Büyük veriyi hızlı işleyebilmek kritik hale geliyor
Her iki yılda, insanlık tarihinde şimdiye kadar üretilmiş verinin tam iki katını üretiyoruz. Hedeflerimiz ve isteklerimiz, sistemlerimizin gelişiminden çok daha hızlı büyüyor. ‘Gerçek zaman’ tanımı değişiyor.
Gerçek zaman; ‘yeni olanı hala yeniyken analiz etmemiz’, yani kavrama, sezme ve öngörebilme demek. Bu tanım sonrası “Veri büyüklüğünde resmi değiştirecek bir gelişme ise kapımızda” hatırlatmasını yapan HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak, şu detayları paylaştı:
“2020 yılı sonuna kadar 10 milyon otonom, yani kendi kendini süren aracın, günde 40 bin petabyte veri üretmesini bekliyoruz. IoT’nin hayatın her alanına dahil olacağını düşünürsek, bir bu kadar verinin daha günlük hayatta kullandığımız diğer araçlar tarafından üretileceğini söyleyebiliriz. Yeni teknolojik eğilimlere baktığımızda, bu teknolojilerin pek çoğu aslında iş uygulamaları anlamında yeni sayılabilecek kavramlar. Şu anda çok fazla bilgi toplanmaya başlandı. Bunu işlemek ve içinden yeni öngörüler çıkarabilmek de BT’nin belli bir noktaya erişmesini gerektiriyordu. ‘Memory driven computing’ teknolojisiyle büyük veriyi hızlı işleme noktasına gelmeye başladık. Yapay zekanın kullanım örnekleri konusunda henüz yeterli sayıda başarılı proje yok. Yapay zeka denildiğinde insanların aklına, kendilerinin yerini alacak, insanın tüm yetilerine sahip robotlar geliyor. Belki birgün o noktaya da ulaşabiliriz; ancak bugünkü bilgi ve teknolojiye bakarsak, 100 yıl daha beklememiz gerekecek gibi görünüyor.”
Dünyaya liderlik yapabilecek şirketlerimiz var
Türkiye’de bazı sektörlerde şu anda dünyadaki mevcut bilişim teknolojilerinin en son versiyonları kullanılıyor. “Özellikle finans sektöründeki müşterilerimizin teknolojik olgunluk seviyeleri dünyanın çok büyük oranından daha ileride. Özellikle son kullanıcıya sunulan çözümler pek çok ülkede bulunamayacak kadar gelişmiş ürünler diyebiliriz” örneğini paylaşan Güngör Kaymak, ekledi: “Belli sektörleri dışarıda bırakarak, dijital dönüşümde bir miktar arkadan geldiğimizi kabul ediyorum.” Güngör Kaymak’ın dikkat çektiği gibi, bugün büyük gruplar kendi bünyelerinde dijital analitik yapmak üzere yeni oluşumlar duyurmaya başladılar. Bunun öncesinde de hem kendi bünyelerinde hem danışmanlıklarla dijitalleşmeyi nasıl planlayacaklarını net olarak belirlediler. Küçük ve orta ölçekli müşterilere bakıldığında Güngör Kaymak’ın belirttiği gibi, kendi alanında öncü şirketler var, ama yaygın olarak dijital dönüşüm dalgası henüz oralara inemedi. “Teknolojiye aşina gruplarımızda ise dijital dönüşüm sadece planlanmıyor hayata da geçiriliyor” diyen Güngör Kaymak, “Beyaz eşya, otomotiv ve süreç endüstrilerinde hem IoT hem de Endüstri 4.0 kapsamındaki belli uygulamaların hayata geçtiğini görüyoruz. Bu anlamda Türkiye’de dünyaya liderlik yapabilecek şirketlerin de olduğunu düşünüyorum” vurgusunu yaptı.
“Akıllı bulut ve büyük verinin zekasına odakanacağız”
HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak: “Bilişim Zirvesi, Türkiye’nin teknoloji ve bilişim gündemini belirleyen şirketlerin ve ülkemizin vizyon ve stratejik yol haritası oluştururken burdan edindikleri bilgileri kullandıkları çok önemli bir teknoloji etkinliği. Türkiye’de bugüne kadar yapılmış önemli teknoloji etkinliklerinden biri olduğunu düşünüyorum. HPE Türkiye olarak bu sene Bilişim Zirvesi’nin ana sponsorlarından biri olarak yer alıyoruz. Bu zirve kapsamında biz teknolojinin gündemini oluşturan son kavramlarla ilgili farklı oturumlarda belli konulara değineceğiz. Bunlardan bir tanesi yapay zeka. Bir diğeri akıllı bulutlar, giderek artan bir akıllı bulut hizmeti var, bu konudan bahsediyor olacağız. Bir diğer konumuz ise büyük verinin zekası olacak. Verinin geleceğin sermayesi olacağından bahsediyoruz, bu veriyi nasıl işleyeceğimizi, nasıl değere dönüştürebileceğimizi bu zirve kapsamında paylaşacağız.”