Yazılım testinin önemi Testİstanbul’da konuşulacak
Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından 26-27 Mayıs tarihlerinde “Daha Fazla Kullanılabilirlik Testi, Daha İyi Kullanıcı Deneyimi” temasıyla düzenlenecek olan TestIstanbul Konferansı’nda, Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun sonuçları açıklanacak.
Dört bölümden oluşan raporun ilk maddesinde test organizasyonu ve süreçleri ele alınıyor. Rapora göre, Türkiye’de yazılım testi konusunda farkındalık ve buna bağlı olarak test olgunluk seviyeleri henüz çok düşük. Şirketlerin çoğunda test ekibi bulunmuyor ya da ekipler çok yeni kurulmuş. Test ekiplerinin eksikliği, geliştiricilerin, iş analistlerinin, hatta son kullanıcıların test yapmasıyla sonuçlanıyor. Bu ise sağlıklı bir işletme modeli olarak görülmüyor. Daha olgun şirketlerde, test ekipleri, geliştirme ekiplerine rapor vermesi gereken, maliyetli destek merkezleri olarak değerlendiriliyor. Bu şirketlerdeki test ekipleri, temel işlerini yapmaları için gerekli bütçe ve yetkiden yoksun olduğundan, beklenen başarıyı gösteremeyebiliyor. Raporun “Test Organizasyonu ve Süreçler” bölümünde belirtilen, geleceğe yönelik öngörülerden bazıları ise şöyle sıralanıyor: “Beş yıl içinde yazılım geliştirme çalışmalarının, tek sorumluluğu test yapmak olan uzmanların denetiminde gerçekleşmesi bekleniyor.
ISTQB Certified Tester gibi sertifikasyonlarla test profesyonellerinin görev tanımının netleşmesi bekleniyor. Görev tanımlarıyla birlikte rol ayrımları da oluşacak ve farklı sorumluluklara sahip farklı test ekipleri kurulacak. Projelerle bağlantılı ürün risklerinin artmasına paralel olarak testlerin rolü ve önemi de daha iyi anlaşılacak. Test uzmanlarına ve testlere bir “engelleyici” gözüyle değil, “her tür sorunda doğruyu söyleyen bir tanık” olarak bakılacak. Test süreçleri, tasarım teknikleri ve metodolojileri, şirketleri profesyonel test hizmetlerine yatırım yapmaya yönlendirecek. Test süreci danışmanlığı, yakın gelecekte en yüksek değeri ve talebi oluşturacak. Yazılım testinin önemi arttıkça, şirketler sırasıyla test eğitimi ve sertifikasyonuna, test süreçlerine, test tasarımı tekniklerine ve test otomasyonu araçlarına yatırım yapacak.”
Yazılım testleri için kaynak
Rapor, şirketlerin düşünce yapılarını değiştirmeyi amaçlıyor. Yazılım projelerinin kalitesi konusunda kapsamlı analizleri içeren ve her yıl tekrarlanacak olan bu raporun, sektördeki hedef ve eğilimlerin daha iyi belirlenmesinde temel başvuru kaynaklarından biri olması hedefleniyor.
Rapor, Türkiye pazarının genel durumunu göstermenin yanı sıra gelecekteki bilgi teknolojileri projelerine yönelik fiili standart ve eğilimleri de ortaya koyuyor. Rapor için, farklı ölçeklere sahip şirketlerde çalışmakta olan 250’yi aşkın kişinin katıldığı bir anket düzenlendi.TestIstanbul Konferansı hakkında ayrıntılı bilgiye www.testistanbul.org adresinden ulaşılabiliyor.