Bir stratejiniz olmadan olmaz!
GelecekHane Kurucusu Halil Aksu
“Yapay zeka günümüzün en sıcak konusu. Herkes çok ilgili. Herkes anlamaya, anladıktan sonra da bir şeyler yapma heyecanı içindedir. Bize her gün onlarca soru geliyor, ilgiye ve taleplere yetişemiyoruz. Ülkemizde ve dünyadaki temaslarımız benzer durumlar bildiriyorlar.
Yatırım boyutuna gelince, ülkemizdeki ekonomik durumlar nedeniyle biraz daha temkinli yaklaşımlar görüyoruz. Ama dünya çapında proje yapan şirketlerin sayısı, yeni kurulan girişimlerin ve bunlardan yatırım alanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Adeta bir yarış cereyan etmektedir.
Her kurum bir yapay zeka stratejisine sahip olmalıdır. Bugüne kadar pek rastlamadım. Bazı müşterilerimizde bizimle birlikte geliştiriyorlar. Çok ciddi yararlarını görüyorlar. İnsan kaynağı boyutu, girişimler ve akademik dünyayla işbirliği boyutu, gerekli veri ve teknoloji altyapı boyutu ve özellikle de nereden başlanacağı boyutlarının iyi tanımlanması gerekmekte.
Biz stratejik olarak üç alan tespit ettik: Müşteri deneyimi, operasyonel mükemmeliyet ve ürün / servis inovasyonu. Şirketin önceliklerine ve kurumsal stratejisine uygun olmalıdır. Bu konuda bizim gibi tarafsız danışmanlar çok önemli deneyimler sağlayabilir.
Bilinen BT şirketlerinin bu alandaki deneyimleri gelişim sürecindedir. Büyük global teknoloji şirketlerinin tabii ki çok güçlü teknolojileri var, özellikle ana merkezlerinde ve bulut tabanlı… Ama ülkemizdeki pratik tecrübeler ve yetişmiş personel sayısı sınırlıdır. Bu, yerli iş ortakları ve girişimler için müthiş bir fırsattır.
Ülkemiz ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ geliştirmeli
Danışmanlık alanında somut yönetim / strateji deneyimi ile teknoloji / tasarım deneyimlerini harmanlayabilen danışmanlık şirketleri tercih edilmelidir. GelecekHane kendini bu şekilde konumlandırmıştır. Ayrıca, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ile ciddi bir ekosistem oluşturduk, farkındalığın gelişmesine önemli katkılarda bulunduk.
Yapay zeka her sektörü her alanda etkileyecektir. Özellikle rasyonel ve matematiği güçlü olan sektörler kökten etkilenecektir. Mesela sigortacılık tümüyle matematiğe, istatistiğe dayalıdır. Yapay zeka neredeyse her sürece değer katabilir. Zaman içinde pek çok işi insan aklından ve vasfından çok daha başarılı, hızlı ve güvenilir bir şekilde yapabilir. Buna kısaca ‘Azami Dijitalleşme’ diyebiliriz. Bankacılıktan telekoma kadar, perakendecilikten üretime kadar, medyadan enerjiye kadar, bu sektörlerin tümünde yapay zeka neredeyse her alana etki edecek, değer katacaktır.
Kamunun destek veya teşvik vermesine gerek yoktur. Kamu kendi alanında, eğitimden sağlığa, güvenlikten planlamaya kadar, her alanda yapay zeka projeleri yapmalıdır. Ekosistem en hızlı, en vasıflı ve en katma değerli şekilde bu yoldan gelişecektir. Bunun ötesinde, pek çok başka ülkenin yaptığı gibi, ülkemiz de bir ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ geliştirmeli ve icra etmelidir. Yatırımlar, yetkinliklerin geliştirilmesi, projelerin yapılması, politikaların üretilmesi, hukuki ve etik boyutunun düzenlenmesi, kümelenmelerin oluşturulması ve uluslararası işbirliklerin tesis edilmesi… Bu alanda dünya çapındaki gelişmeleri günbegün yakından takip etmekteyiz. Pek çok öneri ve hazırlık yaptık. Özellikle özel sektörün ihtiyaçlarına hazır yanıtlarımız var. Kısacası, yapay zeka alanında sorusu olanın bize başvurmasını tavsiye ediyoruz.”