Avrupa’da atılan dostluk adımları
Yıl sonuna doğru yeni binaya taşınacak olan Google’ın bu yatırımı mahremiyet, telif hakları, antitröst ve vergi alanlarında Avrupa’da başı dertte olan bu şirketin milyonlarca dolarlık yatırımlarından biri olarak özellikle Fransa’daki imajını düzeltmesi ve yaptığı diğer yatırımlar ile de Avrupa ülkeleri ile arasındaki ilişkileri güçlendirme yolunda attığı yeni adımlardan biri olarak sayılıyor.
Google yöneticilerine göre Avrupa’daki yatırım stratejilerinin planlanmasına 2009 yılında başlanmış olup atılan adımların başlıca nedenleri kıtada karşılaşılan sorunların ciddi olmasından kaynaklandığı kabul ediliyor. Endüstri uzmanlarına göre Google şimdi bu stratejinin uygulanması ile Avrupa ülkeleri hükümetlerine ve medyaya daha yakın bir işveren olarak ve aynı zamanda yerel tesisler ile ilgili yatırımlar yapan bir şirket konumuna gelerek Avrupa’nın gönlünü kazanmaya çalışıyor. Google’ın iki kurucusundan biri olan ve kısa bir süre önce CEO görevine başlayan Larry Page ile diğer yüksek düzey yöneticileri Avrupa ülkelerini ziyaret ederek 36 milyar dolar nakit rezevleri ile bu ülkelerdeki yatırım olanaklarını yakından inceliyorlar.
Google yatırımlarının çoğunun yerel idarelerin ve halkın karşılaştıkları sorunlara odaklandığı görülüyor. Örneğin mortgage krizinin doruğa ulaştığı ve ekonominin çöküş noktasına geldiği İrlanda’da Dublin kentinin en yüksek binasını 140 milyon dolara satın alması Google’ın bu ülkeye olan güveninin bir göstergesi sayılıyor.
Almanya’da veri korunması ilgili yasaları çiğnediği nedeniyle hakkında soruşturma açılan Google sayısal çağda mahremiyet sorunlarına yönelik çalışmalar yapacak olan İnternet ve Toplum adlı bir enstitü açmayı planlıyor. Japonya’daki depremde ağır hasara uğrayan Fukushima Daiichi nükleer santralının büyük kaygılar yarattığı Almanya’da Google Berlin yakınındaki bir güneş enerji tesisine 5 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Fransa’da kitapları ve diğer kültürel yayımları sayısallaştırma yönünde Google’ın girişimleri Fransızlar tarafından kültürel emperyalizm olarak büyük eleştirilere yol açarken Paris’teki yeni binanın bir Avrupa kültür merkezi olacağı açıklandı. İşsizliğin önemli bir sorun olduğu Fransa’da Google bu ülkedeki personel sayısını iki kat büyüterek 500’e çıkarırken diğer Avrupa ülkelerinde de toplam bin kişiyi daha işe alacak.
Google bir yandan bu girişimlerini sürdürürken öte yandan son aylarda Avrupa’da karşılaştığı sorunların başında bulunan Fransa ve İtalya’da antitröst şikayetlerine çözüm getirildi. Ayrıca İtalya, Avusturya’da ve Çek Cumhuriyeti’ndeki ulusal kütüphaneler ile kitap tarama anlaşmaları yapıldı. Bu gelişmeden başka Fransa’nın en büyük yayımcı kuruluşu olan Hachette ile baskıdan kaldırılan kitapların taranması ve sayısal uyarlamalarının satışı ile ilgili görüşmeler olumlu sonuçlandı.
Öte yandan on yıldan beri Avrupa Komisyonu ile antitröst sorunları yaşayan ve aralarında IBM, Intel ve Microsoft’un bulunduğu Amerikan teknoloji şirketlerine şimdi de Google katılmış bulunuyor. Google’ın internet arama işindeki tekel durumu Brüksel tarafından yakından incelenirken Avrupa pazarı bu şirketin büyümesinde önemli bir rol oynuyor. Sadece geçen yıl İngiltere’de Google’ın geliri 3.3 milyar dolara ulaştı ki bu miktar toplam küresel gelirinin yüzde 11’inden fazlasını oluşturuyor.
Üç ay önce Viyana’da Uluslararası Basın Enstitüsüne Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da haberlerin sayısal olarak daha hızlı iletilmesine yönelik çalışmalar için 2.7 milyon dolar bağış yapan Google Avrupa’daki lobi çalışmaları için bu alanda ünlü kişiler ile işbirliği yaparken bunların arasında İngiltere Başbakanı David Cameron’un strateji baş danışmanı da bulunuyor.