Taklit edilemez tekil etiket
Bordotek taklit edilemez kabarcık etiketleri Türkiye pazarına sundu. Önemli evrak, belge veya nesnelerin sıkça taklit edilmesinden yola çıkarak taklit edilemez kabarcık etiketlerin Türkiye’de tek dağıtıcısı olduklarını söyleyen Bordotek Genel Müdürü Öner Gültekin, hologram teknolojisinin günümüzde yaygın olarak kullanıldığını ancak güven unsurunun baskıyı gerçekleştiren şirkete bırakıldığını vurguladı.
Gültekin, taklit edilemez kabarcık etiketlerin yurtdışında üretildiğini Türkiye’de ise yazılım geliştirme kısmının gerçekleştirildiğini söyleyerek şu bilgileri veriyor: “Hologram teknolojisinde baskı yapmak istediğiniz adedi şirkete söylüyorsunuz. Bundan sonraki süreçte o şirkete güvenmek zorundasınız. Kaç adet basılıp bunların kaçının teslim edildiğinden emin olamıyorsunuz. Ancak kabarcık etiket teknolojisinde etiketlerin parmak izini alıyorsunuz. Her bir etiket için tekil imza üretiyoruz ve karekod ile kodluyoruz. Bir merkezi veritabanında bu bilgileri karşılaştırma olanağını sunuyoruz.”
Kabarcıklar doğal olarak oluşuyor
Etiketlerdeki kabarcıkların üretim sırasında doğal olarak oluştuğunu söyleyen Gültekin, “Bu kabarcıkların konumu, boyutu ve şekli tamamen rastgele olarak meydana geldiğinden her kabarcık etiket benzersiz ve tekildir. Özel bir cihaza gerek duymadan bunu hem veritabanı üzerinden doğrulamak hem de göz ile veya basit bir ekran üzerinde görüntüleyerek eşleştirmek mümkün.”
Ürünün güvenlik riski yüksek olan seçimlerde yurtdışında kullanıldığını ifade eden Gültekin, Kongo Cumhuriyeti’nin bu sayede başarılı bir seçim gerçekleştirdiğini söyledi. Gültekin taklit edilemez kabarcık etiketlerin diğer kullanım alanlarının ise kimlik, pasaport ve benzeri belgelerde, sertifika ve diplomalarda, rapor sonuçlarında, telif hakkı gerektiren kitap, CD ve dergiler de kullanılabileceğini söyledi.
10 parmağında 10 ayrı bilgi
Bilişim teknolojilerinin hayatın her alanına girmesiyle birlikte ortak risklerin ve güvenlik açıklarının da arttığına dikkat çeken Gültekin bu yönde artan bir talep de oluştuğunu dile getiriyor. Geçtiğimiz yıl CeBIT Fuarı’nda kriptolu taşınabilir USB ve harici belleklerin ilgi gördüğünü aktaran Gültekin, parmak izi okuyuculu ve şifreli giriş olanağı sağlayan bu ürünlerin hassas bilgileri yanında taşıyanlar için tek çözüm olduğunu dile getirdi.
Gültekin kriptolu taşınabilir aygıtlarla ilgili ise şu bilgileri verdi: “256 bit AES ile korunan USB Flash bellek ve sabit disk şeklindeki ürünlerde çok yüksek çözünürlüklü bütünleşik bir parmak izi okuyucusu bulunuyor. Magnezyumdan üretildiği için üzerinden araba ile geçmeniz de dahil herhangi bir zarar görmüyor. Aynı anda 10 parmak tanıtabiliyorsunuz. Bunları kime hangi parmağınızdaki bilgileri göstermek istiyorsanız o parmağınızla tanıtıp o bölümü açma imkanınız oluyor. Dosyaların sizin izniniz olmadan kopyalanması mümkün olmuyor. Dışarıdan bir yazılımın içerideki bilgileri de çekmesine izin vermiyor.”