Beklenen adımlar atılıyor
Önceki görevi Microsoft’un iş yazılımları bölümünün başkanı olan Kanadalı Stephen Elop özellikle 2007 yılında iPhone‘ın çıkmasından bu yana Nokia’nın yüzde 51 olan akıllı telefon pazar payının yüzde 27’ye indiği, bu nedenle hisse senetlerinin yüzde 14’e varan düşüşlere rastlayan bir dönemde geçen yılın Eylül ayında bu şirketin CEO’su olarak işe başlamıştı. Nokia‘nın ilk kez Finli olmayan ve dünyanın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia’yı eski başarılı günlere döndürmesi için Elop’tan beklenen radikal adımların şimdi atılmaya başlandığı görülüyor.
Nokia’dan son zamanlarda yapılan açıklamalara göre gelecek üç yıl içinde maliyetlerin yüzde 20 ‘ye varan bir düzeye düşürülmesi hedefleniyor. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 12 dolayında yaklaşık 7 bin kişinin işine son verilmesi ile sağlanacak tasarrufla beraber yıllık işletme maliyetlerinde 2013 yılı sonunda 1.47 milyar dolarlık bir azalma bekleniyor. Stephen Elop’a göre gelecek yılın başından itibaren üretilecek akıllı telefonlarda şimdiye dek kullanılan Symbian işletim sisteminden vazgeçilerek Microsoft’un Windows Phone işletim sistemine geçilme kararı şirketin böyle bir radikal bir adım atmasında önemli bir rol oynuyor.
Merkezi Finlandiya’daki Espoo kentinde bulunan Nokia’nın mobil telefon bölümünde 2010 yılının sonunda 59080 kişi çalışıyordu. Özellikle şirketin Ar-Ge iş gücü sayısında yapılacak azaltmanın büyük bir bölümü Finlandiya, Çin, Hindistan, Almanya, İngiltere, Danimarka ve Kaliforniya eyaletindeki San Diego’da çalışan personelden oluşuyor. İlk etapta çoğu İngiltere, Danimarka ve Finlandiya’da olmak üzere 4 bin kişinin işine son verilirken Symbian işletim sistemi ile ilgili görev yapan 3 bin kişi de iş dünyasının büyük şirketlerine teknoloji danışmanlığı yapan Accenture şirketine devredilecek.
Nokia’nın Microsoft ile ortak çalışması mobil telefon endüstrisinde atılan çok önemli bir adım sayılıyor. Stephen Elop’ın attığı bu adımın ne denli doğru olduğu gelecek yıl açıklanacak üç aylık satışlar ve karlar ile belli olacak.
Geçen yıl Nokia’nın Ar-Ge giderleri Apple’ın iki katı olarak 4 milyar doları aşarken sadece Symbian işletim sisteminin bu giderlerdeki payı 1.4 milyar dolara ulaştı. Mobil endüstrisinin ağırlık merkezi donanımdan yazılım ve uygulamalara yönelirken akıllı telefon satış patlamasında bu alanlarda yeterince etkin bir rol almaması son bir yıl içinde Nokia’nın pazar payı ve prestij kaybına yol açmasına neden oldu.Gelecek yıl Windows Phone 7 işletim sistemli Nokia akıllı telefonları Apple ile beraber kullanımı beklenenden daha hızlı ve daha çok gelişen Google’ın Android işletim sistemli HP, Dell, Samsung, BlackBerry, LG, Sony ve bu yaz çıkması beklenen iPhone 5 akıllı telefonların rekabeti ile karşı karşıya kalacak. iPhone’ın çıkışından bu yana ABD ve Avrupa’da satılan akıllı telefonların mobil telefon pazarındaki payı şimdiden yüzde 50’yi geçiyor.