Bilişim sektörünün Azerbaycan çıkarması
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye bilişim sektörünün yurtdışına açılmasını desteklemek amacıyla düzenlediği yurtdışı gezilerini sürdürüyor. Bugüne kadar İran, Bosna Hersek ve Suriye’ye giden Türkiye bilişim heyetinin son durağı Azerbaycan oldu.Bugüne kadar İran, Bosna Hersek ve Suriye’ye giden Türkiye bilişim heyetinin son durağı Azerbaycan oldu. BTK desteği ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) organizasyonuyla 25- 27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen gezide, şirketler yetkinliklerini Azerbaycan pazarına tanıtma olanağı bulurken ikili görüşmelerle de işbirliği olanağı yakaladı. Bakü Büyükelçiliği ve Alcatel- Lucent Teletaş şirketine yapılan ziyaretle başlayan gezi kapsamında Azerbaycan İletişim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İltimas Memmedov’a da ziyarette bulunuldu. Etkinliğin ikinci gününde ayrıca iki ülke şirketleri arasında eşleştirme toplantıları da gerçekleştirildi. Geziye katılan 37 şirket arasında, bölge ülkelere açılma stratejisini benimseyen İnterpromedya da yer aldı.
Türk şirketleri 6,3 milyar dolarlık ihale almış durumda
Nüfusu 8 milyonu aşan ve son beş yılda büyük gelişmeler gösteren Azerbaycan’da şirketlerin başarılı olması için yerel ortaklarla çalışmalarının öneminin büyük olduğu söyleniyor. İnşaat, otomotiv ve enerji öne çıkan sektörler arasında yer alıyor. Ziyaret esnasında Bakü Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Gazi Bilgin’in verdiği bilgiye göre Azerbaycan ekonomisinde 1036 Türk şirketi yer alıyor. Türk şirketlerinin oluşturdukları 2,5 milyar dolarlık ticaret hacminin yanı sıra Türk şirketleri ülkede 6,3 milyar dolar tutarında ihale almış durumda. İki ülke arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, uzun vadeli ekonomik ve ticari işbirliği, çifte vergilerin önlenmesi gibi pek çok karşılıklı ticaret anlaşması olduğuna dikkat çekti. Azerbaycan’la yapılacak ticarette Türk şirketlerinin oldukça da avantajı olduğunu vurgulayan Bilgin, Azerbaycan’da iş yapmak isteyen şirketlere ise şu önerilerde bulundu:
“Mutlaka Ticaret Müşavirliği ile temaslar kurulmalı, ekonomi ve ticaret gündemli ziyaretler artırılmalı, ticari ve ekonomik ilişkilerde uluslar arası teamüllere uyulmalı, sahteciliğe karşı marka tescili yaptırılmalı.”
Burada iş yapmak isteyen Türk şirketlerine verilen öneriler arasında ise uzun vadeli düşünülmesi gereği gösteriliyor. “One shot” iş yapma mantığından uzaklaşılıp, uzun vadeli düşünülmeli ve bölgeden sağlam bir iş ortağı bulup çalışmanın önem kazandığı vurgulanıyor.
Bilişim sektörü ithalatında Türkiye’nin payı artırıyor
Bilişim pazarındaki en büyük alıcının kamu olduğu ülkede, ekonomi bileşenini oluşturan holdingler de ciddi BT yatırımları yapıyor. Azercell, Bakcell ve Azerphone oluşan üç operatörün faaliyet gösterdiği ülkede 7,6 milyon mobil abone var. 2011, katma değerli servislerle birlikte 3G yılı olacak gibi görünüyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 2009 yılında 4 milyon 407 bin 150 dolar olan ve yüzde 4,6’lık kısmı kapsayan Türkiye’ye ile yapılan bilişim sektörü ithalatı rakamı, 2010 yılında yüzde 9,52’ye yükselerek 7 milyon 189 bin 700 dolara ulaşmış durumda. Ülkenin toplam bilişim ithalatı ise 2009 yılında toplamda 92 milyon 633 bin 500 dolar iken 2010’da bu rakam 75 milyon 540 bin dolar olarak gerçekleşmiş.
