Nanometre rekabeti
En dar yere en yüksek kapasiteli yongayı sıkıştırmak… Bunu yaparken, daha az enerji tüketmesini, daha çevreci olmasını da sağlamak… Nanometre düzeyinde “daha az” nanoyu kim yapacak yarışması “Survivor”a dönüşeli epey oldu. Şimdi yeni bir aşama başlıyor.
Intel, “Atom” adını verdiği 22 nanometrelik yeni yongasını haber verdi dünyaya. İşlem hacmini 32 nano’dan 22’ye indirdiğini… Nano işiyle uğraşan başkaları da var. AMD var: Intel’in önemli rakibi… ARM var: Apple için ve diğer akıllı telefonlara yonga yapan şirket. Hatta ARM’ın Ar-Ge’si, 20 nano altına inmişmiş. İnovasyon savaşlarında önemli olan, Ar-Ge düzeyinden, üretim (ticarileşme) düzeyine çıkabilmek.
Intel, iki boyutlu değil, üç boyutlu yonga yaptı ve bunun üretimine, kullanılmasına geçecek. İşin ironik yanı şu: Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore, “Her iki yılda bir, bilişimin işlem gücü iki katına çıkacak” formülüyle ünlü. Her ne kadar bu formül artık işlemiyorsa da (süre fazlasıyla kısaldı) İntel, galiba, kurucusunun sözüne hala sadık.
Üç boyutlu yongada elektronlar sadece sağa sola değil, yukarı aşağıya da hareket ediyor. Böylece, dar yerde çok hareket. Bunun sonucu: Yüzde 50 enerji tasarrufu (pil ömrü uzayacak) ve işlem takviyesi (performansta yüzde 37 artış hesaplıyorlar).
Ferrari için çalışan AMD (Advanced Micro Devices) ve Acorn ile Apple ortaklığındaki ARM gibi önde gelen diğer yongacılar, 20 nanodan da aşağıya inmek için Ar-Ge’cilerini işe koşacaklar. ARM’a bakılırsa, IBM ile ortaklaşa 14 nano’luk bir yonga için çalışmaya başlayacak. Ve acaba bu işler daha ne kadar az nanoya doğru gidebilecek?