Java çözümlerinde uçtan uca destek
OBSS; şirketlere operasyonlarını kolaylaştırma fırsatı sunuyor. _x000D_
Java uygulamaları odaklı çözümleri ile birçok sektörde etkinliğini artıran OBSS, 2011 yılında da büyümeyi hedefliyor. Yıla hızlı başladıklarını belirten OBSS Proje Yöneticisi Hüseyin Ergün, “2010 yılından devam eden projeler de var, bu yıl içinde başlama aşamasında olduklarımız da. Bu yıla hızlı başladık ve yıl bittiğinde de, geçen yıla kıyasla 1,5-2 kat büyüklüğe ulaşmış olacağız” dedi.
OBSS, Java yazılım dili üzerine yazılım geliştirme hizmetleri veriyor. Bu teknolojideki birikimin, zamanla alt çözüm kümeleri oluşturmaya başladığına işaret eden Ergün, bunlardan birinin mobil çalışmalar olduğunu belirtti. Bu başlıkta; yazılım odaklı bilgi birikimi ve proje tecrübelerinin mobil kanatta teknoloji ve projelere dönüştürülmesi söz konusu. 2011 yılının yeni adımlarından birini bu olarak gösteren OBSS Ar-Ge Yöneticisi Oğuz Keskin de şunları söyledi:
“GrayMound fark yaratıyor”
“Finans sektöründe de bazı çalışmalarımız var. Genelde danışmanlık üstüne hizmet veriyoruz, özel bir ürüne yönelik değil. Bu altyapıyı müşterilerimiz; yazılım geliştirme
süreçlerini otomatize etmek, süreci hızlandırmak için kullanıyorlar. Burada temel amaç; herkesin kendi işini yapması. Bir bankacı veya sigortacı projesini hazırlasın, teknolojik altyapıyla uğraşmasın. Bizim çözümümüzü aldıktan 1 hafta sonra, ufak bir eğitimin de ardından, teknolojik detaylarla uğraşmadan işlerini yapmaya da başlayabiliyorlar.”
Bu yapı; GrayMound ismini taşıyor ve Ergün’ün tabiriyle ‘müşterinin, yaptığı işe odaklanmasını sağlayan’ bir altyapı sunuyor. Ergün, şu detayları da paylaştı:
Mobil ve sağlıkta yoğun kullanım
“Bu proje, TÜBİTAK tarafından Ar-Ge desteğine sahip bir proje. 2007-2008 yıllarında bu desteği ilk faz için aldık. 2010-2011 dönemi için de bu yapının yenilenmesi, yeni teknolojilere uyumu ve ek özellikler için ikinci faz Ar-Ge desteğini aldık. Bu teknoloji; bir şirketin Java’yla yazılım projesine 1 hafta içinde başlamasını, hızlı sürüm çıkartmasını sağlıyor. Örneğin bir banka; çağrı merkezini, internet bankacılığını ve temel bankacılığını bu teknolojiyi kullanarak geliştirdi. Biz şirketlere, doğru işleyen bir şablonu sunuyoruz.”
Oğuz Keskin, bu yapı ile projeler arası geçişlerin de mümkün olduğuna dikkat çekerken, Ergün, GrayMound teknolojisini, mobile ek olarak bir diğer alt grup olan sağlık sektöründe de kullandıklarını belirtti. Böylece sektöre özel bir yazılım projesinin üretilmesi üzerine başlayan bir projede, yine bu yapı kullanıldı. Mobil ve sağlık sektörü gibi alt kırılımlarına ek olarak Ergün, finans odaklı çalışmalarına da dikkat çekti ve şöyle devam etti:
İletişimde iş ortaklığı
“Oracle iş ortağı olarak yaptığımız tüm sunumlarda bu yapıya her sektörden şirketin ilgisi olduğunu görüyoruz. Sonuçta bu teknolojileri kullanıp, Java’sız çalışmak olmaz. Bu nedenle bizim çözümümüz tüm sektörlere uygun bir yapı sergiliyor.” OBSS, bir süre önce Avea’nın da Ar-Ge iş ortağı oldu. Bu işbirliğinin ilk meyvesi de ‘mobil saha uygulaması’ oldu ve ikinci proje için de çalışmalar sürüyor. Vodafone ile ilgili de projeleri olduğunu söyleyen OBSS İş Geliştirme Yöneticisi Zafer Şen de şunları söyledi:
Kritik mimaride OBSS çözümü
“Bizim için, örneğin telekom veya bankacılık birbirinden farklı alanlar değil. Önemli olan teknoloji ve Java hizmetine ihtiyacı olan kurumlara proje yapmak. Java bilgi birikimi ile ön plana çıkan bir şirketiz. Avea’ya yaptığımız hizmetlerin ayrı bir önemi var. Çünkü onlara Vodafone’a yaptığımız gibi, Java desteği veriyor, ihtiyaçları doğrultusunda projeler üretiyoruz. Onlarla ikinci bağımız ise Ar-Ge partnerliği. Bu, çok daha özel bir çalışma şekli. Bu kapsamda; Avea’nın ihtiyacı olan ürünleri onlara anahtar teslim geliştirmek üzere bir çalışmamız var. Böylece daha özel bir hizmet şeklini ve çözüm yapısını onlara sunuyoruz.”
GrayMound yapısının geliştirilmesi 3 yıl sürmüş. Son 2 yıldır da bu yapının olgunlaştığına dikkat çeken Şen’e göre, teknoloji ilerledikçe bu yapı da sürekli gelişecek. Şen, “Tüm çalışmalar ve elde edilen birikimle bu ürün ortaya çıktı. Bu yapıyı öne çıkartan en önemli unsur; örneğin halen üç banka tarafından kullanılması. Türkiye’de bizim gibi framework üreten, bunu bir ürün haline getirip, hele de bankalar gibi mimarinin kritik olduğu yapılarda bunu kullandıran başka şirket yok” dedi.
OBSS’nin yurtdışında referansı var. Arnavutluk’un önde gelen bankalarından BTK için internet bankacılığında GrayMound’u kullanarak çalışma yapılmış. Ama OBSS; yurtdışına açılmak konusunda aceleci olmak istemiyor. Bu konuda Zafer Şen, “Yurtdışına açılma fikri bizi heyecanlandırıyor. Ama GrayMound; bir muhasebe programı gibi CD’de satılabilecek çözüm değil, danışmanlıkla beraber sunulması gereken yapı. Dolayısıyla kısa vadede yurtdışına açılmak için aceleci davranmıyoruz. Ayrıca şu anda yurtiçinde de çok büyük fırsatlar var” açıklamasını yaptı.