GELİŞEN ÖNCELİKLER, BASKIDA YENİLİKLERİ GETİRİYOR
Baskı çözümlerinde en yeni teknolojilerin öncelikli çıkış gerekçesi; genel olarak kurumsal dokümantasyon, veri saklama ve gereken anlarda da bunları bulabilme ihtiyacı olarak ön plana çıkıyor. Bu gerekçeler ışığında da dokümantasyon çalışmaları, artık her şirketin bir önceliği haline geliyor. Şirketlerin artan iş yükleri içinde dokümanları dağınık yapıdan kurtarma gerekliliğinin giderek artması, ayrıca ayrıştırılması ve saklanması gereken verilerin artması ışığında önemli bir gider kalemini de dokümantasyon yapısının oluşturmaya başlaması söz konusu. Transteknik Teknoloji CEO’su Rıza Başoğlu’nun da dikkat çektiği gibi, dokümantasyon işlerinin yönetilmesi aslında başlı başına bir uzmanlık alanı. Bu nedenle dokümantasyon konusunda üretim kalitesi, bilgi güvenliği ve maliyet düşürme çalışmalarını bir bütün olarak değerlendirmek de şart. Başoğlu’na göre, üretilen ve arşivlenen bilgi ve belgenin kaliteli üretilip yetki tanımlamaları ve gizlilik düzeyleri de belirlenmiş bir biçimde arşivlenmesi yapısı büyük önem kazandı. İşte bu nedenle de, yeni nesil baskı çözümlerinde sadece herhangi bir cihaza sahip olup, bu cihaz üzerinden kopyalama ve tarama yapmak artık tüm bu ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Başoğlu’nun dikkat çektiği gibi, günümüz iş yapma ve verimlilik artırma disiplini içinde, baskı işini sadece bir ‘makine’ olarak görmek yerine, bunu bir ‘bütün sistem yönetimi’ olarak ele almak gerekiyor. Başoğlu şu bilgileri de ekledi:
“Biz de Konica Minolta’da, Transteknik olarak hizmet alternatifleri yaratıyor ve uyguluyoruz. Bu hizmetler bütününün adı Konica Minolta için OPS (Optimized Print Services). Amaç ise müşterinin dokümantasyon sisteminin optimize edilmesi. Bu anlamda birtakım yazılımlardan yararlanıyoruz. Baskı ve dokümantasyon alanında müşterilerimize kontrol etme, raporlama, şifreli baskı alma, yetkilendirme gibi hizmetleri sunuyoruz.”
Doğa alarm veriyor
Bilgitaş Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatorü Türkay Terzigil ise dağıtıcısı oldukları Kyocera Mita şirketinin yeni nesil baskı çözümlerinin ürün ve çözüm geliştirme süreçlerinde doğanın korunmasını, düşük ‘Toplam Sahip Olma Maliyeti’ni, verimliliği, ürün ve baskı kalitesini öncelik olarak belirleyerek yol aldığını söyledi. Terzigil şu faktörlere de dikkat çekti:
“Dünyanın artan tüketim ihtiyacının karşılanması için endüstrileşmenin artması, doğal kaynakların hızla tükenmesine, küresel ısınmaya ve çevre kirliliğinin artmasına sebep olmakta. Gartner’ın raporuna göre küresel ısınmaya bilişim ürünlerinin katkısı yüzde 2 civarında. International Telecommunication Union’ın (ITU), 2008 yılında yayınladığı raporda bilişim tarafından yayılan CO2’nin yaklaşık yüzde 6’sının yazıcı ürünleri kaynaklı olduğu tahmin edilmekte.”
2005 yılında Kyoto protokolünün yürürlüğe girmesinden sonra baskı teknolojileri üreticileri yeni nesil ürünlerin geliştirilmesinde ‘Yeşil Bilişim’ odağını da artırdı. “Enerji tasarrufu sağlayan Energy Star, Blue Angel gibi çevre etiketlerine (eco label) sahip ürünler geliştirildi, ürünlerde çoklu güç moduna geçildi” bilgisini veren Terzigil, “Çoklu güç seçeneği olan ürünler, sadece açık ve kapalı seçeneği sunan geleneksel ürünlere göre daha az enerji harcamakta. Ürünler toksik malzeme kullanımını kısıtlayan Avrupa Birliği (AB) RoHS kurallarına da uyumlu hale geldi” eklemesini yaptı.
Bazı üreticiler kağıt tüketimini yüzde 50’ye varan oranda azaltma olanağı sunan önlü arkalı baskı (dubleks) ünitesini, fiyatlarını artırmadan yazıcılarda standart olarak sunmaya başlarken, üreticiler de toner teknolojisini sürekli geliştirerek ‘daha az toner ile daha kaliteli baskı’ gerçekleştirmeye çalışıyor. Ayrıca ürünlerde ‘ekonomik baskı modu’ seçeneği ile tonerde yüzde 50’ye varan tasarruf olanağı da sunuluyor. Terzigil de şu bilgileri ekledi:
“Çok uzun ömürlü drum, toner gibi sarf malzemeleri kullanan ürünler daha az
atık üretmekte. Üreticiler ürünlerin ve üretim tesislerinin karbon ayakizini azaltan teknolojileri uygulamaya koymakta. Ürünlerde ve ambalajlarında daha fazla geri dönüşümlü malzeme kullanılmakta.”
Artı ve Artı Teknoloji Hizmetleri Görüntüleme ve Baskı Sistemleri Bölüm Müdürü Hasan Sarı, çözümlerini hem müşterilerine ait uygun ekipmanların yeniden kullanılması hem de eklenebilecek en optimum adette ekipmanın eklenmesi ile oluşturduklarını söyledi. Kurulan sisteme iyi servis verilmesi ve bunun en üst düzeyde çalışır tutulması da projenin en önemli ayakları. Sarı şu bilgileri de verdi:
“Kurumlara sayfa başı baskı çözümleri sunuyor, kurulum aşamasında ve ihtiyaç duyuldukça cihazlarımızı en detaylı şekilde anlatıyoruz. Yeni nesil baskı çözümlerinde müşterilerimize tüm Türkiye üzerindeki ekipmanlarına uzaktan ulaşarak baskı adetlerinin ve ekipmanların durumlarının incelenmesi ve kontrolü sağlanıyor. Bu süreçte ekipmanların diğer operasyonlarla bütünleştirme en önemli paydayı oluşturmakta.”
Samsung Electronics Türkiye BT Ürünleri Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Kestep, günümüzde, özellikle iş dünyasında birimler arası ve dış iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca yüksek kaliteli ağ baskı çözümleri ve çok fonksiyonlu cihazların yeterli olmadığına dikkat çekti. “Artık şirketler özgün ihtiyaçlarını karşılayacak verimli çözümler istiyorlar” diyen Kestep şunları söyledi:
“Bu çözümlerin aynı zamanda basılı doküman süreçlerini daha efektif hale getirmesi, iletişimde herhangi bir sorun yaşanmaması ve özellikle maliyet avantajı sağlaması konusunda çok sıkı takipteler. Pek çok şirket, doğru yönetilmeyen baskı ortamlarının parasal ve çevresel etkilerinin farkında.”