Havacılık sektöründe Türkiye’nin gücü pekişecek
Ticaret Bakanlığı ve Boeing, Türkiye’nin havacılık alanındaki ihracatını artırmak ve Türk havacılık sanayiinin rekabetçiliğini desteklemek amacıyla Ankara’da 100’ün üzerine firmanın katılımıyla Havacılıkta Tedarik Zinciri Geliştirme ve İhracat Konferansı düzenlendi. Konferansta Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı sanayicilere tanıtılırken, program kapsamında Ticaret Bakanlığı desteği alarak Boeing ile işbirliğini geliştiren Gür Metal de deneyimlerini paylaştı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın’ın açılış konuşmalarını yaptığı konferansta, Türkiye’nin havacılıkta küresel bir oyuncu olarak yükselişinin desteklenmesi ve Türk havacılık sanayiinin ihracat hacminin artırılması yönünde atılacak adımlar ele alındı. Konferans kapsamında ayrıca Boeing Tedarik Zinciri Yetkilileri ve Ticaret Bakanlığı tarafından Küresel Tedarik Zinciri Desteği sağlanan firmalar arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik görüşmeler yapıldı.
Konferans öncesinde ise Boeing Tedarik Zinciri teknik yetkilileri tarafından, Türk sanayicilere Boeing tedarik zincirine katılma süreçleri, teklif verme aşamaları, havacılıkta rekabetçilik, maliyet ve kalite optimizasyonu, verimlilik ve yenilikçilik konularında 3 gün süren bir eğitim verildi. Bu eğitim, Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı kapsamında, Türk havacılık sanayiinin Boeing’in küresel tedarik zincirindeki payını arttırma amacıyla düzenlenen bir dizi eğitimin ikincisi oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Küresel Ticaret Zinciri desteğini (KTZ) oluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye havacılık sektörünü geliştirmemiz, yüksek teknolojili ürün ihracatımızı havacılık sektörü başta olmak üzere artırmamız lazım. Şu anda havacılık sektöründe maalesef sadece üç firmamız KTZ desteğinden faydalanmakta. Bu desteğimize daha fazla firmamızı davet etmek istiyoruz. Havacılık alanındaki UR-GE projeleri ile firmaların, başta AS 9100 olmak üzere, ihracatçı olmalarını sağlayacak her türlü sertifikanın temininde aldığınız danışmanlık hizmetlerinin yüzde 75’ine Bakanlık olarak biz sponsor oluyoruz. Sertifikanızı almanız halinde, katlandığınız maliyetin yüzde 50’sini pazara giriş belgelerine yönelik desteğimiz kapsamında hibe ediyoruz. Amacımız; sizlerin küresel tedarik zincirlerinde yüksek teknolojili ürün ihracatınızı artırabilmek. Politikamız ile küresel tedarik zincirlerine kabul edildiğinizde, üretim ve tedarik sürecindeki ihtiyaçlarınıza göre biz desteklerimizi yapılandırabiliriz.”
Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın da, “Ticaret Bakanlığımızın sanayicilerimize sağladığı KTZ desteği bu sektörde üretim ve ihracat yapmak isteyen şirketler için önemli. Hedefimiz, Boeing’in haritasında Türkiye’yi büyütmek ve Türk havacılık sanayiinin ihracata katkısını arttırmak” dedi.