Tümleşik iletişim, akıllı iletişimi bir adım öne taşıyor
Uzmanlara göre akıllı iletişim teknolojileri alanının en önemli başlıklarından birini de birleşik/tümleşik iletişim konusu oluşturuyor. Çünkü bu teknoloji ile gerçek zamanlı ses iletişimi ile veri işlemenin en etkili yanlarını biraraya getirmek mümkün olurken IP üzerinden yakınsama da kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Birleşik iletişim uygulamaları sahip olunan tüm iletişim olanaklarını, nerede olursanız olun yanınıza getiriyor. Mobilite uygulamaları; ofis telefonlarına cep telefonlarından, çokluortam bilgisayarlardan hatta ev telefonlarından yanıt vermeyi sağlıyor. Sanal ağ çözümleri ile uygulamalara güvenli bir şekilde uzaktan erişerek, enerjiden tasarruf ederek evden çalışma olanağı sağlanıyor. Video veya sesli konferans uygulamaları ile çok ofisli kurumlarda seyahat etmeden sanal toplantı ortamları oluşturabilmek de tümleşik iletişim sayesinde artık mümkün. Birleşik mesajlaşma, telekonferans, görüntülü telefonlar, uygulamalara bütünleştirme, cep telefonu sabit hat bütünleştirmesi (fixed mobile convergence) tümleşik iletişim çözümleri olarak karşımıza çıkıyor. Tümleşik iletişimin yarattığı platform sayesinde kullanıcılar da tek bir donanım, yazılım ya da operatöre bağlı olmaksızın, çoklu iletişim ortamı sunabilen, esnek, bütünleştirmeye uygun çözümler bulabiliyor.
Toptel Genel Müdürü Fikret Aydoğan’a göre de tümleşik iletişim alanında dikkati çeken en yeni uygulamalar; cep telefonları üzerine iletişim sunucusuna ait “istemci (client)” yazılımlarının yüklenebilir olması ve cep telefonlarının iletişim sunucunun bir terminali gibi işlemesi, herhangi bir bilgisayardan web arayüzü ile e-posta ve sesli posta mesajlarına erişim, e-posta mesajlarını dinleme, IP telefon setleri ile herhangi bir noktadan internete kolayca bağlanarak santraldan çevir sesi alınması, aynı şekilde bilgisayar üzerindeki bir telefonun da aynı şekilde kullanılması olarak sıralanıyor.
Avaya Türkiye Satış Müdürü Hakan Uzun’a göre de akıllı iletişim teknolojilerinden söz edildiğinde altyapı kanadında SIP (Session Initiation Protocol) teknolojisi öne çıkıyor.
SIP teknolojisi vizyonu ile Avaya’nın da yeni nesil çözümlerini oturum ve içerik temelli olarak tasarladığını belirten Uzun, bu teknolojinin çok üreticili ortamlar da dahil olmak üzere çalışan verimliliğinin artırılmasının yanında kullanıcıya sunulan işbirliği olanaklarını artırdığına dikkat çekti. Pazarda yaşanan IP telefonu dönüşümünün bir benzeri olarak yaşanacak olan SIP temelli dönüşüm ile yeni nesil iletişim çözümleri mimarisinin de kullanıcıya ses, video, durum bilgisi, anlık mesajlaşma ve sosyal medya ortamlarında güçlü kontrol sağlayacağını da belirten Uzun, şöyle konuştu:
“Son dönemde iletişim teknolojileri alanındaki en önemli gelişmeler IP telefonu ve birleşik/tümleşik iletişim alanında yaşanmakta. Çünkü başta KOBİ’ler olmak üzere, her boydaki kurum ve işletmeler maliyetleri düşürme ve verimlilikleri artırma baskısı altında bulunuyor.”