İstanbul Ticaret Odası Elektronik ve Telekomünikasyon Meslek Komitesi
Başkanı Murat Dursun:
“Uzun vadeli düşünülmeli”
İstanbul Ticaret Odası Elektronik ve Telekomünikasyon Meslek Komitesi Başkanı Murat Dursun’a göre gerçekleştirilen inceleme gezileri son derece faydalı ve etkili. İTO’nun bilişim sektörünü önem verdiği stratejik sektörler arasına almasına dikkat çeken Dursun, şöyle konuştu:
“Yeni ticari ilişkilerin tesisi, mevcut ticari ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde faydalı. Bir de ülke ile henüz ticari ilişkisi olmayanların ülkeyi tanımaları, muhtemel iş bağlantılarını düşünmeleri yönünden de iş yapış biçimlerini öğrenmeleri açısından çok büyük faydası var.
Makroda da ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini güçlendirmeleri yönünden de katkı sağladığına inanıyorum. Ülkelerin becerileri görülüyor ve birlikte neler yapılabileceği belirleniyor. Dolayısıyla bu gezileri yalın kaç iş bağlantısı yaptık gibi bir sonuca odaklanmadan değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Kararlı olmak lazım. İşin mutfağında bu organizasyonların çok iyi duyurulması amaca yönelik katılımın sağlanması ve ziyaret edilen ülkede de bu doğrultuda bilinirliğin sağlanması önemli. Azerbaycan’ın kendine özgü bir yeri var. Ben işbirliğinin ötesinde Azerbaycan ile olan ilişki bir vazife. Bu sinerjiye ihtiyacımız var. Onlara aktarmamız gereken çok şey var. Onlarında bize destek verebileceği çok şey var. Bu şekilde baktıklarını görmekten mutlu oldum. Kasım ayında gerçekleştirilecek Bakü Tel’de bizim katılımımızın bu gezinin de etkisiyle farklı olacağını düşünüyorum. Burada BTK, büyükelçi ve ticari ataşemizin de aynı hassasiyeti taşımaları ve ortak vizyon içinde hareket etmeleri de bizi memnun ediyor. Bu geziler Türk bilişim şirketlerinin birbirlerinin yeteneklerini tanımaları açısından da önemli, birlikte iş yapılabilirliği öğrenmeleri açısından. Biz Azerbaycan’da kendi aramızda da iş bağlantıları yaptık. Daha sıkı kenetlendik birbirimize.”
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer:
“Şirketlerin devamlılığını garantilemesi gerek”
Yurtdışı işbirliği kapsamında Türk bilişim sektörünün yurtdışına açılması için İran, Bosna Hersek, Suriye ve Bakü’yü ziyaret ettiklerini belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, ziyaret esnasında yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Burada çok kısa süre içinde anlaşmaların yapılmasını beklemek doğru değil. Her şey karşılıklı görüşmeler sonucunda olgunlaşacak. Öncelikle güven tesisi çok önemli. Salt ‘Ben ürün satmaya geldim’ demek burada işlemiyor. Burada bilgi birikimini aktarma, hizmet sunma yaklaşımıyla hareket edilirse daha fazla olumlu sonuç ortaya çıkar. Şirketlerimiz sadece ürünlerini satmak için değil sattıkları ürünlerin devamlılığını da garantilemek zorundalar. Azerbaycan devleti, kendi ülkesinde bilişim sektörünün gelişmesi adına kendi bilişim şirketlerine öncelik tanıyor. Tabii ki bunu anlayışla karşılamak gerekiyor. Buraya 37 şirket geldi. Daha geniş bir katılım olabilirdi. Biz kurum olarak görüşmeleri temin ettikten sonra aradan çekiliyoruz. Ama ileride konu ile ilgili yapacağımız bir şey varsa da yaparız, yeter ki şirketlerimiz buradaki ilişkileri işe ve siparişe dönüştürebilsinler.
Buradaki şirketler birbiri ile iş yapabilecek şirketler. Bunun için bizim de girişimci olmamız lazım. İlişkilerin geliştirilmesi açısından; Ekim ayında İstanbul’da yapılacak olan ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ve ardından gerçekleştirilecek olan Bakütel Fuarı da önem kazanıyor” diye konuştu.”