Eureko Sigorta yeni projelerle büyüyor
Bankasürans ve bütünleştirme projeleriyle öne çıkan Eureko Sigorta, yeni binasında bilişim yatırımlarına devam edecek.22 yıldır değişik isimlerle faaliyet gösteren Eureko Sigorta, bugün yüzde 80’i Eureko BW yüzde 20’si Garanti Bankası ortaklığıyla hizmet veren Türkiye sigorta sektörünün oyuncularından biri. Sektörden farklı olarak acenta yapılanması yerine banka üzerinden satış yapmasıyla farklılaşan ve sektördeki genel gidişatın tersi olarak son yıllarda devamlı bir büyüme grafiği gösteren şirket, bilişim destekli pek çok projeyi de Türkiye’de hayata geçiren ilk sigorta şirketlerinden. Bu anlamda Eureko Sigorta’nın çok dinamik bir şirket olduğuna dikkat çeken Eureko Sigorta Yönetim Destek Genel Müdür Yardımcısı Özlem Odar, 2007’de ATM’den ilk poliçe satışı yapıldığına işaret ederek şöyle konuştu:
“Eureko Sigorta, kasko alanında ‘kullandığın kadar öde’ prensibine göre ürün tasarlayan ilk sigorta şirketi. Kaskometre adı verilen ürün, araçlara takılan km ölçme cihazı sayesinde sürücülere kullanma oranlarına bağlı prim ödeme fırsatı sundu. Dağıtım kanalları anlamında Garanti Bankası internet şubesinden oldukça fazla poliçe satışı gerçekleşiyor. Çağrı merkezi ekipleri de uzun yıllardır hizmet veriyor.”
2010’da yüzde 8,7 teknik, yüzde 16,4 da özkaynak kârlılığına ulaştıklarını ve bu olumlu grafiğin BT tarafında Eureko Sigorta için büyük bir avantaj sağladığını belirten Odar, bu durumun yarattığı olanaklarla verimliliği artırıcı farklı BT projelerini hayata geçirebildiklerini vurguladı.
Eureko Sigorta’da yönetimin teknolojinin kullanımına bakış açısını da değerlendiren Odar, yönetimin teknolojinin fark yaratan bir unsur olduğunun bilinciyle hareket ettiğini belirterek organizasyonda bulunan CIO pozisyonu ile yönetime direk raporlama yapıldığını, haftalık rutin toplantılar gerçekleştirdiğini ve bu doğrultuda yönetimin BT altyapısının çok içinde olduğunu belirtti.
Sigorta sektörünün doğası BT kullanım noktalarını belirliyor
Genel olarak sektörde temel sigortacılık yazılımları konusunda yatırımlar ve bir yandan da alternatif dağıtım kanallarının (Çağrı merkezi, internet, ATM vb.) efektif kullanımı, iş zekâsı yatırımları, özellikle motor ve sağlık branşlarında sigortalının beklentilerinin üzerine çıkacak satış sonrası hizmetlerin giderek önem kazanan konular olduğunu belirten Odar, gerçekleştirdikleri projeleri de şöyle özetledi:
“2009 yılında genellikle verimlilik ve yatırım projelerine ağırlık verildi. 2010 yılında acentelere yönelik banka ve acente tahsilat altyapısı tamamen değiştirildi. Bankasürans alanında bilişim teknolojilerini çok yoğun olarak kullanıyoruz. Garanti Teknoloji ile beraber geliştirdiğimiz yoğun banka bütünleştirmelerimiz mevcut.” Önümüzdeki aylarda Eureko Sigorta olarak yeni binalarına taşınacaklarını ifade eden Odar, “Yeni satın aldığımız binamızda kağıtsız ortam ve ‘clean desk policy’yi desteklemek üzere uygulamayı tüm birimlere yaygınlaştıracak şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
İş analitiği ile operasyonel verimlilikte yüzde 55’lik, dosya incelemede
yüzde 40 azalma
Odar’ın verdiği bilgiye göre kendileri için önem taşıyan önemli BT yatırım alanlarından biri de iş analitiği. Dört senedir bu konudaki çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Odar, “Bu çalışmalara ilk tarife modellemeyle başladık. Arkasından şirket içindeki bilgi birikimimizi çok geliştirdik. İlerleyen zamanlarda müşteri skorlama, müşteri segmentasyonu gibi çalışmalarımızı geliştirdik. İlk defa hasar tarafında dosyalarımızı nasıl sınıflandırabiliriz, organizasyonel yapımızı buna göre farklılaştırabilir miyiz diye düşündük. Bu şekilde operasyonel verimlilikte yüzde 55’lik bir iyileştirme sağladık.Dosya inceleme sürelerimiz de yüzde 40 azaldı” diye konuştu.
2011 yılı gündeminde BAM projesi öne çıkıyor
Eureko Sigorta’nın 2011 gündeminde banka sigortacılığının tüm süreçlerinin yeniden ele alınmasını içeren BAM projesi hayata geçirildiğini belirten Odar, proje kapsamında tüm pazarlama ve satış organizasyonlarını yeniden yapılandırdıklarını ve banka kullanıcılarına yönelik çok farklı ve basit ekranlar geliştirdiklerini ifade etti. Sigorta ürünlerinin banka ürünlerinden hiçbir farkı olmamasını hedeflediklerini ve banka ürünü gibi satış yapılabilmesinin sağlanmasını hedeflediklerini dile getiren Odar, “BAM’ın ilk ürünü tüm Garanti Bankası şubelerinde ve çağrı merkezinde kullanılabilen basit ekranlar oldu. Bu ekranlar sayesinde Garanti Bankası aracılığıyla bir dakikadan daha kısa sürede düzenlenebilen sadeleştirilmiş ferdi kaza ve konut poliçesi satışına başlandı. BAM Projesi ile banka sigortacılığı alanındaki satış ve satış sonrası hizmetleri mükemmel hale getirilmesi amaçlanıyor.Ayrıca hasar yönetiminde daha fazla müşteri odaklı olabilmek adına projeler geliştiriliyor” diyerek bu alandaki çalışmalarını özetledi.
Mobil çalışma sistemi oluşturuluyor
Yeni binalarının teknolojik altyapısını güncel ve ileri teknolojik sistemler kullanacak şekilde tasarladıklarını da belirten Özlem Odar, “Yeni binayla beraber donanım anlamında, çalışma tarzı anlamında yatırımlarımız var. Mevcut yapımızdaki donanımda kapasite yatırımları yapıyoruz. Olağanüstü durum merkeziyle ilgili de yatırımlarımızı yaptık. Neredeyse ana merkezdeki sistem gibi çalışacak bir yapı kurduk” diye konuştu. Yeni binada çalışma modelini iletişimi ve sinerjiyi artıracak şekilde farklı lokasyonlarda çalışmaya uygun hale getireceklerini de ifade eden Odar, bu nedenle kablosuz altyapı kurulduğunu ve tüm PC’leri dizüstü bilgisayara dönüştürmek üzere yatırım yapacaklarını dile getirdi.