Uzun’un verdiği bilgilere göre bu teknolojilerin sağladığı getirilerin temelinde şu unsurlar yer alıyor: VoIP (veri hatları üzerinden ses taşıma) kullanımı ile ses iletişim maliyetlerini azaltma, çalışanlara her yerden ve her zaman esnek çalışma olanağı, şirketlerin ses ve veri iletişimi için ayrı ayrı yatırım yapma gereksinimini ortadan kaldırma, çalışanların verimliliğini artırma, müşterilere hızlı ve verimli servis almasına olanak tanıma (çağrı/etkileşim merkezi), gerektiğinde görüşmelerin kayıt altına alınabilmesi, kriptolu ses görüşmesi yapma olanağı, yeşil BT kavramı ile temsil edilen başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda yapılan tasarruflar.
Microsoft Türkiye Bilgi Çalışanı Ürün Grubu Ürün Yöneticisi Atalay Aktaş’ın verdiği bilgiye göre yapılan bazı araştırmalar günümüzde bir çalışanın günde 7 farklı iletişim aracından ortalama 51 çağrı veya mesaj aldığını gösteriyor. Bu farklı araçlardan gelen çağrıları yönetmenin büyük zaman ve verimlilik kaybına yol açtığına dikkat çeken Aktaş, şöyle konuştu: “Donanımda, yazılımın açtığı vizyonun ardından iyi bir takipçi olarak kurumlara her yerden en iyi iletişim deneyiminin sağlanabilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Öte yandan mobil yaşamın daha mobil donanımlarla çalışmayı ön plana çıkarmasıyla, bu iletişim çözümlerinin de bu donanımlar üzerinde rahatlıkla sağlanabildiğini görüyoruz. Örneğin netbook’unuzdan sadece temel bir internet bağlantısı ile dünyanın herhangi bir yerinden bir toplantıya sesli ve görüntülü olarak katılmak son derece mümkün.
Yine mobil cihazınızdan anlık mesajlaşma gerçekleştirerek, ya da toplantıyı telefonla arayıp sesli olarak katılarak yoldayken de işinizi yapmaya devam edebiliyorsunuz.”
Tümleşik iletişim, bağımsız çoklu, esnek bir iletişim ortamı sunuyor
Günümüzde iş dünyasında çalışma yöntemlerinin farklılaşması ve hareketlenmesinin performansı da önemli ölçüde etkilediğini belirten Karel Pazarlama Direktörü Nurşen Yıldırım, iletişimde kullanımı kolay, bütünleşik ve gelişmiş çözümler istendiğine dikkat çekti.
Tümleşik iletişimin özünde bu ihtiyaçlara hizmet ettiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Tümleşik iletişim ise iletişimin alıcının tercih ettiği yöntemle, talep ettiği noktaya iletilmesi demek. Tümleşik iletişim işlerin her yerden yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde iletişim ve ağ ortamlarının yeniden tasarlanması, uygulanması ve yönetimi üzerine odaklanarak bunların iyileştirilmesini amaçlıyor. Getirileri; ses, video ve veri iletişimini bütünleştirerek yeni yetenekler sağlama, bilgiye daha hızlı bir şekilde erişim, işi her an, her yerden yürütebilme, sermaye yatırımlarını ve maliyetleri azaltma, rekabet avantajı için iş inovasyonunu destekleyen yeni süreç modelleri oluşturabilme, stratejik iş avantajı elde etmek için iletişim ve ağ ortamlarını verimli kılma, işbirliği ortamları ile bireysel ve kurumsal verimliliği ve çalışma grubu verimliliğini artırma olarak özetlenebilir. Tümleşik iletişim sistemlerinde yakınsama sayesinde donanım ve yazılım arayüzleri ve iletişim protokolleri standartlaştı. Tümleşik iletişim platformu sayesinde kullanıcılar artık tek bir donanım, yazılım ya da operatöre bağlı olmaksızın, çoklu iletişim ortamı sunabilen, esnek, bütünleştirmeye uygun çözümler kullanabiliyor.”