İnsan ve makine işbirliği yeni bir boyuta geçecek!
Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu
Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji dünyası, bizlere dijital dönüşümün temel unsur olacağı yeni bir çağın kapısını aralıyor. Teknolojik tüm gelişmeler günümüzdeki beklentilerimizi tamamen değiştiriyor. Öyle hızlı olmaya alıştık ki akıllı telefonlardan önce 12 saniye olan ortalama dikkat süresi, 8 saniyeye kadar düştü. Bununla birlikte çalışanların da alışkanlıkları değişmeye başladı. Çalışanların yüzde 80’i artık zamanlarının bir kısmını uzaktan çalışarak geçirmek istiyor. Kısa süre sonra çalışanların çoğunun uzaktan çalışması bekleniyor. Ürettiğimiz veri miktarı ise son 2 yılda hiç olmadığı kadar arttı. Öyle ki dünyada yaratılan verinin yüzde 90’ınını sadece son iki yılda ortaya çıkardık. IoT ile bu verinin daha da artmasını bekliyoruz. Artan veri beraberinde veri açıklarını ortaya çıkardı. Bu gelişmeleri yakından takip edebilmenin tek yolu ise dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmekten geçiyor. En son teknolojilerle işletmelerin, daha hızlı, daha üretken, daha düşük maliyetlerle ve daha kısa sürede başarılı olması mümkün olacak. Bu görüşler, Bilişim Zirvesi’nin konuşmacıları arasında yer alan Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu’ya ait., Dumlu, “Her yıl farklı temalarla geleceği şekillendirecek teknolojilerin tartışıldığı Bilişim Zirvesi, bulunduğumuz sektörün gelişiminde oldukça önemli bir rol oynuyor. Fikir ve düşünce liderlerinin, akademisyenlerin, iş profesyonellerinin, teknoloji liderlerinin ve birçok farklı sektörün katılımıyla geleceği şekillendirecek teknolojilerin ele alınması, zirveyi hem kamu hem de özel sektör için daha da anlamlı hale getiriyor. Bu yıl yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi yenilikçi teknolojilerin konuşulacağı böylesine önemli bir etkinlikte yer alacağımız için son derece mutluyuz” dedi.
Türkiye’de ve dünyada teknolojinin odağındaki konuların, ilgili firma temsilcileri ve teknoloji sektörünün önde gelen isimleri tarafından ele alındığı Bilişim Zirvesi’nin başta bilişim olmak üzere birçok sektöre vizyon kattığını kaydeden Sinan Dumlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Her yıl farklı konuların ele alındığı etkinliğin önümüzdeki yıllarda çok daha güçleneceğine inanıyorum. Bu yılki gündemimizdeki en önemli konuları yapay zekâ, makine öğrenimi, bulut bilişim, nesnelerin interneti, büyük veri ve analizi gibi teknolojiler oluşturuyor. Gelecek 15 yıla damga vuracak olan bu teknolojiler, hem iş hem de günllük hayatımıza doğrudan etkide bulunuyor. Dijital dönüşümün artık bir zorunluluk haline geldiğini, neyi nasıl yapmaları konusunda müşterilerimizi, ilgilenen son kullanıcıları ve kurumları bilgilendirmeye çalışıyoruz. 2030 yılı için diyoruz ki; insan ve makine iş birliği bir başka noktaya geçecektir. Ortada konuşulan çok sayıda teknoloji var; yapay zeka, makine öğrenimi, bulut bilişim, nesnelerin interneti, büyük veri ve büyük verinin analizi. Aslında bunların her biri kendi içinde çok detaylı ve derin teknolojiler olsa da bir arada çalışmadıkları sürece bir anlam ifade etmiyor. Bugün nesnelerin Internet’ (IoT)i dediğimizde buzdolabının veya tost makinesinin Internet’e bağlı olmasından bahsediyoruz. Aslında ana hedefimiz bu değil, bu sadece küçük bir ilk adım. Varmaya çalıştığımız nokta ‘karanlık fabrika/dark factory’ diye söylediğimiz; hiç insanın çalışmadığı, herhangi bir ısıtma ve aydınlatma sisteminin bulunmadığı, bir uçtan ham maddenin veya yarı mamulün girdiği diğer uçta ise ürünlerin çıktığı bir iş modelinden söz ediyoruz. Burada cihazların birbirleriyle (nesnelerin internetiyle) konuştuğu, yapay zeka ile karar verip çalıştığı ortamlar kurmak önem taşıyor.
İnsanların yaşam kalitesini artırmak için yapay zekanın dahil edildiği dijital asistan, endüstriyel robotlar ve akıllı evlerin önümüzdeki döneme damgasını vuracak. Üretim alanında ise fabrikaların tamamen yapay zekâ ile yönetilen sürece geçilerek, yapay zeka temelli altyapılarla birlikte sürücüsüz araçlar ve insan eli değmeyen müşteri hizmetleri, iş süreçlerinin 2030 yılında hayatımızın parçası olacak.”