TEKNOLOJİ TAKİBİNDE LİDERLİK FİNANSTA
Bireysel ve kurumsal müşterilere sunulan birbirinden farklı hizmetler ile dünyanın imrendiği bir yapıyı ortaya koyan Türk bankaları, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda da dünyaya rehber oluyor. Bu tablo da, gelecek dönemde NFC teknolojisinin ülkemizde giderek artan bir ilgiyle karşılanmaya devam edileceğinin sinyallerini veriyor. Modern dünyanın getirdiği teknolojik yenilikler ve gerçekler doğrultusunda, nakit paranın yerini gittikçe artan oranda elektronik ödeme sistemleri almaya başladı. Uzun süreçte harcamaların çok büyük kısmı nakitten, elektronik ödemeye kayacak. Bu anlamda mobil teknolojiler ile kredi kartı ürünlerin tam bir bütünleşme içinde olduğu NFC teknolojisinin önümüzdeki dönemde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geleceği anlaşılıyor.
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, “Eğilimler ve araştırmalar, günümüz tüketicilerinin farklı işlemler için ayrı ayrı cihazlar kullanmak yerine birçok işlemi bir arada yapabilecekleri “bütünleşik çözümleri” giderek daha fazla tercih ettiğini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Dünyada 5 milyardan fazla kişide cep telefonu, 2 milyar kişide ise ödeme kartı var. Bu sayılar mobil ödemelerin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu açıkça gösteriyor.”
2011 yılında temassız ödeme teknolojisi MasterCard PayPass’in ulaşımda, üniversite yerleşkelerinde ve stadyumlarda kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor. Bank Asya’nın MasterCard PayPass temassız ödeme altyapısına sahip AsyaCard DIT’ı bazı üniversite yerleşkelerinde kullanılmaya başlandı. Galatasaray’ın yeni stadyumunda kapı girişleri ve stadyum içi alışverişlerde Denizbank ve Garanti Bankası’nın çıkardığı Galatasaray Bonus kartı ile MasterCard PayPass kullanılacak. Güney, MasterCard’ın diğer bir önceliğinin tüketicilere daha güvenli, hızlı ve kolay e-ticaret deneyimi sunan ürün ve platformların yaygınlaştırılması olacağını belirtti ve NFC projelerinin de devam edeceğini vurguladı. Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, son bir yılda birçok yenilikçi temassız ve mobil ödeme çözümünü hayata geçirdiklerini söyledi. Kurumsal müşterilere sunulan Visa markalı ticari kartlarla şirketlerin takip ve raporlama ihtiyacını karşılarken, harcamalarını elektronik ortamda izleme ve denetlemeleri sağlanıyor. Nakit akışının yönetiminde etkinlik sağlayan ticari kartlar, özellikle kapsamlı raporlama modelleri olmayan KOBİ’ler için önemli bir hizmet sunuyor. Kurak’a göre, dünyada temassız ve mobil ödemeler ön plana çıkıyor. Kullanım alışkanlıkları açısından ise, Türkiye pazarının diğer pazarlara göre temassız ödemeleri daha çok benimsediği görülüyor. Türkiye’de son dönemde gelişen temassız ödeme altyapısını kullanarak artık bankalarla mobil ödeme teknolojilerini de hayata geçirmeye başladıkları bilgisini veren Kurak, “Geçtiğimiz Ağustos’ta Akbank ile hafıza kartı tabanlı mobil ödeme çözümünü, Ocak 2011’de ise Yapı Kredi ile iPhone üzerinden mobil ödeme çözümü iCarte’ı tüketicilere sunduk. Visa Electron banka kartlarının alışverişte kullanımı artırmak üzere geçen yıl başlattığımız çalışmalara hızla devam ediyoruz. 2011 yılındaki bir diğer stratejik hedefimiz ise temassız ve mobil ödemelerin yaygınlaştırılmasına ve e-ticarete odaklanmak” bilgisini verdi.
