TÜBİDER bilgi teknolojilerinin fiyatlandırılma politikası hakkında açıklamalarda bulundu
TÜBİDER son zamanlarda artan döviz kurları ve yurt dışında satılan ürünlerin fiyatlandırması ve talepleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Sayın Maliye ve Hazine Bakanlığına,
Bilgi teknolojileri sektöründeki ticarete konu olan tüm ürünler ve özellikle emtialar neredeyse yüzde yüze çok yakın bir
oranda yurt dışından tedarik edilmektedir. Bunlar bilgisayar, yedekleme, network, bilgisayar sarf malzemesi… vb gibi ülkemizin genel ihtiyaç listesinde ve Kobilerimizin dijital dönüşümünün gerçekleştirilmesinde önem derecesinde birinci sırada yer alan ürünlerden oluşmaktadır.
32 sayılı kararda yapılan değişiklikle ticari ortamda aşağıdaki maddelerle özetlenebilecek sıkıntılı bir durum oluşmuştur.
– Mal fiyatlandırılması çok zorlaşmıştır. Sektörümüzde çok sayıda ürün yer almakta ve bunların yurt dışı fiyatları çok sık
değişmektedir. Bu durumda fiyatların geçerli kurla TL’ye çevrilse de döviz olarak bilinmesi çok önemlidir.
-32. Kararla yapılan değişiklik neticesinde döviz olan fiyatlar arka planda anlık geçerli kura göre TL’ye çevrilmektedir. Bu durum her
kur değiştiğinde binlerce üründen oluşan fiyat listelerinin yenilenmesine yol açmaktadır.
-Döviz karşılıkları bilinmeyen ve geçerli kura göre an be an belirlenen fiyatlarla müşterilere uzun süreli fiyat teklifi verilememektedir.
Fiyatların döviz cinsinden bilinmemesi çok büyük bir ürün grubunda sıkıntıya yol açmaktadır.
-Fiyatlandırmada anlık kurla değişmekte ve vadeli alımlar için yine anlık finansal maliyetler eklenmektir. Ticaretin doğal akışına uymayan bir. karmaşa ve hantallık oluşmaktadır.
-Kurdaki ve finansal maliyetlerdeki anlık değişimlerle oluşan fiyatlar aşırı şişmekte ve bu da gereksiz olarak hiç istemediğimiz
enflasyon artışına önemli derecede katkı yapacaktır.
-Çok kısa bir süre geçmesine rağmen satış fiyatı belirlemenin ve risklerin nasıl karşılayacağını belirlemenin zorluğundan kaynaklanan tedarik sıkıntıları başlamıştır.
-Sektörümüzün tüm katmanlarının yükü eşit ve gücü oranında katlanmasının esas alınması gerekir, Büyük ölçekteki firmalara
tanınacak ayrıcalıklar yükün küçük ölçekli firmalarca taşınması sonucunu doğuracaktır, Böylesi bir durum küçük ölçekli firmaların daha çok ezilmesine yol açacaktır. Ayrıca tüm katmanlarıyla esasında bir bütün olan sektörümüzün dengelerini de sarsacaktır.
Talebimiz;
Biz ülkemizde yerli para ve dolayısıyla TL ile ticaret yapmayı ilke olarak desteklemekteyiz. Ancak bu durum ülkemizin gelişiminde ve Kobilerinin dijital dönüşümünün sağlanmasında stratejik bir öneme sahip sektörümüz için şu an için uygun değildir. 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle sektörümüz çok olumsuz etkilenmektedir. Ülke sathına yayılmış olan Türkiye bilişim altyapısının oluşmasını ve ayakta kalmasını gerçekleştiren 15 000 civarındaki bilgisayar bayisinin hayatiyeti tehdit altına girmiştir. Kapanacak ve/veya küçülecek bilgisayar firmalarının önemli bir işgücü kaybına yol açarak hiç istenmeyen bir şekilde işsizliğe katkı sağlayacağı açıktır. Özetlemeye çalıştığımız nedenlerle ”bilgi teknolojileri (bilgisayar) sektörünün” 32 sayılı 4. maddesi (g) bendi ve geçici 8. maddenin kapsamı dışına öncelikle çıkarılmasının uygun olacağını arz ederiz.
Saygılarımızla,
Bülent Vural
Tübider Bilişim Sektörü Derneği Y.K Başkanı
TÜBİDER Nedir
1999 yılında kurulan derneğimiz irili ufaklı tüm bilgi teknolojileri firmalarının sadece firma bazında üye olabildiği bir sektör derneğidir. Ülke sathında yaygın olarak 650 civarında üyesi firma vardır. Üye olan her firmanın bir oy hakkı vardır. Bilgi Teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların yer aldığı bayilik sistemini ve daha çok da ülke sathına yayılmış olan 15 bin civarındaki küçük ölçekteki bilgisayar bayisinin temsilcilerini gözetmeye çalışmaktadır.