BM: İnternet, insan hakkıdır
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Konseyi’nin 30 Mayıs’ta Cenevre’de başlayan 17. Oturumu’na 88 maddelik bir rapor sunan Özel Raportör Frank La Rue, 3 Haziran günü yaptığı konuşmada bütün hükümetlerin canını sıkacak laflar etti:
“Geçtiğimiz aylarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde insanların, adalet, iktidarların hesapverebilirliği ve insan haklarına daha saygılı olmayı sağlayacak değişim taleplerine tanık olduk. Ancak, İnternetin tekil özelliği, bireylere, bilgi ve haberi anında iletme, kendiliğinden örgütlenme, adaletsizlik ve eşitsizliği dünyaya haber verme olanağı sağlamasıdır. İnternetin bu özelliği, hükümetler ve iktidar sahipleri arasında korku yaratmaktadır.”
“Birçok hükümet, düşünce ve ifadeyi yasal sınırlar içinde söylemeyi suç sayıyor. 2010 yılında 100’den fazla blog yazarı hapse atılmıştır. Hükümetler, internet içeriğini engellemek, aktivistleri ve muhalifleri tanımlamak ve izlemek için gittikçe daha ince ayar teknikler kullanıyor.”
“Uluslararası insan hakları hukuku tarafından tanımlanan çok istisnai durumlar ve sınırlı koşullar dışında internet üzerinden akan bilgi/veriye mümkün olduğu kadar az sınırlama olmalıdır.”
“Bu ise esasen, her hangi bir kısıtlamanın, yasa tarafından açıkça tanımlanmış olması, bu yasaklama ihtiyacının mutlaka şart olduğunun saptanması ve diğer kullanıcıların haklarını korumak adına mümkün olduğu kadar az müdahale edici bir nitelikte olması anlamına gelmektedir.”
Özel Raportörün hazırladığı “Düşünce ve İfade Özgürlüğünün Korunması ve Geliştirilmesi” başlıklı raporda ise 88 madde halinde, hükümetlerin “bu insan hakkı için neler yapması” gerektiği yazılı. Bir iki İskandinav ülkesi dışında kimsenin, raporu ciddiye almayacağı kesin.