Mütemmim cüz
Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlük’ünde, “mütemmim”: tamamlayan, bütünleyen, bitiren olarak tanımlanıyor. “Cüz” ise bir bütünü oluşturan bölümlerden her biri olarak. Dilimize Arapça’dan girmiş olan bu söz dizisi, bütünleyici öğe, tamamlayıcı unsur, işlevsel açıdan ayrı tutulamayacak parça anlamına kullanılmakta. Büyük olasılık genç kuşaklar, bu söz dizisini duymamışlardır. Ama, günümüzde, cep telefonlarımız ile ilişkilerimizi bundan daha iyi anlatan bir deyiş yok.
Giderek, cep telefonlarımız, kişiliğimizin bir parçası hattâ kilit parçası haline gelmekteler. Artık internet üzerinden yapacağınız banka işlemlerinde, başka yollar da olmakla birlikte, cep telefonunuza SMS ile yollanan “tek kullanımlık şifre” ile işleminizi tamamlayabiliyorsunuz. Bir banka “oturumu”nda, 4-5 kere, SMS ile gelen şifreyi girmek, olağan oldu. Bir dönem, KDV yeni uygulamaya konulduğunda, tanıtım reklamlarında kullanılan “Bir alışveriş; bir fiş” sloganı gibi. Bir işlem, bir SMS!
Kuşkusuz, güvenlik açısından, kişinin hesapları dışına yollanacak paralara yollama yetkisi verilirken, bu canlı eşleştirme çok etkili. Bir koşulla: cep telefonunuzun “ele geçmemiş” olduğunu varsayarak. Günümüzde, artık çoğu insanın cep telefonu sürekli açık. Dolayısı ile telefonunuzu çaldırdığınızda, kaybettiğinizde veya işyerinizde masanın üzerine bıraktığınızda, kullanıma açık olarak bırakıyorsunuz. Banka hesabınızdaki paraya göz diken kötü niyetli kişiler için açık bırakılan bir cep telefonunu elde etmek ve bunu yetkisiz işlemler için kullanmak o kadar zor olmasa gerek. Tarihte sarf edilmiş bir söz: “Mühür kimdeyse Süleyman o’dur”. Bu sözde olduğu gibi, telefonum kimdeyse, bankam açısından, Ali o’dur!
Bu durum, cep telefonunuza, onun benliğinde SIM kartınıza, korunması, sakınılması gereken bir işlev, bir yetki tanınması anlamına geliyor. Tıpkı kredi kartı gibi. Acaba ülkenin her yerine yayılmış olan GSM dükkanlarında, “kartımı kaybettim” diyerek yeni kart istediğinizde hemen yenisini veren uygulamanın da güvenliği bu bağlamda artırıldı mı?