DHL Supply Chain, teknoloji ürünlerinde eve teslimat ağını da kuracak
DHL Supply Chain, eve teslimat ağını kurmayı ve bunu geliştirmeyi hedefliyor. Teknoloji lojistiği tarafında yılda 30 milyon adet ürün taşıyan DHL Supply Chain, eve teslimat ağını kurmayı ve geliştirmeyi hedefliyor. Bir diğer hedef de teknoloji lojistiği hizmetlerini Anadolu’ya da taşımak.
Teknoloji ürünleri, sarsılmaya, çarpmaya, titreşime ve manyetik alanlara karşı çok hassas ürünler.
Dolayısıyla depolanması, taşıması ve lojistiği de kritik. Sektörlere özel çözümler sunan dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden DHL Supply Chain’in uzmanlaştığı alanlardan biri de bu zor alan; teknoloji lojistiği. DHL Supply Chain Sağlık, Otomotiv, Endüstriyel& Teknoloji Grup Operasyonları Direktörü Beytullah Özdemir ile bu hassas işin süreçlerini ve bu alandaki faaliyetlerini konuştuk. Çeşitli sektörlerde uzmanlaşarak o sektörlerin ihtiyaçlarını ve süreçlerini analiz etme stratejisiyle hareket ettiklerini anlatan Özdemir, teknolojinin de öncelik verdikleri sektörlerden biri olduğunu belirtti. Özdemir, teknoloji lojistiğinde ürünlerin elleçlenmesi için farklı ekipmanlar ve farklı depolama tarzları gerektiğini vurgularken, “Özel aparatlar kullanıyoruz. Bu ürünlerin çoğunu zeminlerde depoluyoruz çünkü üst üste raflanmaya çok uygun ürünler değil” dedi.
Katma değer katan hizmetler
Teknoloji lojistiği tarafında 750 noktaya yılda 30 milyon adet ürün taşıdıklarını açıklayan Özdemir, Türkiye’de aralarında Samsung, Panasonic, LG, HP, Nokia, Intel ve Oracle gibi markalarla çalıştıklarını dile getirdi. Özdemir, şunları söyledi: “Klimalardan, LCD TV’lere, dokunmatik ekranlı telefonlardan bilgisayarlara ve beyaz eşyaya kadar çok geniş bir ürün portföyünü taşıyoruz. Klasik lojistik hizmetlerinin yanında müşterilerimize katma değer yaratan hizmetler de sunuyoruz. Örneğin cep telefonlarında yazılım güncelleme gibi hizmetler veriyoruz. Müşterimize daha iyi nasıl hizmet verebiliriz ve müşterimizin üstünden mümkün olduğunca daha fazla işi nasıl alırız üstüne sürekli düşünüyoruz. Onlar için kritik olan hizmetleri üstleniyoruz. İade ürün kontrolü, teknik servis hizmetleri bunlardan sadece ikisi. Bu hizmetleri kendi ekibimizle sağlıyoruz.”
Özdemir, kendileri için bir sonraki adımın nihai kullanıcıya kadar dağıtımı yapabilmek olduğunu belirtti. Eve teslimat ağını kurmayı hedeflediklerine değinen Özdemir,
“Bu aynı zamanda servis hizmetlerini de kapsayacak. Diğer yandan yakın zamanda Anadolu’da da teknoloji lojistiği hizmetini verecek altyapıları ve merkezleri kurma planlarımız var. Müşterimiz olmayan bazı teknoloji şirketlerine de ulaşmak istiyoruz. Her sene yüzde 20 büyümeyi öngörüyoruz. Dünyada daha niş ve lüks teknoloji ürünleri üreten şirketler var, bu şirketlerin Türkiye pazarına girmesi de bizim için onlara özel hizmetler verme anlamında potansiyel yaratacak” diye konuştu.
Merkez Gebze’de: Teknoloji Kampüsü
DHL Supply Chain’in Gebze’deki merkezinde yer alan Teknoloji Kampüsü’nden yılda 30 milyon adet ürünün sevkıyatı yapılıyor. Gebze’de 60 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 100 profesyonelden oluşan ekibin görev yaptığı Kampüs, sektörde tek olmasının yanında, müşterilere konsolide kullanımdan dolayı maliyet avantajı sağlamasıyla da dikkat çekiyor. Teknoloji Kampüsü’nde depolama, dağıtım, etiketleme, paketleme, teknik servis, yedek parça lojistiği ve ters lojistik gibi birçok hizmet verilebiliyor.