ABD’de DARPA’nın destekleyeceği yapay zeka araştırmaları – Ne Öğrenebiliriz?
ABD’nin Çin’deki yapay zeka gelişmelerinden endişesi üzerine Trump’ın ve Pentagon’un arka arkaya açıkladıkları yapay zeka stratejilerini geçen yazımda (http://bit.ly/2NRznvR) özetlemiştim. Türkiye’nin bu stratejilerden değil ama açıklamaların hemen arkasından toplumun ilgili ve bilgili kesimlerinin tepkilerinden öğrenecekleri olduğunu belirtmiştim. Çünkü, ülkemizde hükümetin veya bürokrasinin teknoloji alanında yaptığı iddialı açıklamalar pek irdelenip analiz edilmiyor.
ABD’de ileri teknolojilerin gelişmesinde – örneğin, internetin temelindeki ağ teknolojileri – önemli başarıları olan DARPA, geçen hafta somut olarak hangi tür YZ araştırma projelerini destekleyeceğini açıkladı (http://bit.ly/2SRofA1). Beş yılda, 2 milyar dolarla desteklenecek araştırma konuları arasında şunlar var: Daha az veri kullanarak daha hızlı öğrenen makineler, sağduyu sahibi makineler, yeni YZ yetenekleri ortaya çıkarmak için kendini yeniden şekillendirebilen yongalar, karar verme süreçlerini açıklayabilen algoritmalar, güvenli YZ sistemleri.
Desteklenecek araştırmalar arasında birincisi özellikle dikkat çekici: daha az veriyle hızlı makine öğrenmesini gerçekleştirmek. Çin’in YZ alanında önemli avantajı – kişisel verilerin mahremiyeti olmadığı için – çok bol veri sahibi olması. DARPA, az veriyle makine öğrenmesi için araştırma desteği sağlayarak, Çin’in bu avantajını yok etmek istiyor. Ülkemizde de benzer bir anlayışla, desteklenecek YZ araştırma projelerini belirlerken, özellikle geri olduğumuz konulara öncelik verilmeli.