Gelecek çok yönlü ağların dönemi olacak
Önümüzdeki dönemde iletişimi destekleyen çok yönlü ağların hem kurumlar hem bireyler açısından akıllı bir dünyanın kapılarını aralayacağı düşünülüyor. Düşünen ve iletişim kuran bir dünyada bilimden tıbba, işten teknolojiye, henüz hayal edilemeyen olasılıklara kadar her alanda ilerlemeleri teşvik edeceği ve milyarlarca insanın küresel ekonomiye katılmasının sağlanacağı da öngörülüyor. Nesnelerin iletişiminin artacağı, cihazların birbirine bağlanacağı bir dünyada yaşamın da daha akıllı bir formata dönüşeceği düşünülüyor. Uzmanlara göre sadece üç yıl içinde IP trafiğinin yarım zetabaytın üzerine çıkması bekleniyor. IPv6 protokolüne geçişle birlikte, cihazlar arasındaki ağın da ve iletişimin de daha da artması bekleniyor. Sektör temsilcilerine göre de internet temelli uygulamaların gelişmesi ve yaygınlaşması ağ teknolojilerine olan ihtiyacı da doğrudan etkiliyor. Bununla birlikte kablosuzluk ve yüksek performans hem bireyler hem de kurumlar için çok önemli hale gelmiş durumda. Bu nedenle ağ teknolojilerinde de tüm cihazların birbiriyle kablosuz olarak bağlantı kurabildiği, veri alışverişi yapabildiği bir dünyaya doğru gidildiği ortak kanı haline geliyor.
Mobil cihaz ağı kuracağız
HP Networking Ülke Müdürü Sami Arbak’a göre bulut bilişim ile her kurumun aynı zamanda bir kullanıcı, her işadamının bir tüketici olduğu ve BT’nin KOBİ’lerde yaygınlaştığı bir döneme giriyoruz. Kurumlarla bireysel kullanıcıların bütünleştiği bu yapıda akıllı cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve diğer mobil cihazların gerçek bir mobil iş istasyonuna dönüşeceğini belirten Arbak, şöyle konuştu: “HP olarak webOS tabanlı Bulut Uygulamaları Marketi açacağız. Yılda 100 milyon webOS tabanlı mobil cihaz sevk ederek internette aynı dili konuşan küresel bir mobil cihaz ağı kuracağız. Böylece kurumsal hizmetler cebimize girecek ve akıllı cep telefonları sadece birer sosyal medya ve sayısal eğlence aracı olarak değil, gerçek bir mobil iş istasyonu olarak kullanılacak. Diğer taraftan IPv6 protokolüne geçtiğimizde evimizdeki kahve makinelerinden, dizüstü bilgisayarlara, metro duraklarındaki kahve otomatlarından akıllı cep telefonlarına kadar tüm cihazlar aynı dili konuşacak.”
Veri merkezleri sunucu barındırma alanı olmaktan çıkacak, “Internet Exchange” haline gelecek
Gelinen noktada önümüzdeki dönemde Teknotel Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz’a göre pazarı şekillendiren büyük oyuncular; sosyal medya ağları, dünyadaki IP ağları, servis sağlayıcılar ve üreticiler olacak. Teknolojinin gelişiminde bu kesimin ihtiyaçlarının belirleyici olacağını belirten Komaz’ın gelecek değerlendirmeleri ise şöyle: “Veri merkezleri, sadece sunucu barındırma alanı olmaktan çıkarak “Internet Exchange” haline geliyor. Türkiye de coğrafi konumu nedeniyle veri merkezlerinin üssü olmaya aday bir ülke.”
Bulut teknolojisi kullanımı daha da yaygınlaşacak
Kurumların yeni eğilimi olan bulut teknolojisinin donanım, yazılım ve ağ altyapılarının kurum dışına çıkartılmasını sağladığını belirten Cloudturk Yöneticisi Mustafa Yazıcı, kullanıcıların ihtiyaç halinde ağ üzerinden çalışan uygulamalardan yararlandığını belirtti. Bu noktada öne çıkan en önemli konunun sistemin güvenliği olduğuna da dikkat çeken Yazıcı, şöyle konuştu: “Özellikle bulutun sağladığı esneklik ve maliyet avantajı hemen her kurumun dikkatinin buluta çekilmesini sağladı. Maliyet avantajını bir taksimetre ya da elektrik sayacı örneğinde olduğu gibi düşünün. Hızlı gidildiğinde sayaç hızlı dönecek, yavaşlandığında ise o da yavaşlayacaktır. Önümüzdeki dönemde dünyadaki veri paylaşımının arttığı ve bununla birlikte arşivleme ihtiyacının da paralel olarak artacağı düşünülürse kurumsal alan yanı sıra bireysel alanda da bulut teknolojisi kullanımının artacağını öngörmek yanlış olmaz.”
Uygulama yazılımları ve katma değerli servislerin sektörün ilk gündem maddesini oluşturduğunu belirten Netaş Satış Destek Direktörü Bülent Şenyürek’in de önümüzdeki dönemle ilgili değerlendirmeleri şöyle: “Operatörler için yeni gelir kaynakları yaratmak üzere sunulan yeni nesil servislerin temelinde ise yazılım bulunuyor. Dolayısıyla, yazılım ve buna yönelik Ar-Ge faaliyetleri, son dönemlerdeki yükselişini artırarak sürdürecek. Ev kullanıcıları yakın gelecekte, bugünkü internet erişim hızlarının 15-20 katına ulaşacak. Cihaz sayısının artmaya başlaması ve bu cihazların üzerinde çalışan uygulamaların çoğalmasıyla, her alanda altyapıya yapılan yatırımlar devam edecek. Bu özellikler, ağlara giderek daha fazla ve daha çeşitli ekipman bağlanmasını gerekli kılıyor. Yapılan araştırmalarda, 2020 yılına kadar, kullanıcı başına mobil ağa bağlı 10 cihaz olacağı tahmin ediliyor. Yeni nesil mobil ağlara, milyarlarca cihaz ve kişinin bağlı olacağı bir dünyaya doğru gittiğimiz ortada.”