Yazılımda kalite raporu
Yazılımda kalite henüz arzu edilen seviyede olmamasına rağmen, tartışılır hale geldiği için önemli bir dönüm noktasındayız. Türkiye Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından 2011 yılı kalite raporu yayımlandı. Rapor öncesinde yapılan anket için BT yöneticileri, kalite güvencesi müdürleri, iş analistleri, yazılım mühendisleri gibi farklı, ancak sektör içindeki pozisyonlar ile görüşülmüş. Ortaya çıkan sonuçlar ise şaşırtıcı değil. Dikkatimi çeken birkaç soruyu sizinle paylaşmak istiyorum.
Birden fazla yanıt verilebilen “Sizce yazılımı kim test etmeli?” sorusuna yüzde 64 çoğunlukla yazılımcılar yanıtı verilmiş. Son kullanıcılar test etmeli diyenlerin oranı yüzde 57 iken, test mühendisleri diyenler için bu oran yüzde 55. Şirketler için, işi sadece test yapmak olan mühendisleri ekipte tutmak maliyetli olabilir. Ancak bir yazılımcının kendi kodunu test etmesi, sadece yazılan kodun testini aşmakta zorlanır. Farklı senaryoların testi için ise, en azından ekipteki diğer yazılımcılar yardımcı olabilir.
“Ekranları kim tasarlıyor?” sorusuna ise katılımcılar yüzde 43 oranında iş analistlerinin, yüzde 41 oranında ise yazılım geliştiricilerin olduğunu belirtmiş. Yazılımcının kalitesi, yazdığı kod kadar, tasarladığı ekranlarla da ölçülür duruma gelmiş. Halbuki iyi bir kod yazan yazılımcı iyi bir tasarımcı olmayabilir. “Siz veya ekibiniz geçen senelerde kullanılabilirlik eğitim aldınız mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 71’i hayır derken yüzde 14’ü böyle bir eğitimin varlığından haberdar olmadığını belirtmiş. Bu rapor, yüzbinlerce dolar maliyeti olan projelerin kullanılabilirliğini yönetmediğimizi de göstermiş. Dikkatimi çeken diğer bir soru ise yapılan testlerin hangi türde olduğu sorusu. Birden fazla cevap verilebilen soruya yüzde 98 oranda fonksiyonel, yüzde 83 oranda performans, yüzde 43 oranda kullanılabilirlik denilmiş. Sonuca göre yazılımda neyin yapıldığı test ediliyor, ancak nasıl yapıldığı çok edilmiyor görünüyor. Halbuki yazılımlar yoğun rekabet ortamında kullanılabililirliği kadar yaşıyorlar..