Tüm araçların birbirini desteklemesi esas
Finans, bankacılık, BT ve telekom başta olmak üzere, sağlık, perakende, eğitim, seyahat ve konaklama sektörleri tümleşik iletişim başlığında kullanımları ve yenilikleri benimseme hızları ile öne çıkıyor. İş sürekliliği esas olan bu sektörlerde kurumiçi iletişimin verimliliğini sürekli kılmak ve verimi artırmak öncelik. Bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimler de özellikle birçok başlıkta maliyet optimizasyonu sağlamak adına tümleşik iletişim mimarisine yönelik talepleri ile son yıllarda öne çıkıyor. BT yatırımlarında olduğu gibi, tümleşik iletişim alanında da bulut tabanlı çözümlerin öne çıkması ise bu başlıkta büyümenin gelecek yıllarda devamının garantisi olarak görülüyor. BT ve telekom sektörünün önde gelen şirketlerinin bu başlıkta yaptıkları işbirlikleri, kullanıma sundukları yeni ürün ve çözümler de kullanıcı ihtiyaçlarının gelişimine paralel yanıtlar olarak olumlu beklentilerin temelini oluşturuyor.
Tümleşik iletişim pazarının 2026 yılında 186 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. BT ve telekom pazarındaki verimli buluşmayı temsil eden tümleşik iletişimde motivasyon unsuru olan birçok başlık var. Sektör bağımsız olarak kurumsal istihdamın verimliliğini pekiştirme ihtiyacına yanıt vermek, kurum içi iletişimi güçlendirmek, tüm bunların sonunda iş ortamında işbirliğini geliştirmek ön planda. Geçen son birkaç yılda bu gerekçelere eklenen mobil cihaz kullanımının artışı ve çalışanların kendi cihazlarını iş ortamına getirmelerinin de rolü önem taşıyor. Belli sektörlerde belli ölçekteki şirketlerin tümleşik iletişim yatırımlarını tamamlamalarının ardından KOBİ ölçeğinin de bu konuda talebinde son yıllarda görülen artış, sektörde büyümenin kesintisiz olmasını sağlıyor.
Kullanıcıların imdadına yetişen bot’lar
Teknoloji şirketlerinin sonu gelmeyen yatırımları paralelinde tümleşik iletişim araç ve uygulamalarında da kesintisiz bir gelişim söz konusu. Bunun bir örneği olarak bulut tabanlı tümleşik iletişim hizmetlerinin öne çıkması, bu alandaki büyümenin devamlığını da sağlayacak. Bu istikrarlı gelişim ve paraleline gelen büyüme, doğal olarak veri güvenliği konusunda da gereklilikleri beraberinde getirecek. Hatta veri güvenliği ve ortak işlerlik konusunda yaşanabilen sıkıntılar bu alanda büyümenin hızını etkileyebilecek öncelikli unsurlar olarak tanımlanıyor. Madalyonun diğer tarafında ise gelişmekte olan ekonomilerin tümleşik iletişim konusunda talebindeki artış, gelecek yılların büyüme potansiyelinde önemli bir başlığı oluşturuyor.
Dijital asistan ve bot kullanımının ilerleyen yıllarda daha da artacağı herkesin hemfikir olduğu bir konu. Bot formundaki bilgisayar programları da sohbet pencereleri ve sesli çağrılarla iletişimin gücünü korumasını sağlayacak, günlük iş planı yapmak, ödeme planı yürütmek gibi otomatize ve gündelik başlıklarda artan rolleri ile öne çıkacak. Ama bu kadar da değil… Yeni iletişim destek araçları aynı zamanda tümleşik iletişim araçlarının verimli kullanımını da destekleme özelliğine sahip. Tümleşik iletişim sistemlerindeki etkileşimleri izleme konusunda otomatik olarak görevlendirilmeleri ile bu bot’lar kullanıcıların da işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor.