Teknolojide insan faktörü sürekli evriliyor
McAfee Türkiye Ülke Müdürü Hakan Uzun
Teknoloji son 30 yıldır daha önceki yıllara göre çok hızlı bir gelişim ile hayatımızın her alanına giriyor. Ancak, son 5 yılda yaşanan gelişimler tahminlerimizin de ötesinde hız kazandı. Özellikle iletişim altyapılarının imkan ve hız açısından inanılmaz derecede artması, teknolojinin birçok alanını tahminimizden önce iş ve özel hayatımızın içine soktu. “IoT buna verilebilecek en iyi örneklerden biri” diyen McAfee Türkiye Ülke Müdürü Hakan Uzun’a göre, iş ve özel hayatımızda kullandığımız cihazların birçoğunun artık birbirleriyle iletişim içinde olabilmesi, teknolojinin her alanındaki ivmeyi artırdı. Buna paralel olarak, makine öğrenmesi, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi birçok teknolojinin de hayatımızın içine hızla girdiğini gözlemliyoruz. Hakan Uzun, “Bu teknolojiler insan hayatında dramatik değişiklikler yapabilecek duruma geldi” yorumunu yaptı ve ekledi: “Haliyle teknolojinin insan hayatına etkileriyle ilgili birçok olumsuz düşünce de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Önümüzdeki süreçte, teknolojide insan faktörünün nerelere doğru evrileceğini göreceğiz.”
Bunca yeni ve gelişen teknolojinin hayatımıza çok hızlı şekilde girmesi, haliyle siber güvenlik tarafında açıkları ve bu altyapıların daha ileri bir seviyede korunması ihtiyacını ortaya çıkarıyor. “Önümüzdeki yılların en önemli konularından biri de dijitalleşen dünyanın imkanlarının bir dezavantaja dönüşmemesi için bizler gibi siber güvenlik firmalarının yapacağı katkılar olacak” vurgusunu yapan Hakan Uzun, Bilişim Zirvesi’nin önemini ve konumunu ise şöyle anlattı:
“18 yıldan bu yana ülkemizin teknoloji ve bilişim gündemine katkıda bulunan Bilişim Zirvesi, ülkemizin vizyon, strateji ve yol haritası oluşturmasını destekleyen bir etkinlik olarak, gerek kamu gerekse özel sektör için oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Her yıl oldukça geniş katılımlı olarak gerçekleşen Bilişim Zirvesi teknolojinin birçok farklı alanında uzmanları bir araya getirerek, bu uzmanlıkları geniş kitlelere aktaran bir önemli bir aracı durumuna geldi. Teknoloji ve bilişim odaklı etkinliklere hem ülkemizde hem de küresel bazda baktığımızda, bilgiye anlık ve çok kolay ulaşım imkanlarının artmasından dolayı katılım oranı düşüş eğilimi gösteriyor. Buna rağmen Bilişim Zirvesi’nin bundan çok fazla etkilenmemesinin en önemli nedenlerinden biri; yıllar içinde bu etkinliğin artık bir işbirliği etkinliğine doğru evrilmiş olması. Çok ciddi bir emek ve tecrübe ile bu kalitede bir etkinliğin ülkemizde olması bizi ayrıca gururlandırıyor. McAfee olarak Bilişim Zirvesi’nde Dijital Akıllı Güvenlik Platformu tarafında yer alacağız. Güvenliğin 360 derece, uçtan uca, cihazdan buluta entegre platformlar ile sağlanabileceği vizyonuna sahip global bir siber güvenlik firması olarak, bu konuda önemli noktaları katılımcılar ile paylaşacağız.”