Patent davalarında mutlu son
Nokia ve Apple arasındaki davalar her iki tarafın anlaşması ile sona erdi. _x000D_
Özellikle akıllı telefon teknolojisinde lisans anlaşmaları ile ilgili bu davalar Apple’ın Nokia’ya tek bir ödeme yapması ve gelecekte düzenli olarak lisans ücreti ödemeyi kabul etmesi ile Nokia için mutlu bir şekilde sonuçlandı.
Bu anlaşma ile akıllı telefon alanında lider olan Apple ile rakibi Nokia’nın Uluslararası Ticaret Komisyonun fikri mülkiyet haklarının kullanılması kapsamındaki birbirlerine karşı açtıkları davalar ile şikayetler taraflarca geri alınmış bulunuyor. Nokia’dan bu gelişme üzerine yapılan açıklamada Apple’ın Nokia lisanslarını bundan böyle yasal olarak kullanacağından büyük memnuniyet duyulduğu, bu anlaşmanın mobil iletişim pazarında patent portföylerinin kullanımı için büyük fırsatların oluşuna neden olacağı ifade ediliyor.
İki taraf arasında varılan anlaşma gereğince Apple’ın Nokia’ya yapacağı ödemenin miktarı hakkında bir açıklama yapılmamış olup 31 Mayıs tarihinde Nokia’nın ikinci üç yıllık satış ile karlarını ve 2011 yılı projeksiyonunu aşağıya çekmesi sonucu düşen hisse senetlerinin değerinin bu anlaşmadan hemen sonra yüzde 1,8 yükseldiği görüldü. Öte yandan Apple patent anlaşmasının sınırlı olduğunu ve iPhone özelliklerinin büyük bir bölümünü kapsamadığını, karşılıklı bu anlaşmanın her iki kuruluşun bu konuyu geride bırakarak mobil teknolojisinin gelişmesine daha çok odaklanacakları yolunda bir açıklama yaptı.
Bu iki mobil telefon üreticilerinin 2009 yılından bu yana kullanıcı arayüzü, anten ve kamera ile ilgili teknolojileri kapsayan ve Almanya, İngiltere ve Amerika’da birbirlerine açtıkları davaların sayısı 40’ı geçiyordu. Bu davaların Nokia’nın istediği tazminat miktarında yaptığı indirim nedeniyle gerçekleşen karşılıklı anlaşma ile Apple’ın yapacağı büyük miktardaki ödemenin Nokia için bir zafer niteliğinde olduğu anlaşılıyor.
Nokia’nın son iki yıldır 62 milyar dolarlık yatırımla geliştirdiği 10 binden fazla patent portföyünü daha agresif koruma yollarına yönelmesinin bu şirketin yeni bir stratejisi olduğu görülüyor.
Mobil endüstrisinde şimdiye dek görülen en büyük patent kavgasının Apple gibi bir rakibe karşı Nokia’nın lehinde sonuçlanmasının bundan böyle gelecekte bu şirketin patentini almış teknolojileri kullanacak şirketlerin iki kez düşüneceği bekleniyor.
Nokia şimdi gözünü dünyanın en hızlı büyüyen mobil işletim sistemi olan Android açık kaynak işletim sistemini geliştiren Google’a çevirmiş bulunuyor. Android’ın Apple’ın iPhone işletim sistemine teknolojik yönden benzerlik taşıması ve bu nedenle Nokia teknolojisi ile Android sisteminin çakışması olasılığının yeni bir Nokia ve Google patent davasına yol açması kaçınılmaz olabilir.
Özellikle rakip şirketlerin birbirine benzer teknolojiler geliştirdiği günümüzde bu teknolojiler arasında kesin bir sınır çizme olanağı kalkarken içiçe geçen bu teknolojiler için patent haklarını korumanın çok zorlaştığı bir dönemde patent davalarının karar aşamasına gelmesinin son derece uzun zaman alacağı, bu nedenle Nokia ve Apple anlaşması gibi çözüm yollarının aranacağı ileri sürülüyor.
Hackerlar da Apple’ı vurdu
WikiLeaks belgelerinin ortaya çıkmasının ardından dev şirketlerin sistemlerini sekteye uğratarak mesajlar veren Anonymous, bu kez de şu an dünyanın zirvesinde yer alan Apple’ı hedef aldı. Pazar günü Twitter üzerinden Apple’ın hedef olabileceğini duyuran grup, AntiSecurity operasyonunun bir parçası olarak saldırı gerçekleştirebileceğini paylaşmıştı.
Hackerlar Apple’ın kullanıcı anketleri için kullandıkları www.abs.apple.com web sitesi sunucularına girerek çaldıkları 27 kullanıcı ismi ve şifreyi yayınladı. Ayrıca web sitesiyle saldırının ardından bağlantı kurulamıyor.
Apple’dan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak dünyanın zirvesinde yer alan şirketin dahi verilerini sızdırması, güvenlik zafiyetinin ne denli önemli boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor.
Anonymous ve Lulz Security bir araya gelerek önemli şirketler ve kamu kurumlarının güvenlik açıklarını ortaya koyan saldırılar düzenleyeceğini kamuoyuna duyurmuştu. Bu doğrultuda yapılan saldırıların son hedefi Apple oldu.
Bu ayın başında Anonymous ve LulzSec, ABD’nin Arizona eyaletinde uygulanmaya başlayan ve çok ağır yaptırımları barındıran göçmen yasasının ardından Arizona Polis Departmanı’nı hedef aldı. Saldırının ardından binlerce istihbarat ortalığa saçıldı.