İnternet, mobil operatörlerle güzel
Yakın arkadaşımız, Mobil İnternet!
Günlük yaşantınızda en yakınınızdakini söyler misiniz diye hızlıca sorsalar, “cep telefonumuz” diye cevaplamayız herhalde… Ancak işin gerçeği, aksine tam da böyle. Gün içinde en çok etkileşim halinde olduğumuz cep telefonlarımız, özellikle son 10 yıldır ortak yaşam arkadaşlarımız oldu. Ya da son yıllardaki haliyle cep telefonundan çok daha öte yetenekleri olan mobil araçlarımız. Tabii, şehirlerde yaşayanlarımız için…
Soru işareti de burada! Cep telefonlarımızla veya diğer tüm mobil iletişim araçlarıyla kurduğumuz bu samimiyetin daha ötesi olacak mı acaba? Sabah kalkmak için kurulan alarmlı bir masa saatinin yerini alacak gibi başlayan cep telefonları ile ilişkimiz artık yaşantımızın her alanına nüfuz ediyor.
Cep telefonları ile yaşadığımız teknolojik atılımın değeri, bizi bir yandan coğrafyadan bağımsız kılarken aynı zamanda diğer insalarla yakınlaştırmasıydı. Numarasını bildiğiniz herkesle, her yerden ve direkt iletişim kurma olanağı müthiş bir adımdı.
Mobil internet ise birebir doğrudan iletişimi çok daha öte ufuklara taşıdı. Şu anda bu ufuklara yola çıkan mobil internet gemisiyle limandan daha yeni ayrıldık aslında. Gideceğimiz diyarların hayallerini ne kadar kurmaya da çalışsak ne ile karşılacağımızı tam olarak bilen kimse yok. Bu anlamda sadece yeni dünyalara açılan denizciler gibi fantazilerimizi kurmaya başlayabiliriz. Teknolojik atılımlar adım adım önümüze ışık tuttukça son kullanıcılar da yeni dünyaları keşfetmeye devam edecek.
Sonuç olarak mobil internet; tüm sosyal, kültürel, ekonomik ve politik sistemi dönüştürüyor, içinde yer alan biz yolcularıyla beraber. Bakalım hangi yeni dünyalara doğru?
İnternet kimliğinizi alabilir miyiz?
Diğer taraftan, mobil operatörler de bu süreçte kendilerine düşen internet servis sağlayıcı rolünü tam olarak kabullenmeye başlıyorlar. Türkiye’de artık İnternet = Superonline yerine İnternet = Turkcell ve denkleri şeklinde ifade etmemiz gerekiyor. Yakın gelecekte zaten tüm telefon konuşmaları da internete taşınacak.
Bu hizmet kurgusunun sektöre yerleşmesiyle de artık mobil internet sağlayıcısı olan operatörlerin kazancı, kullanıcıları internet ile data trafiğine sokabildiği ölçüde artıyor. Operatörlerde işleyen bu ciro mekanizmasının internetin yaratıcı ve yenilikçi doğasına uygun sonu bulmaz işlevler getireceği muhakkak. Dolayısıyla internet servis sağlayıcısı operatörler, aynı zamanda internet içeriğinin kullanıcılara paketlenip sunulmasına yönelik faaliyete odaklandığı paralelde katma değer yaratıyor olacak.
Tam da bu aşamada “sanal” internet yaşamında da gerçek kimliklerimizle yerimizi almamızın zamanı yaklaşıyor. Sadece kendine partner bulmak için rumuzla internete giren bir kullanıcının bir yandan toplumdaki gerçek kimliğini de internetle bir yerde buluşturması gerekiyor. Sosyal ve ekonomik sistemin bu buluşmaya uygun ortam hazırlamak üzere esnemesi de bir zorunluluk tabii. Facebook’a eklenen fotoğraflar ve yaşam akışı ile Linkedin de yer alan fotoğraf ve özgeçmişin aslında aynı ve tek bir insan olduğunu kabullenmek sosyal ve iş kurumları için de zaman gerektiren bir uyum süreci.
