Tüm oyun dünyası ‘federasyonda’ buluştu
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), ‘Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nu kurarak, hem kendi çatısı altında 60’ıncı federasyonu kurmuş oldu hem de uluslararası birlik oluşumu yolunda önemli bir ‘ilk’ adımı attı. Federasyon; oyun sektörünün büyütülmesi ve geliştirilmesinde özel sektörün ve devletin işbirliği içinde çalıştığı yapıyı oluşturacak. Federasyon, yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda oluşturuldu. Bu yapı; oyun sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketler, oyun geliştiriciler, oyunseverler, internet kafeler, aileler ve devlet arasında iletişimin sağlanması için buluşma noktası görevi üstlenecek.
Doğru iletişimin anahtarı
2006 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Bilgisayar Oyunları Birimi’nin kurulması, federasyon çatısının da belirmesini sağladı. Sektörden isimlere göre, Türkiye’de dijital oyun pazarının ekonomik bir büyüklüğe ulaşması için bu çatı önemli görev üstlenecek. Hatta bu büyüklük, Türkiye’yi birçok sektörde ve doğal olarak bilişimde olduğu gibi, oyun alanında da bölgenin lideri konumuna getirebilecek. Çünkü uluslararası bazda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir sektör söz konusuyken, Türkiye’de bu rakam 150 milyon dolar civarında. “Güney Kore’de oyuncu sayısı Türkiye’deki ile aynı, ama orada milyar dolarlık bir sektör var” eleştirisini yapan sektör temsilcilerine göre, bunu yaratabilmek için sektörün birlikte çalışması, devlete de bu gerçeğin anlatılması, doğru iletişimin kurulması gerek.
Orta vadede hedef özerklik
Resmi kuruluş kararının ardından, Federasyon Başkanlığı Seçim Yönetmeliği’ne göre seçim süreci yürütülecek. Kuruluş tarihinden, yani 13 Haziran’dan sonraki 3 ay içinde yönetim kurulunun oluşturulması gerekiyor. Seçim Kurulu’nun seçim tarihini belirlemesi sonrasında, belirtilen adaylık şartlarına uyanlar ‘Başkanlık’ için başvuru yapabilecek. Başvuru sahipleri arasındaki seçimi ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun yetkili isimleri yapacak. Seçilen isim, federasyonun başkanı olacak ve ardından, yönetim kurulu ve alt kurullar oluşturulacak. Sektörün hedefi ise, devletin bu alandaki irtibat noktası olacak olan federasyonu, ilerleyen süreçte özerk bir yapı haline getirmek.
Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kurulmasının temel sebebini; oyunda milli takımları kurmak ve oyuncuların ulusal ve uluslararası etkinliklerde temsiliyet sağlama taleplerine yanıt vermek, bu yolda bir köprü olmak oluşturuyor. Sektörde sağlıklı büyümeyi sağlamak kadar, sayısal oyunların içeriklerinin sınıflandırılması ve değerlendirilmesinde rehberlik yapmak da federasyonun gündemi olacak. Bu başlıkta; yaşa göre oyunları sınıflandırma ve derecelendirme, yurtdışındaki tecrübelerden faydalanma olanağı sağlanacak. Oyuncuların
ve ebeveynlerin sayısal oyunlarla ilgili olarak bilgilendirilmesi de federasyonun önceliklerinden biri.
Dünyaya örnek olma zamanı
Her zaman uluslararası uygulamaları örnek alan Türkiye’nin, federasyon ile dünyaya örnek olacağı kanısındaki sektör temsilcileri, Uluslararası Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kurulması ve uluslararası organizasyonlara imza atılmasını da hedef olarak belirlediklerini vurguladı. İnternet kafelerin kalitesinin daha da artırılması, sektörün ekonomik değerini büyütmek ve bu potansiyel ile ilgili olarak insanlarda farkındalık yaratmak temel amaç olacak. Bu arada, GSGM bünyesindeki diğer spor federasyonları ile işbirliği yapılarak projeler de geliştirilebilecek.