Hibrit Bulut, Kendi Kendini Yöneten Sistemler ve Akıllı İş Uygulamaları Verimi Beraberinde Getiriyor
Teknolojik yenilikleri benimseme konusunda bölgesinde fark yaratan Türkiye, Oracle için bu yönüyle ön plandaki gücünü her zaman koruyor.
Oracle ECEMEA Bölgesi Bulut Uygulama Teknolojisi Mimarları Direktörü Burak Görsev
Stratejisinin temelinde bulut çözümlerini yaygınlaştırmak olan Oracle’ı bu başlıkta diğer sektör temsilcilerinden farklı kılan özelliği ise kendi yerleşik uygulamalarını desteklemeye de devam etmesi. Bu yönüyle gerçek anlamda hibrit mimari inşa edilirken, Oracle ECEMEA Bölgesi Bulut Uygulama Teknolojisi Mimarları Direktörü Burak Görsev’in dikkat çektiği gibi, bulut çözümleri, Oracle’ın platform servisleri kullanılarak yerleşik uygulamalar ile entegre oluyor. Burak Görsev ile bölgenin potansiyeli, Türkiye’nin konumu ve Oracle’ın stratejilerini konuştuk:
ECEMEA bölgesindeki bulut bilişim kullanımı ve bu kullanımın hibrit mimariye evrilme sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
ECEMEA – ( Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ) bölgesi kendi bünyesinde 100’den fazla ülkeyi barındırıyor. Bu kadar geniş bir coğrafyada ve çok farklı müşteri ihtiyaçları / talepleri olan bir bölgede Oracle gibi uçtan uca, her katmanda bütünsel bir bakış açısı ile desteklendiğinde değerli ve örnek projelerin gerçekleştirilmesi sağlanııyor. Müşterilerimizin amacı ortak: daha düşük maliyetli ancak yenilikçi teknolojiler ile tanışıp yarını bugünden yakalamak.
Bulut çözümleri de gerek kullandığı yeni teknolojik altyapı gerekse düşük sahip olma maliyeti ile en öncelikli seçenek durumunda. Ülkelerin yerel kanunları dolayısı ile bulut çözümlerinin kullanılamadığı yerlerde yerleşik yapılar (on premise) üzerinden müşteri ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Oracle olarak bunu nasıl sağladığımızı isterseniz biraz detaylandıralım.
Yukarıda kısaca bahsetmeye çalıştığım gibi firmalar bulut teknolojilerini kendilerine adapte etmeye çalışırken, doğal olarak riski en aza indirip faydayı arttırmanın yollarına bakıyorlar. Bu da hibrit yapıdan geçiyor. Hibrit yapı, yerleşik (on premise) çözümler ile bulut (cloud) çözümlerinin bir arada kullanılabilmesi. Dolayısı ile bulut bilişim çözümlerine olan ilginin artması, doğal olarak hibrit yapının da önemini arttırıp, gerekliliğini de desteklemiş oluyor.
Hibrit yapı; bir firmanın test / geliştirme ortamlarını bulut donanımı üzerine taşıması (IaaS çözümleri), mevcut sistemleri olduğu gibi tutarak, yeni geliştirmeleri bulut üzerinde tasarlaması (PaaS çözümleri) ya da yeni hazır çözümlerin bulut üzerinde kiralama yolu ile kullanması ve mevcut uygulamalar ile entegre edilmesi olarak nitelendirilebilir. Buna en güzel örnek, bir şirketin finans çözümlerini yerleşik (on premise) sistemde kullanması ve işe alım süreçlerini bulut ortamında gerçekleştirmesidir.
Türkiye’de ve bölgenizde bulut uygulamaları konusunda nasıl bir destek ve danışmanlık sunuyorsunuz?
Şirketler, hibrit yapının gerçek faydalarını görebilmek için, bu konuda uzman ekipler ile çalışmalıdır. Tekerleği yeniden keşfetmek, şirketlere zaman, iş gücü kaybı ve ek maliyet olarak geri dönebilir. Burada önerimiz, uzman bulut çözüm mimarları ile şirketlerin bünyesinde bulunan bilgi işlem profesyonelleri ile sıkı bir iletişim ağı oluşturulmasıdır. Bu bağ ile tüm sıkıntılar, ihtiyaçlar, gereksinimler, kanuni zorunluluklar masaya yatırılıp en uygun ve doğru alt yapı kurulması için gerekli adımlar atılabilir.