MaxiPara Kart piyasada
İş Bankası, geçtiğimiz yıl müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmak üzere, çeşitli müşteri gruplarının gereksinimlerine yönelik farklı özellikler taşıyan, kart kullanıcılarına önceden kart üzerine yatırılan tutar kadar harcama imkânı sağlayan ön ödemeli “MaxiPara Kart” ürününü piyasaya sundu. MaxiPara Kart sadece bireyler için değil, kullan-at veya yeniden yüklenebilme özellikleriyle şirket gereksinimlerine çözüm sunuyor. Banka yetkilileri şu detayları da paylaştı:
“Çalışanlarını, müşterilerini, iş ortaklarını ödüllendirmek isteyen kurumlar, MaxiPara Kart’a para yükleyerek bu gereksinimlerine çözüm bulabiliyor. Ülkemiz için yeni olan ön ödemeli kart uygulamaları, özellikle şirketlerin çalışanlarına, iş ortaklarına ve müşterilerine yönelik ödüllendirme uygulamalarına getirdiği kolaylık nedeniyle tercih ediliyor. Yapılan araştırmalar orta vadede ülkemizin ön ödemeli kartlar konusunda da Avrupa’nın önde gelen pazarlarından biri olacağına işaret ediyor. Cep telefonu ile kullanılan NFC teknolojisine dayalı mobil ödeme uygulamaları da ön plana çıktı. Bankamız çalışmaları tüm NFC çözümlerini destekleyerek müşterilerimizin tercih edeceği seçenek üzerinden hizmet sunmaya yönelik sürdürülmekte. Halihazırda telefon tabanlı NFC çözümü üzerinde Bankalararası Kart Merkezi (BKM) bünyesinde bir pilot çalışmamız tamamlanmış olup, diğer çözümlere yönelik çalışmalarımız devam etmekte.”
DenizBank Kartlı Ödeme Sistemleri Grup Müdürü Murat Çıtak, DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun, ödeme sistemlerinde inovasyon konusunda hızla yol aldığını, bunun ilk örneğinin de Türk Telekom Arena Stadyum projesi olduğunu belirtti. “Böylelikle stadyum içersinde nakit döngüsü kartlar üzerinde taşındı, taraftarların kimlik bilgileri kartın içine alındı” bilgisini paylaşan Çıtak, “Haziran ayı içinde DenizBank olarak ilk NFC tanıtımımızı yapmayı planlıyoruz” dedi. Mobil telefonların ödeme aracı haline gelmesini ödeme sistemlerinde bir devir olarak değerlendiren Çıtak, ilerleyen zamanlarda mobil operatör ve ön ödemeli kartlarla, bunları kullanan müşterilerinin hayatını kolaylaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Yapı Kredi Kredi Kartları Pazarlama Direktörü Serkan Ülgen, mobil ödeme sistemlerini daha geniş kitlelere yaymak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde “proximity”, yani yakın ödeme sisteminin çok daha önem kazanacağını düşündükleri için çalışmaları özellikle bu alanda yoğunlaştırdıklarını söyleyen Ülgen, şu bilgileri verdi:
“‘Proximity’ ödemeler için PayMobile markasını oluşturduk. Paymobile teknolojisinde farklı telefon markaları için farklı çözümler sunuyoruz. iPhone telefonlarda “iCarte”, diğer telefon modellerinde ise SIM bazlı çözümlerimiz var. PayMobile teknolojisi ile cep telefonlarını kredi kartı gibi kullanarak 35 TL’ye kadar olan alışverişleri imza ve şifreye gerek kalmadan temassız yapmak mümkün. Türkiye, Avrupa’nın en büyük ve gelişmiş kredi kartı pazarlarından biri. Tüketiciler yeniliğe çok açık. NFC teknolojisinin beş yıl içinde geniş bir kitle tarafından kullanılan bir teknoloji olacağını söyleyebiliriz. Özellikle temassız teknoloji, banka kartları, ön ödemeli kartlar, NFC teknolojisi ve e-ticaretin önümüzdeki dönemde en önemli gelişim alanları olacağını öngörüyoruz. Mobil teknolojiler kuşkusuz kredi kartı ürünüyle tam bir bütünleşme içinde önümüzdeki yıllarda hayatımızın daha da ayrılmaz bir parçası haline gelecek. Mobil ödeme teknolojilerini geniş kitlelere yaymayı amaçladığımızdan hem NFC’yi hem de mobil finansal hizmetleri tüm operatörler üzerinden kart hamillerimize sunmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde akıllı telefon sayısındaki artışla birlikte görsel uygulamalarla desteklenen mobil ödeme yöntemlerinin geleneksel kartlı ödemelerin yerini alacağını ve tüketicilerin mobil çözümleri çok daha yoğun şekilde tercih edeceğini düşünüyoruz.