Her yol (artık) buluta çıkar
EMC, yıllık toplantısında tüm detayları ile bulutu, bulut bilişimin artan gerekliliğini, bu yolda sunulan ve giderek çeşitlenen çözümlerini anlattı.EMC, yıllık toplantısında tüm detayları ile bulutu, bulut bilişimin artan gerekliliğini, bu yolda sunulan ve giderek çeşitlenen çözümlerini anlattı.
Bulut önceliği ile yol alan EMC, yıllık toplantısında da bu konuyu merkezine aldı. 9-12 Mayıs tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen EMC World 2011’in ana konusunu artan veri, geçiş dönemindeki BT ve tüm bunların buluşma noktası olarak bulut bilişim oluşturdu. Etkinlikte bulut bilişim yapısının geleceği, yeni teknolojiler ve sektörel uygulamalar gibi başlıklarda EMC ve etkinlik sponsoru şirketler, dünyanın dört bir yanından gelen iş ortakları ile bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Bilginin ‘önlenemez’ artışı
EMC CEO’su Joe Tucci, toplantının açılışında tüm iş ortaklarına hitaben yaptığı konuşmaya, günümüzde BT’nin odaklandığı üç temel konuyu; bütçe ikilemi, data konumlandırma ve güvenliği hatırlatarak başladı. Konu bütçe olunca, BT bütçesini saptamak ve bunun veriminin ölçümü gündeme gelirken, Tucci data konumlandırma başlığını şöyle anlattı:
“2010 yılında sayısal büyüklüğün 1,2 zettabayt olduğu görülüyor. Bu, inanılmaz bir bilgi demek. Bunu yönetebilmek ve verim alabilmek önemli. 2020 yılında ise 35 zettabayt veri olacak. Yani kat be kat artış söz konusu. Ama bugün bu bilginin yüzde 90’ı yapılandırılmamış ve 2011 itibariyle sayısal evrende 300 quadrillion dosya var.”
Melez bulutun yükselişi
Tucci’nin dikkat çektiği üçüncü başlık güvenlik ve BT yöneticilerinin önceliği de bu konu. Ama yine Tucci’nin verdiği bilgiye göre, Fortune 500 şirketlerinin büyük bir bölümüne göre güvenlik riskleri büyüyor. Bu üç başlığa ek olarak da etkinlik, kontrol ve tercihleri artırabilmek, işbirliğine açık olabilmek de önemli birer gereklilik ve tüm bunların sırrı ise bulut bilişim. Melez bulut yapısının giderek öne çıktığına işaret eden Tucci, şöyle devam etti:
“Sektörde değişim çok hızlı. Bu da bize ve VMware’e önemli bir fırsat yaratıyor. Bu yapıda uygulamaları dönüştürmek mümkün ve bunlara yeni uygulamalar da eklenebiliyor. Böylece uygulamalar değişiyor, sanallaşıyor ve artıyor. Son kullanıcı platformları bulut sayesinde değişiyor. Tabletler ve buna benzer ürünler hayatımıza giriyor, iş yapmak daha kolay hale geliyor. Uygulamalar yıllar içinde değişti aslında, ama hiçbiri bu kadar kapsamlı ve ortak bir değişim sergilememişti.”
Yeni ürünler, çoklu çözümler
Tucci, EMC’nin bu yapıda önemli bir portföye sahip olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu çözümlerin hepsi farklı noktalarda kullanılabilir çözümler ve kurumsal bazda hizmete hazır. “Teknolojili uygun maliyetle kullanabilmek önemli ve biz de bunu sağlamaya özen gösteriyoruz” diyen Tucci, “Peki buluta güvenmeli miyiz?’ sorusunu şöyle yanıtladı:
“Yönetim ve doğru çözümle bu hiç de zor değil. Hele de melez bulut ile işlemler çok daha güvenli. Örneğin Vblock, temel yönetim araçları içeriği ile bulut macerasını hızlandırıyor. Buluta, yani büyük veriye yolculuk büyük bir yatırım, büyük bir fırsat demek. Biz geçen 3 yıl içinde bu başlığa önemli yatırım yaptık. Her yıl yine büyük yatırımlar yapıyoruz. Bu yolculukta yatırımlar bitmeyecek. Yoğun yatırım yapmak için finansal gücümüz de var. Depolama sektöründe 41 yeni ürün çıkardık. Bu, sektörde tarihi bir rekor. Bunu da Ar-Ge ve satın almalarla yaptık. EMC Isilon, EMC Hadoop, Project Lighting gibi yeni ürünlerimiz olacak. Sanallaştırma, bulutun bir sonucu. Melez bulut ise kurumsal bazda maliyetleri azaltacak, hızı artıracak, kontrol sunacak.”
Basınla düzenlenen soru-cevap toplantısında ise Tucci, depolamada VMware’in payının artmasını beklediğini, bu başlıkta birçok ilginç ürün olduğunu hatırlattı. Son dönemde artan güvenlik sorunları ile ilgili soruyu ise Tucci şöyle yanıtladı:
“Amazon ile ilgili yaşananların güvenlikle bir alakası yoktu. Onlarınki bir depolama sorunuydu. Sonuçta bilginin güvenliği yeniden sağlandı. Ama Sony’nin web sitesine birileri girdi ve bazı kullanıcı bilgileri çalındı. Amazon ve Sony’nin yaşadıkları arasında fark var. Her gün yeni bir şeyler oluyor ve önemli olan; bilgiyi geri alabilmek, onu düzeltebilmek. İşte biz bunu sağlıyoruz.”
EMC Bilgi Altyapı Ürünleri Başkanı Pat Gelsinger, BT alanındaki değişimin hızına ve sektörde değişen tanımlamalara şöyle dikkat çekti:
“Karmaşık teknoloji hayatımızı değiştirirken, bulut da BT’yi değiştiriyor. Bu süreci besleyen üç unsur var: Birincisi performans artışları. İkincisi sanal sunucuların gelişimi. Üçüncüsü ise flash teknoloji ile hafıza kapasitelerinin gelişimi. Tüm bunlar buluta yönelimi sağlıyor. Geçen yıl private cloud üstünde durmuştuk. Bu mimariye geçişin giderek yoğunlaştığını görüyoruz. Bizim de bu konuda çok yeni ürünlerimiz oldu. Data Domain platformu burada fark yarattı. Etkin BT altyapısı için de bu yatırımlar tercih ediliyor ve Data Domain platformu, performansı da artırıyor. Böylece etkili depolama ve data kullanımı oluyor. Biz bu konuda Vblock, Hyper Cloud Management, Isilon, Atmos 2.0, Greenplum veritabanı uygulaması, Documentum xCP gibi yeni çözümlerimiz ile önemli bir ekosistem sunuyoruz.”