katma değerli servisler sunma olanağı da tanıyor. Örneğin, Yapı Kredi Bankası işbirliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Engelsiz POS Projesi’ ile görme engeli bulunan kart sahipleri ödemelerini daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. PDA bütünleşik POS terminali iPA280’nin dünyadaki ilk saha uygulamasını Philip Morris Sabancı için Ocak ayında hayata geçirdik” dedi. Nazlıoğlu’na göre, finans ve bankacılık sektöründe ödeme sistemleri yatırımlarında güvenlik öne çıkan bir özellik. Diğer taraftan tüketiciler taksit, ödül, puan gibi kampanyaları yakından takip ediyor, alışveriş planını buna göre düzenliyor. Bu nedenle cüzdanındaki kart hangi mağazada daha çok avantaj sağlıyorsa, oradan alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Bu açıdan baktığımızda, işyerleri açısından Ortak POS uygulamaları rekabet için çok büyük avantaj sağlıyor. Ortak POS sistemi ile tek bir POS üzerinden tüm bankaların kampanyaları tüketiciye sunulabiliyor.
Bu yapıda özellikle kurumsal müşteriler ödemelerini ve tahsilatlarını bankalar yolu ile kolay, sorunsuz ve hızlı yapmayı, daha çok banka ile bütünleşik olarak müşterilerine alternatifler sunabilmek, bu bankalarla bütünleşirken de ek geliştirme yapmadan aynı arayüzler ile çalışabilmek istiyor.
Türkiye, son verilere göre 1.8 milyon adet POS terminaliyle Avrupa’da birinci. Bu bilgiyi paylaşan VeriFone Güneydoğu Avrupa’dan Sorumlu Bölge Pazarlama Müdürü Aslı Karabörklü, “Kredi kartından POS üzerinden sunulan çözümlere kadar Türkiye hem öncü hem lider olarak tüm dünyada saygı görüyor” dedi. Bu bağlamda Türk bankaları yine değişik arayışlar içerisinde. Karabörklü’ye göre temassız kart uygulamaları ve NFC (cep telefonu ile ödeme yapabilmeyi sağlayan teknoloji) yılın yıldız teknolojileri. Karabörklü, şu bilgileri paylaştı:
“İş ortağımız olan bankalara ABD’de küçük ödemelerin oluşturduğu harcama büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşıyor. Türkiye’de de ulaşım başta olmak üzere 30 TL’nin altındaki günlük harcamaların temassız kartlarla yapılması halinde, hem kayıt içi ekonomi güçlenecek hem de günlük hayattaki bozuk para ihtiyacımız azalacak.”