Sevkiyattaki zeka, sektörleri de dönüştürüyor
Lojistik sektöründe kendi modeli ile BT kullanımı, çevrecilik ve her sektör için verimi buluşturan Avustralyalı CHEP, sürdürülebilir iş modeli ile hizmet verdiği sektörleri de destekliyor.
CHEP Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Serhat Enyüce
Avustralya menşeli Brambles Holding’e bağlı olan CHEP; ahşap, metal ve plastik paletleriyle ürünlerin taşınmasında ve nakliyesinde operasyonel fayda sağlıyor, mağaza içi teşhirde de ERP yapısını destekleyerek, ürün bulunabilirliğini ve çeşitliliğini artırıyor. Kullandığı ileri teknoloji ve çevre dostu lojistik çözümleri ile müşterilerinin tedarik zinciri verimliliğini artıran CHEP’in paylaşım ve yeniden kullanıma dayalı sürdürülebilir iş modelinde, kiralanan paletler kullanım sonrası toplanıp düzenli olarak bakım ve onarımdan geçirilerek tekrar hizmete sunuluyor. CHEP, 55 ülkede 300 milyondan fazla ekipman ve 750’den fazla servis merkezi ağı ile faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde yaklaşık 11 milyon paletlik dolaşım ağına sahip olan CHEP, Anadolu’nun farklı illerinde 16 servis merkezi ile hizmet veriyor. CHEP, temelde 2009’dan beri hızlı tüketim ürünleri, gıda, içecek ve perakende sektörlerinin operasyonlarını yürütüyor. Otomotiv, sanayi ve imalat sektörlerine de katlanabilir plastik konteyner ve kasalarıyla hizmet veren CHEP’in 2018 yılında Türkiye’de hem ekipman hem tesis yatırımına imza attığı bilgisini veren CHEP Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Serhat Enyüce, 2019 içinde hem ekipman hem servis merkezi yatırımı yaparak Türkiye’de otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin tedarik zinciri yönetimini güçlendirmeye hazırlandıkları bilgisini verdi. CHEP’in gelecek 5 yıl içerisinde Ar-Ge merkezi kurmayı, yüzde 100 yerel hammadde ve makine üretimi ile servis merkezlerinde otomasyona yatırım yapmayı planladığını vurgulayan Serhat Enyüce sorularımızı yanıtladı:
Lojistik sektöründe teknoloji kullanımı ile CHEP sektörde nasıl bir farkındalık yaratıyor?
Küresel rekabetin arttığı her yerde herkes teknolojiye yöneliyor. Lojistik sektöründe de el terminalleri başlığında dijital teknolojiler kullanımı ön planda. CHEP’in buradaki farkı ise kapsamlı bir veri alanı yaratmak. Böylece teknolojiyi kullanabilecek, tedarik zincirlerini iyileştirebilecek verilerle zincirin en önemli parçası oluyoruz. Bu yönüyle sadece bir palet kiralama firması değiliz, tüm lojistik ve tedarik zincirine 360 derece bakış açısı getiriyor, sektörün büyük verisini ve bu veriye ulaşılabilecek bir platform sunuyoruz. Tüm sektörlerde üretim ve dağıtım için CHEP önemli ve tedarik zinciri için hayati. Çeyrek paletimiz Türkiye’de önemli bir yeniliğimiz ve üstünde beacon teknolojisi var. Siz markette ürünlerin yanından geçerken sadakat kartı uygulamasını mobil cihazınıza indirdiyseniz, size indirim bilgisi veriyor, size özel kampanyaların bilgisini gönderebiliyor. Hizmet verdiğiniz şirkete veri takip imkanı sunuyor, stok yönetimini de yapabiliyoruz. Silikon Vadisi’nde Brambles Dijital olarak dijital tedarik zinciri çözümleri için çalışıyoruz. Amacımız da paletlerimiz üreticiden çıktığı andan itibaren üzerindeki ürünlerin soğuk zinciri kırıldı mı, depoda ne kadar bekledi sorularına anlık gerçek yanıt almak. Böylece hizmet verdiğimiz her sektörden her şirket için ERP ve CRM başlıklarına da dokunmuş ve entegrasyon sağlamış oluyoruz.
Peki ya çevresel detaylar?
Çeyrek palet, dünyanın ilk karbonsuz paleti. Çevreye yaydığı emisyonu yurtdışından karbon kredisi alarak dengeliyoruz. Bu ürün bu yönüyle sürdürülebilir ve inovatif. Paleti geri topladığınız zaman istifleme yapabilmeniz saha verimliliği sağlıyor. Trafikte 10 TIR olacağına, bu yapı ile 2 tane oluyor. Bu da çevreci özelliği pekiştiriyor.
Palet yapısına hangi sektörlerin ilgisi ön planda?
Hızlı tüketim ürünleri ve perakende ön planda. Endüstri 4.0 kapsamında otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine de odaklanıyor, bu sektörler için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu alanlarda ekipmanlar doğal olarak farklı. Böylece palet konseptinin dışına çıkmış oluyoruz. Farklı sektörel gereklilikleri olan otomotiv ve beyaz eşyaya bilişimi de kattığımızda, konteyner ve kasalara ek destekleyici ekipmanlarımız, ürünlerin birbirine değmemesi için kullandığımız iç profiller ve takip sistemleri otomotiv, beyaz eşya, bilişim ve elektronik sektörü parçalarında bizi ön plana çıkartıyor. Sektör spesifik detaylara inip, buna uygun çözümleri kullanmak önemli. CHEP, özellikle otomotiv ve yan sanayiinin Türkiye’deki konumu itibariyle bu pazara önem veriyor ve yatırım yapıyor. Palet kısmında ABD ve İngiltere’ye ihracat yapacağınız zaman, bunu destekleyecek ekipmanı veriyoruz.
Ar-Ge odağında öncelikleriniz neler?
Brambles’ın kurduğu BXB Dijital aracılığıyla büyük veriye dayalı iş zekası uygulamaları ve IoT teknolojisine yatırım yapıyoruz. Tüm ekipmanlarımıza dijital bir verici yerleştirip, kaç derece ısı altında kalmış, depoda ne kadar beklemiş, soğuk zincir kırılmış mı, eğer yolda ürün olması gerekenden farklı ısıyla yol aldıysa bu ürünün imha süreci gibi birçok başlıkta takip sistemi sağlamak söz konusu. Burada direkt son tüketiciye de fayda sağlanıyor.
Türkiye pazarı hedefleriniz neler?
CHEP, Türkiye’nin potansiyelinin farkında ve özellikle otomotiv sektörü odaklı çalışmalarımız var. Ortadoğu, Afrika ve Hindistan’ın olduğu bölgede büyüme oranımızla bölgenin lideriyiz. Bu da yatırımlarımızın devamlılığını sağlıyor. 16 tane servis merkezimiz var ve onların otomasyonlarına yatırım yapıyoruz. İstanbul merkezin yanında, 4 bölge müdürlüğümüz İzmir, Ankara, Adana ve Konya’da. Türkiye’de paletleri en az 20 bin noktadan toplama yapıyoruz. Ağımız çok geniş ve optimizasyon sağlayabiliyor, tüm ağlarımızı kullanıp en yakın noktadan üreticiye, yani müşterimize palet talebine karşılık dönüş yapılmasını sağlıyoruz. Tüm paletleri havuzda buluşturup, ihtiyaçlar paralelinde gerekli noktalara dağıtıp, sonra yine bunları toplayıp buluşturmak esas işimiz. Ortak kullanım ve paylaşım ekonomisi adına bu önemli bir fayda demek.