E-ticaret altyapısında hedef tüm dünya
Neticaret Yönetim Kurulu Başkanı Akif Şimşek, ‘Gold’ paketleri ile e-ticaret altyapısı alanında dünyaya açılmayı hedeflediklerini belirtti.
Türkiye’de ilk e-ticaret altyapısı şirketi olan Neticaret, yeni sistem paketinin üstünde çalışıyor. Kuruldukları yıllarda Türkiye’de e-ticaret hacminin 100 milyon TL seviyesinde olduğunu, bugünse 200 kat gelişerek 20 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Neticaret Yönetim Kurulu Başkanı Akif Şimşek, “Eskiden pahalı birer yatırım olan bu çalışmaları, bugün herkes yapabiliyor” dedi. KOBİ’leri e-ticarete taşıma düşüncesiyle yola çıkan Neticaret, 2000’li yılların ortasında, önce bilişim sektörü ile işe başladı, sektörün önde gelen şirketleriyle koordinasyon kurdu, bilişim sektörünün e-ticarete geçmesi için 2 yıl boyunca Türkiye’de birçok ilde seminerler verildi. “Bilişim sektörünün gelişmesinde birçok şirketin büyük emeği oldu ve biz de, e-ticareti geliştirmek için KOBİ’ler özelinde çok emek sarfettik” diyen Şimşek, çalışmalarını şöyle anlattı:
Kendine uygun paketi seçme fırsatı
“O zamanlarda kimse e-ticareti bilmezken, biz bunu yapmaya başladık, e-ticaret yapmak isteyen şirkete anahtar teslim yapı verdik. İlk bütünleştirmeleri bilişim sektörü şirketleriyle yaptık. Bunlar, e-ticarette önemli kırılma noktaları oldu. Bugün e-ticaret yapan 6 bin civarında şirket var. Bunun 2 bine yakını bizim müşterimiz ve bunun da bin 500’ü aktif müşterimiz. Onlara altyapı desteğini biz veriyoruz. Hatta POS alabilecek niteliklere sahip şirketlere bankalar karşısında referans olabiliyoruz. Garanti Bankası, Akbank, Finansbank ile bu konuda çalışıyoruz. Bankalar da POS’larını bedava değil, ama indirimli fiyata sunuyor.”
Neticaret’in işletmelere sunduğu 3 paketi var. İlki, giriş seviyesinde, ‘Pro’ isimli paket. Bunu ‘Plus’ ve en kapsamlı paket olan ‘Perfect’ izliyor. Neticaret internet sitesine giren şirketler için içerik ve özellikleri ile 3 paket de aynı sayfada, karşılaştırma yapmalarına uygun olarak tüm detaylarıyla tanıtılıyor. Böylece kendini ve ihtiyaçlarını bilen şirketler, kendilerine en uygun paketin hangisi olduğunu bilebiliyor. İnternet sitesinde, bu paketlerin altında yıllık fiyat bedelleri yer alıyor ve kullanıcılar, paketi aldıktan sonraki yıl bu paket bedelinin yarısını ödüyor. Paketlerdeki yenilemeler de ücretsiz yapılıyor.
İllerde buluşmalar devam edecek
Şirket, ofisini İstanbul’da Mecidiyeköy’de daha büyük bir ofise taşımaya hazırlanıyor. İTÜ Teknokent’teki ofiste de 35 çalışanı olan şirket, 10 ilde bilişim sektöründen 40 şirket ile çalışıyor, Anadolu’daki bağlantılarına böyle ulaşıyor. “Bu işin on binlerce potansiyel müşterisi var ve katlanarak büyüyecek” diyen Şimşek de, şunları söyledi:
“Bu iş modelinin önü çok açık. Anadolu’da dönem dönem yaptığımız kampanyaları ve çalışmaları yine yapabiliriz. Daha önce Kars, Van, Diyarbakır, Trabzon, Gaziantep, Adana, Kayseri gibi illerde e-ticaret odaklı toplantılar yaptık. Bu bilgilendirme toplantılarıyla e-ticaretin faydalarını şirketlere anlatmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde de farklı illere yayılma ve buralarda çözümleri anlatma planlarımız var.”
Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), Şimşek’e göre e-ticareti hareketlendirecek. Çünkü tüm şirketler, e-ticaret yapmasalar bile, güncel bilgilerin sürekli yer aldığı kendi internette kendi sitelerine sahip olmak zorunda. Bunu e-ticaret açısından bir adım olarak gören Şimşek’e göre, böylece şirketlerin hepsi teknoloji ile tanışmış olacak. Bu zorunlu adımın ardından, dileyen şirketler kendi e-ticaret yapılarını bile kurabilecek. Şimşek, e-ticarette, bu beklentinin de ışığında, gelecek 2 yıl içinde daha büyük bir patlama beklediklerini de belirtti.