Bilimsel araştırmalarda bürokrasi yük olmaktan çıkıyor
Bağımsız araştırmacılar için BAPON sistemi devrede. _x000D_
Ondata Bilgi Teknolojileri tarafından geliştirilen “Bilimsel Araştırma Projeleri Bilgi Sistemi Yazılımı” üniversitelere bağlı Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından yürütülen proje işlemlerinin elektronik ortamda takip ve kontrolünü sağlayacak. BAPON adını taşıyan bu sistemle akademisyenler ve araştırmacılar web tabanlı ve çok kullanıcılı ağ üzerinde işlemlerini yaparak projelerin yönetimini sağlayabilecek.
İlk olarak Ankara Üniversitesi’nde hayata geçirilen BAPON hakkında bilgi veren Ondata Bilgi Teknolojileri Kurucu Genel Müdürü Osman Yalçın, sistemin üniversitelerdeki araştırmalarda da artış sağlayacağını kaydetti. Yalçın, “Öğretim üyelerine büyük kolaylık sağlayan sistem üniversitelere kurulduğunda, akademisyenlerin sorunsuz proje üretiminin cazibesine kapılarak daha fazla proje üretmesi bekleniyor. Şu anda Ankara Üniversitesi’nde kurulumu tamamlanmış olan sistem sayesinde projeler sorunsuz yürütüldükçe, sisteme olan talep her geçen gün giderek artacak” dedi.
Araştırma süreçleri tek bir ekrandan takip edilebilecek
Üniversitelerde yer alan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine gelen proje müracaatlarının, birçok farklı parametrede değerlendirildiğini, gelen projelerinin takibinin yapıldığını ve kriterlere göre projelere bütçeler ayrıldığını ifade eden Yalçın, tüm bu işlemlerin BAPON üzerinde gerçekleştirilebildiğini söyledi. Yalçın, projelerin kabulünden sonra akademisyenlerin ve yetkililerin sistem üzerinde görevlendirmeleri, atamaları, yeni bilgi girişlerini ve değişikliklerini web tabanlı olarak yapabildiğini belirterek sistemin olası proje mükerrerliğinin de önüne geçeceğini aktardı.
Yalçın, sistem hakkında şu detayları söyledi: “Yetkili kullanıcılar aynı zamanda sisteme şirketler, ölçü birimleri, ihale usulleri, üniversiteler, fakülteler ve bölümleri, proje birimleri, proje grupları, proje türleri, unvanlar, analitik bütçe kodları ve her bütçe kodu için ödenek tutarları da tanımlayabiliyorlar. Proje yöneticilerinin girdiği kayıtlı projeleri tüm bilgilerine göre sorgulayabilip, proje yöneticileri ile kullanıcılar arasındaki e-posta trafiği, ekli dosyaları ile birlikte sisteme kaydediliyorlar.”
Yalçın, sistemin sunduğu olanaklar arasında, proje yöneticilerinin sisteme girmiş oldukları ihtiyaç formlarını onay belgesi eki haline getirerek, onay belgesi hazırlayabilmek ve onay belgesi ile ekinin yazıcı çıktısını sistemden alabilmek de olduğunu söyledi.
Üniversitelerde bilimsel araştırma projelerinin sayısı artacak
Sistemin ihtiyaçlara göre raporlama imkânı da sağladığını ifade eden Yalçın, bu sayede araştırma projelerindeki görevlilerin yanı sıra bu süreçleri takip eden yetkililerin de iş yükünün hafiflediğini vurguladı. Yalçın, “Birçok akademisyen bu yük karşısında projeden çekilebiliyor ya da projelerini sunma konusunda kararsız kalıyor. Bir kısmı da bu kırtasiye ve bürokrasi yükünden araştırmalarına gerekli zamanı ayıramıyor ya da zamanından kaybediyor. Sistemin her şeyden önce üniversitelerdeki bilimsel proje sayısını artıracağını ve daha fazla projenin aynı anda yürütülebilir hale gelmesini sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.