Katma değerli üretim
Başkan Obama, ABD’nin daha rekabetçi olması amacıyla katma değeri yüksek üretim yapması için “İleri Üretim Ortaklığı” (Advanced Manufacturing Partnership) girişimini 24 Haziran’da açıkladı: Üniversite-sanayi-özel sektör işbirliğiyle “ileri teknoloji inovasyonu ve üretimi” başlatılıyor.
Yeni kuşak robot geliştirme, tasarruflu enerji kullanan üretim teknikleri, ileri teknolojik malzemenin ve ülke güvenliği için yaşamsal önemde teknolojilerin daha hızlı ve kaliteli üretilmesi gibi öncelikleri var bu ortaklığın.
Başkanlığını Dow Chemical CEO’su Andrew Liveris ve MIT Başkanı Susan Hockfield yapacaklar. Üniversitelerden MIT, Carnegie Mellon, Stanford, California/Berkeley, Michigan gibi “malum” starlar var. Özel sektörden Caterpillar, Dow, Ford, Honeywell, Intel, Northrop, Procter and Gamble v.b. var. Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi, Bilim ve Teknoloji Politikası Dairesi v.b. var.
Obama diyor ki: “Şimdiki durumumuzla yetinemeyiz. Geleceğe yatırım yapmak zorundayız. ABD’nin üretiminde (daha doğrusu, imalat sanayisinde) bir rönesans kıvılcımı çakmak zorundayız. Sanayicimizin, dünyada herkesle rekabet edebilmesi için en ileri araçları geliştirmesine yardım etmek zorundayız. Bu yaşamsal yatırımlarla, ABD’nin, ‘ülkesinde icat eden ve ülkesinde imal eden’ bir ulus olmaya devam etmesini, yüksek kaliteli üretimini, Amerikan işçisine iyi bir gelir sağlayarak yapmasını güvenceye alabiliriz.”
Demek istiyor ki: ABD’nin cari açığını, sağlıklı üretim-imalat olmadan kapatamayız. Ar-Ge ve inovasyon, ekonomi motorunun “kaliteli” benziniyse, arabanın tekeri de üretim-imalattır.
İşin bu boyutunun, Türkiye’de de dillendirilmeye başlanması umut verici.