“Innovation Union”
AB’nin resmi yayını olan ve AB toplamında inovasyon birliği üzerine hazırlanmış bir rapor var 1 . Raporun ülkeleri ele aldığı bölümünde 249. sayfadan başlayarak Türkiye yer almakta.
Rapora göre Türkiye, Ar-Ge’ye GSYİH’nin yüzde 0,85’ini harcıyor ama durum epey iyileşmiş olsa bile, ağırlık kamuda (yüzde 0,51). Özel sektör ancak yüzde 0, 34 kısmını karşılıyor. Raporda bizi, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan ve Polonya ile gruplamışlar. Rakamlarımız çok benzeşiyor. AB’yi yakalamak için 4 katı, ABD’yi yakalamak için 6 katı harcama yapmalı özel sektör. AB’yi yakalamak için 3 ABD’yi yakalamak için 4,5 katı bir araştırmacı ordumuz olmalı. PCT patent başvurularında ise ara kapanacak gibi değil: AB’yi yakalamak için 31, ABD’yi yakalamak için 47 kat başvuru yapmalıyız. Ama iki şeyde fena değiliz: bilgi odaklı işlerde çalışanların, toplam çalışanlara oranı AB’in sadece yarısı kadar, akademik yayınların gönderme alma oranı AB’nin yalnızca yüzde 30 gerisinde, ABD’nin yarısından biraz az. Rapor da zaten bilim kalitemizin iyi olduğunu söylüyor.
En çok Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa ile uluslararası inovasyon ilişkileri (7ÇP) kurmuşuz. Üye olmayan ülkeler arasında hem 7ÇP başvurusu hem de bütçe açısından birinciyiz. Her ne kadar başvurularımızın kabul edilmesinde beşinciysek de! “Aman” dedim. “Nihayet bir olumlu sıralamada birinci geldik”. Ama sonra hatırladım: hani pek de üye olmayan kalmadı ya? (bu grupta 6 ülkeyiz).
Demek ki: hâlâ, sanayicilerimizden daha fazla sayıda fabrikatörümüz var. Haydi, sanayi devrimini tamamlayalım artık. Sanayi tesislerimizin fabrikalarında o sanayi tesisinin bizim üniversitelerimizdeki yetkinliklere dayalı olarak geliştirdiği ürünleri üretelim. Şu mum dibine ışık versin artık. Hattâ yeniden, 1980-90larda olduğu gibi, BİT alanında yurt dışına ürün lisansı satalım. Nisan ortasındaki bir yazımda sizlerle gerekliliğini paylaştığım, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı artık görevde. Kanımca bu bakanlığın üzerine düşen en büyük sorumluluk, fabrikatörleri sanayici yapıp bizi düze çıkartmak.
1 http://tinyurl.com/6yjcbwd