“İnternet Kurulu raporu, yanıltıcı bilgilerle dolu”
Alternatif Bilişim Derneği, 22 Ağustos’ta hayatımıza girecek olan merkezi filtreleme sistemi hakkında yayınlanan İnternet Kurulu’nun (İK) raporunu değerlendirdi. Dernek, 22 Ağustos’tan itibaren internet erişimini engelleyecek merkezi filtre uygulamasını eleştirdi. İnternet Kurulu’nun konuyla ilgili hazırladığı önerileri maksatlı bulduğunu açıklayan bir değerlendirme yayınlayan derneğin internet sitesinde yer alan açıklamada, söz konusu rapor için kamuoyunun beklentilerinin çok uzağında olmasının yanı sıra yanıltıcı bilgilerle dolu ifadeleri yer alıyor.
Dernek konuyla ilgili olarak daha önce hem kendilerinin hem de ilgili birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen İK toplantısında ortaya konulan fikirlerin çoğunun göz ardı edildiğini savunuyor. Açıklamada şu satırlara yer verildi: ““Hepimizin ortak fikri devlet eliyle merkezi filtrenin kesinlikle kabul edilemeyeceği, yapılan düzenlemenin her açıdan problemli olduğu ve derhal geri çekilmesi gerektiğiydi. Fakat İK’nın önerisi düzenlemenin yeniden yazılması ve merkezi filtreleme sisteminin devam etmesi yönündedir.”
Rapordaki maddi hatalara da dikkat çeken dernek, bunların merkezi filtreyi destekleme amaçlı olduğunu belirtirken, İK raporunun merkezi filtre sistemini yaygın ve gerekli bir uygulama olarak göstermesini eleştiriyor. Yazıda, pek çok ülkenin filtre dışında seçenekler yarattığı vurgulanıyor. Bununla ilgili yapılan yorum ise şu şekilde: “Adı geçen ülkelerin hiçbirinde bizdeki ‘merkezi filtreleme’ sistemi yoktur. Bazılarında yasal olarak, bazılarında gönüllü olarak erişim engellemesi yapılmaktadır. Raporda kaynak gösterilen OECD raporuna göre de, ‘merkezi filtreleme’ sadece Türkiye’de zorunluluktur. ABD’deki filtreleme ise ev kullanıcılarını kapsamamaktadır. Sadece okullara ve kütüphanelere filtre için fon verilmektedir. Filtreleme İspanya’da Yasal Zorunluluk’ ifadesi de doğru değildir. Zorunlu olan, bilinçlendirmedir, kullanım değil.”