Konunun kişisel boyutu bir yana, sosyal yaşama ait mekanizmaların da internette “inanılır” ve “kabul görür” seviyede sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için bireylerin kendilerini doğrulatabilir olması temel zorunluluk. Bu anlamda internette sosyal, ekonomik ve politik tüm kurumlar karşısında tek bir kişi olmak adına almamız gereken yola henüz yeni çıkıyoruz.
Gerçek dünyada, profesyonel veya sosyal yaşamımızdan kişisel yaşantımıza kadar tek bir benlik ve kimlikle yerimizi alıyoruz. Internette ise kullandığımız her bir uygulamanın kendine göre kurguladığı kullanıcı profili, kullanıcı adı, şifre, güvenlik sorusu vb kalabalığına mahkum olmaya devam ediyoruz. Kimi aynı kullanıcı adı ve şifreyi her yerde kullanıyor kimi de farklı kullanıcı bilgilerini bir yere not alıyor.
Diğer taraftan, her gün internete yeni eklenen milyarlarca içerikteki hangi bilginin gerçek olduğunu anlamanın bir yolu da yok. Aynı zamanda bu içerik hukuki ve ahlaki açıdan da tartışmaya açık, 50 yıl önceki gibi ansiklopedide bulunabilen akredite bir bilgi kaynağı mevcut değil. Google’dan alınan bilgilerle çok uluslu kurumlar büyük projeler başlatabiliyor veya bir ülkede ticari faaliyete karar verebiliyor. Yani İnternetin getirdiği bilgi derinliği ve çeşitliliği aynı zamanda bir dezinformasyon unsuru olarak hayatımıza giriyor.
Mobil İnternet demek Simcard demek
Bu noktada, mobil internete giriş anahtarı mobil internet sağlayıcı operatörler çözüm önderi olarak devreye giriyor. Öncelikle, SIMcard marifetiyle hizmet sunan olan mobil operatörlerin fiziken elimizdeki tek kanıtının bu simcardlar olduğunu dikkate almamız gerekiyor. SIMcard, yani “Subscriber Identity Module” ya da “Kullanıcı Kimlik Birimi” abonesi olduğumuz operatörde kayıtlı kimlik bilgilerimizle bizi internete bağlıyor.
Bu anlamda, mobil operatörlerin himayesinde hazırlanacak tüm kimlik teyidi uygulamaları internetin kimliksiz dünyasına her alanda kimlik doğrulaması alternatiflerini hazırlayacak ve ilerde mobil internet dünyasında yeknesak kimlik standartını oluşturacak. Şu an için, sadece finansal hizmetler sektörü mobil kimlik doğrulamasına işi gereği zorunlu olarak eğiliyor. Aslında kullanım zenginliği ve kolaylığı açısından kimlik doğrulamanın internete getireceği heyecan verici yenilikler olacak. Tabii bir yandan bu durum insan yaşamının internette izlenmesine yönelik ahlaki tehditleri de tartışmaya açabilir.
Sonuç olarak her şekilde, yakınsama ile tariflenen teknolojik ergonominin önemli bileşenlerin biri de simcardın çok fonksiyonlu ve kimlik doğrulatmayı kapsayacak uygulamalara yönelik kullanımı olacaktır.
Böylece mobil operatörlerden alacağımız, cep telefonundan bağımsız olarak diğer elektronik cihazlara da uyum sağlayan SIMcardlarımız internetin gündelik hayatımızı maksimum derecede zenginleştirmesine izin verebilecektir. En basit bir örnekle, işten geldiğinizde cep telefonunuzdan çıkarıp televizyona senkronize ettiğiniz SIMcardınızla, televizyonda internetten bir film izlerken bir diğeri için operatörünüze indirme emrini vermeniz çok kolay olacaktır. Aynı anda buzdolabınızın kendi eksiklerini televizyon ekranına görmeniz için göndermesi, seçtiğiniz çevrimiçi bir mağazadan siparişini tamamlaması ve ödemesini de mobil operatör faturanıza kredili olarak ekletmesi günlük bir rutin haline gelecektir. Televizyondan çevrimiçi girdiğiniz içeriği de dilerseniz internet evreninde adınıza kaydedebilecektir.
emresay@superonline.com