Uçtan uca ‘detaylı’ kanal bağı
VMware Türkiye, kapsamlı iş ortakları yapısıyla bölgede öne çıkıyor. Bu iş ortakları da, yeni servisler ve ihtiyaçlarla ilgili olarak sürekli eğitimlere tâbi tutuluyor.
VMware, kapsamlı kanal yapısı ile müşteriye, giderek çeşitlenen çözümler ve ürünlerle ulaşıyor. VMware Akdeniz Bölgesi’nin kapsamında Türkiye, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta yer alıyor. Türkiye ve İsrail’de ikişer adet dağıtıcı var ve iş ortakları ile bağlantıları onlar kuruyor. En fazla iş ortağı ise Türkiye’de.
EMEA bölgesinde satışların yüzde 95’inin kanal üzerinden gerçekleştiğini söyleyen VMware Akdeniz Bölgesi Kanal Müdürü Tarcan Serdaroğlu, bayi kanalı ve bunun altında da, müşteriye ulaşım noktası olan iş ortaklarının olduğunu söyledi. Bunlara ek olarak, ‘OEM’ olarak tanımlanan donanım üreticileri de, donanımlarıyla birlikte VMware lisanslarını son kullanıcıya ulaştırabiliyor. Bu kanal yapılanması, kişilerin akreditasyonları ve aldıkları eğitimlere ve sertifikalarına bağlı olarak farklı sınıfları içinde barındırıyor. Serdaroğlu bunları, ‘professional’, ‘enterprise’ ve ‘premier’ iş ortakları olarak sıraladı. Her sınıfta belli eğitim sayılarına ulaşmış, sertifika sahibi olmuş olmak önemli. Serdaroğlu, iş ortaklarının bilgilerini de belli dönemlerde eğitimlerle sürekli kontrol ettiklerini hatırlattı.
Kapsamlı eğitim yapısı
VMware partner portalında çevrimiçi eğitimler alınabiliyor. Ayrıca ‘instructor net’ isimli ve eğitmenle alınan eğitimler var. Bunlar da VMware’in Türkiye’deki yetkili eğitim merkezleri olan Bilge Adam, KoçSistem ve Hayat Bilgi de sunuluyor. Bu eğitimlerin bazıları sınavlı, bazıları da sınavsız. Eğitimler, iş ortağının VMware portalında da görülebiliyor.
VMware Türkiye, halen sayısı 100’den fazla olan ‘professional’ partner, 45’e yakın ‘enterprise’ partner, 3 tane ‘premier’ partnere sahip. Serdaroğlu ise eklemeden geçmedi: “Miktardan daha önemli olan şey, kalite.” Bu kapsamda geliştirilen bir strateji ile, mevcut iş ortaklarının uzmanlıklarını artırmak hedeflenmiş, bunun için yapılabilecekler araştırılmış. Böylece uzmanlık programı altında 3 tane uzmanlık belirlenmiş. Bunlardan ilki, altyapı sanallaştırma başlığında, tüm altyapı ürünleri için geliştirilen uzmanlık. Serdaroğlu, “İkinci uzmanlık dalımız masaüstü sanallaştırma. Üçüncü uzmanlık alanımız ise iş sürekliliği” dedi. VMware bir süre önce bulut bilişim tarafında da sanallaştırma uygulamasını açıkladı ve Türkiye’de 1 tane iş ortağı seçildi. Serdaroğlu, “Merkezde 3 yıl önce yapılan bir araştırmaya göre, 1 dolar VMware lisansı satıldığı zaman, iş ortaklarının 11.1 dolarlık tamamlayıcı çözüm sunma olanağı doğuyordu. Bu yılın başında yapılan araştırma ise bu oranın 15,1 dolara çıktığını gösterdi. İş ortağımız müşteriye bir ürün sattığı zaman kapasite planlama yapılıyor ve örneğin ‘Senin ihtiyacın sanallaştırma’ deniliyor” dedi. Şirket, İstanbul’a ek olarak, Nisan başında Ankara’da da bir ofis açtı. Serdaroğlu, “İlk hedefimiz Ankara’da kamu kanadı başta olmak üzere özel sektör ile çalışmalar yapmak ve Anadolu’ya yayılmak” dedi ve ekledi: “Ağırlıklı olarak Marmara’da olmak üzere, Ege, İç Anadolu, Karadeniz’de de iş ortaklarımız var. Anadolu’ya yayılırken amacımız; yine iş ortakları üzerinden büyümek.”
Halen 34 tane sanallaştırma üzerine ürünleri olduğunu belirten Tarcan Serdaroğlu, farklı ürün ailelerini iş ortaklarıyla birlikte son kullanıcıya anlatabilmek için Ankara’da ofis açtıklarını belirtti. Serdaroğlu şöyle devam etti:
“Müşteri ilgisi devam ettiği sürece, onlara iş ortaklarımıza daha sağlıklı servis verebilmek için kişi sayımızın artması planlanıyor. Bir önceliğimiz de; iş ortaklarının yetkinliklerini artırmak, yeni ürünlerimizin konumlandırılmasını, onlarla doğru biçimde yapıyor olmak olacak. Yılın ilk yarısı gerek bölge gerekse Türkiye olarak başarılı geçti. İkinci yarıda da büyüme sürecek.”