Türkiye’de başta Oracle danışmanlık ekibimiz olmak üzere çok sayıda bulut uygulama iş ortaklarımız bulunuyor. İş ortaklarımız hazır bulut uygulamalarından (SaaS – software as a service), bulut teknolojilerine (PaaS – platform as a service) ve donanım servislerine (IaaS – infrastructure as a service) kadar tüm bulut süreçlerini kurgulayabilecek donanım ve tecrübeye sahipler.
Aynı şekilde başta orta doğu bölgesi olmak üzere, tüm Afrika ve Doğu Avrupa bölgesinde de gerek yerel gerek global iş ortaklarımız ile bulut çözümlerimizi hayata geçiriyoruz.
Bu kapsamda gelecek planlarınızı ve stratejilerinizi öğrenebilir miyiz?
Oracle olarak farkımız, bulut çözümlerimizi ve yerleşik sistemlerimizi paralel şekilde geliştirmeye ve yenilemeye devam etmemiz. Bizim ana değer önerimiz bulut çözümleri olsa da, yerleşik sistemleri geliştiriyor ve müşterilerimize tam da bu noktada bir seçim hakkı sunuyoruz. İster yerleşik, ister bulut, ister hibrit kullanım mümkün ve tercih müşterilerimizin.
Sadece bulut uygulamalarında değil, bulut platformunda da yine sadece Oracle’ın sunduğu Kendi Kendini Yöneten Veritabanı (Oracle Autonomous Database) servisi gibi benzersiz çözümlerimiz bulunuyor. Oracle olarak dünyanın ilk Kendi Kendini Yöneten veritabanı ile veri yönetimini yeniden tanımlıyor, en düşük maliyet ile karmaşıklığı, insan hatalarını ve manuel yönetimi ortadan kaldırarak daha yüksek düzeyde güvenilirlik, güvenlik ve operasyon verimliliği sağlanmasına yardımcı oluyoruz.
Yapay zeka, makine öğrenimi ve dijital yardımcılar ile müşterilerimize çok daha hızlı, etkin ve teknolojik çözümler sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse, bulut işe alım modülü içersine, yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) özelliklerini kattık. Akıllı aday listeleri gibi özellikler ile çok daha efektif ve etkin işe alım süreci yönetebiliyoruz. Sadece insan kaynaklarında değil, finans ve müşteri deneyimi çözümlerimizde de AI ve ML özelliklerini ürünlerimizin içersine yerleştirdik. Sadece sesli komutlar ile masraf raporlarımızı oluşturabiliyor, dijital asistan (chatbot) yardımı ile sadece mesajlaşarak kendimize bilgisayar sipariş edebiliyoruz.
Oracle’ın bulut-hazır uygulamalarına eklenecek yenilikler neler? Bu konudaki farkındalığı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kurumsal farkındalık her geçen sene artıyor. Özellikle de Türkiye’de… Çünkü biz yeni teknolojilere hızlı adapte olabilen ve entegre eden bir ülkeyiz ve yenilikleri hayatımıza daha çok entegre etmek istiyoruz. Dolayısıyla özellikle Türkiye’de orta katman olsun, donanım olsun, bulutta kullanım olsun, birçok alanda potansiyel oldukça fazla. Bu ilginin daha da artacağına inanıyorum. Hazır uygulamalar çok verimli. Bazı müşterilerimiz, özellikle Türkiye’dekiler, “Çok güzel bir sistem kurmuşsun. Fakat benim tam olarak X gibi bir hizmete ihtiyacım var” beklentisini dile getiriyor. Bu bağlamda da söyleyebilirim ki, biz sadece hazır çözümler sunmuyoruz. Bu mimarinin altyapısını da müşterimize sunuyoruz. Dolayısıyla, hazır çözümlerimizi müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ek geliştirmeler ile zenginleştirebiliyoruz. Yeni modülleri sıfırdan bilfiil kendileri geliştirebilirler. Oracle’ın teknolojik gücü sayesinde entegrasyonu da herhangi bir kod yazmadan, sürükle bırak yöntemlerle hazır olarak kurabiliyorlar. BT ihtiyaçlarını karşılamak Oracle mimarisi ile bu kadar kolay. Yukarıda vermeye çalıştığım birkaç örnek bu konuda gerçekleştirdiğimiz yeniliklerin sadece birkaçı.