Kentsel sorunlara çözüm arayışı
Bugüne kadar birçok sosyal girişimin oluşum ve gelişimine destek olan, Zorlu Holding ve ATÖLYE’nin kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu ‘imece’, açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçiriyor. imeceLAB birinci mesele sürecinde, ana partneri İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu ile ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması üzerine gençlerle birlikte bir açık inovasyon sürecini başlattı. imeceLAB topluluğunun parçası olan 400’ü aşkın lise ve üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilecek açık inovasyon süreçleriyle, karmaşık ve çok boyutlu toplumsal meselelerin nasıl çözüleceği keşfedilecek.
imeceLAB’in birinci mesele süreci, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun ana partnerliğinde, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması ile başladı. imeceLAB’in yürüteceği açık inovasyon sürecinde, farklı kişi ve kurumlar bu mesele etrafında toplanarak, kentlerin gündelik hareketliliğinin değişen iklimine büyük ölçüde maruz kalan farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin ihtiyaçlarına odaklanarak çözüm fikirleri ve projeler geliştirecek. imeceLAB komünitesindeki lise ve üniversite öğrencileri, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ temasına yönelik belirlenen üç mesele etrafında çözüm önerileri geliştirerek, meselelerin nasıl ele alınabileceği ile ilgili deneyim elde edecek:
- Düşük Karbonlu Kent İçi Hareketlilik ve Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım: İnsan deneyimine öncelik verilirken, düşük karbonlu kent içi hareketlilik ve sürdürülebilir ulaşımın nasıl sağlanabileceğine odaklanılacak.
- Hareketlilikte Yenilikler: Kamusal alanlar, kentsel altyapı ve servisler; yeni teknolojiler ve değişen tüketim-üretim ihtiyaçları ve yaklaşımlarına göre yeniden tasarlamaya yönelik alternatif çözüm önerileri üretilecek.
- Kapsayıcı Hareketlilik: Kentsel hareketlilik ve ulaşımda farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin erişilebilirlik ile ilgili ihtiyaçlarına cevap verecek çözümler araştırılacak. Farklı grupların kentsel gündelik hareketlilikte yer alabilmesini sağlayacak fikir ve projeler geliştirilecek.