Alışverişte teknik detaylar önemlidir!
Yeni haftadan merhaba,
Madem bahar geldi, o zaman yaz tatili için de planlar yapmanın tam zamanı. Ama rotamız nereler olursa olsun, uçuş biletlerini doğru zamanda seçmek de şart. Bilet alımında saatlerin bile fark ettiğini belirten online seyahat markası biletall.com’un CEO’su Yaşar Çelik’in söylediği gibi, uçak biletlerinde hafta içi seyahat etmek, hafta sonu seyahatten daha avantajlı. Sabah uçuşu yerine akşam uçuşunu tercih etmek de uygun fiyat demek. Saatler bu kadar önemli ve en uygun uçak bileti de Pazar günü satılıyor. Bayram ve tatillerde malum, biletler pek çabuk tükeniyor. Bu yüzden özellikle uzun tarihli tatillerde bileti günler öncesinden almak elzem. Yaşar Çelik bunu, “2018’de yurtiçi uçuşlarında en uygun bilet 23.00 ile 00.00, yurtdışı uçuşlarında en ucuz bilet 03.00 ile 04.00 arasında satıldı” şeklinde örneklemiş.
Biraz da internet alışverişine bakalım. Avrupa’nın popüler moda arama motorlarından GLAMI, alışveriş alışkanlıklarını ortaya koyan bir araştırma yapmış. “Fashion (Re)search” 2018 by GLAMI isimli araştırma 7 ülkede gerçekleştirilmiş, Türkiye’den de toplam bin 126 kişi katılmış. Buna göre, internetten alışveriş ilgisi hızla büyüyor. “Seçenek yetersizliği” ise mağazaların en önemli sorunu. İnternetten alışveriş yaparken gezmeyi pek seviyor, ucuzu, bize yakışanı bulmaya çabalıyoruz. Sonuçta araştırmanın da gösterdiği gibi, alışveriş sitesine yönelmenin başlıca sebebi yüzde 70 ile ürün çeşitliliğinin çok olması. Çünkü yeri geliyor, mağazada aradığımızı bulamıyoruz. Hem online alışverişte geçirilen süre maksimum 30 dakika.
Yerel seçimlere geri sayımdayız ve beklentimiz de net: Doğa koruma, kent politikalarının çevresinde değil, merkezinde olsun. TEMA Vakfı da yerel seçimlere katılan tüm belediye başkanı adaylarının görev süreleri boyunca toprağı, ormanı, suyu, iklimi ve havayı koruyan politika ve uygulamaları öncelikli hale getirmeleri gerektiği inancıyla ‘2019 Yerel Yönetimler için Ekosiyaset Belgesi’ni hazırlamış. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Bu belge, ekosistemi merkeze alan politika ve uygulamalar konusunda yerel yöneticilere yol göstermeyi hedefliyor, seçmenlere de bu konudaki sorumluluklarını hatırlatıyor ve ekosistemi gözeten politikalar sunan adayları desteklemeye çağırıyor” demiş. Sonuna kadar haklı, çünkü ekosistemi koruyan belediyecilik hele de sel, hortum gibi felaketler ışığında zorunluluk haline geldi, inşaatı bitmeyen İstanbul başta olmak üzere birçok kent de iklim değişikliğinin hem nedeni hem de mağduru.
Çevresel bilgilerim bu kadar da değil. WWF’in plastik raporu, plastik değer zincirinin bütün aktörleri, plastiklerin insan ve doğa üzerindeki gerçek bedeli konusunda hesap verebilir hale getirilmediği sürece küresel plastik kirliğinin artacağı uyarısında bulunmuş. Plastik kirliliğinin azaltılması konusunda sorumluluğun büyük oranda tüketicilere yüklendiğini hatırlatan “Plastik Kirliliğini Hesap Verebilirlik Yoluyla Çözmek” başlıklı rapor, değer zincirinin bütün halkalarında harekete geçilmezse, atık yönetimi konusundaki çabaların da yetersiz kalacağına işaret ediyor. Çevreci bir lüksle devam edelim. İngiliz üretici Jaguar’ın ilk elektrikli modeli I-PACE, 23 ülkeden 60 otomobil gazetecisinin değerlendirmesi sonucunda Avrupa’da Yılın Otomobili (Car of The Year-COTY) seçilmiş. Çevresel gündem aracılığıyla ödüllere geçtiğimi anlıyorsun tabi ki. Türkiye’nin ilk kurumsal üniversitesi Turkcell Akademi’nin Genel Müdürü Banu İşçi Sezen, Hindistan’da düzenlenen Dünya İnsan Kaynakları Kongresi’ndeki Dünya Kadın Liderleri Ödülleri etkinliğinde, “Telekom ve İnternet Sektöründe Kadın Lider” ödülüne layık görülmüş ve üçüncü kez liderlik ödülüne sahip olmuş.
Gedik Yatırım da IAB Türkiye tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen MIXX Awards’un Doğrudan Pazarlama kategorisinde Altın MIXX Ödülü’ne layık görülmüş. Global siber güvenlik konferansı RSA’e katılan Atar Labs, fuarın ilk gününde InfoSec ödüllerinde 2019’un Yeni Nesil SOAR Ödülü’ne layık görülmüş. Ödüllerim bu kadar, şimdi sırada mektubuma nokta koyacak kitabımda… Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), girişimcilik vakaları serisinin ikinci kitabını çıkarmış. ‘Kendi Hikayesini Yazanlar’ isimli kitapta GYİAD üyesi beş kadın girişimcinin tecrübeleri, vaka-öykü tarzında anlatılıyor. Ben bu kadarını söylemiş olayım, alıp okumak görevimiz olsun.
Akabinde, haftaya buluşalım,