Yedekleri sadeleştirme zamanı
GlassHouse Türkiye’nin hedefi; her ölçekte şirkete erişmek, bilinirliği sağlamak. _x000D_
2011 yılını ‘tekilleştirmeyi tanıtma yılı’ olarak ilan eden GlassHouse Türkiye, bu kapsamda önemli çalışmaları hayata geçiriyor. GlassHouse Türkiye Genel Müdürü Emre Pekar, tekilleştirmenin temelde ‘sadeleştirme’ işleminden geçmiş bir yedekleme olduğunu belirtti. Buna göre, birbirini tekrar eden verinin özel bir algoritmayla belirlenmesi, bir lokasyona yazılırken kopyalamada tekrar edenlerin ayıklanarak diğer tarafa sade, yani tekil bir biçimde yazılması söz konusu. Bu yapının en fazla gerçekleşeceği alanın yedekleme olduğunu belirten Pekar, “Çünkü gün içinde aynı verinin sayısız kopyasını alır, yani yedeklemesini yapmış olursunuz. Tekilleştirme ile dosyada sadece değişen kısımları dosyanın içinden çekip yazıyoruz. Kalan bölümün de değişmediğini biliyor, onu aynı tutuyor, böylece tüm veriyi bir bütün olarak sunuyoruz. Bu aslında akıllı yedekleme” açıklamasını yaptı.
Tüm sektörler için
biçilmiş kaftan
Bu teknoloji birçok sektör tarafından kullanılıyor. Pekar’ın ilk verdiği örnek ise telekomünikasyon sektörü. Pekar, “Bu önemli bir yedekleme sistemi ve orada da tekilleştirme teknolojisini kullanıyoruz. Onlar bize alanı veriyor, biz de mekaniğini kuruyor, altyapıyı sağlıyoruz” dedi. Finans sektöründe de önemli çalışmalar yapılıyor. Yapı Kredi’nin bu alanda en önemli referansları olduğunu, diğer birçok bankayla çalışma yaptıklarını ifade eden Pekar, şöyle devam etti:
“Verisi çok olan, bu teknolojiye gereksinim duyar. Arkadaki veri bloklarından anlamlı bir dosya oluşturabilmek için, bunun ön tarafta bir haritası var. Biz bu konudaki ihtiyacı çok hızlı yakaladık. Böylece Türkiye’de tekilleştirme anlamında gerçekleşen projelerin yüzde 99’unda varız.”
Finans ve telekomünikasyon sektörlerine ek olarak, GlassHouse’un bir hedefi de sağlık sektörü. Sundukları teknoloji ile ilgili bilinirliği oluşturduklarının altını çizen Pekar, “Bu, sektör bağımsız bir teknoloji ve temelde her sektörün ihtiyacı olan bir yapı” dedi.
Müşteriye dokunma
noktası bayiler
Bu teknolojiyi ilk uygulamaya başlayan şirket olduklarını, pazarın da geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Pekar, “Türkiye’de sadece EMC’nin ürünleriyle bunu gerçekleştiriyoruz. Uygun çözümü sektöre anlatıyor, projelerimizi yaymaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz de bu konuda referans olmaktan çok memnunlar. Çünkü hem yaratıcı hem de başarı getiren bir teknoloji” dedi.
Şirket bu kapsamda illerde yaygınlığını artırıyor, vizyon sahibi ve potansiyeli olan bayilerle işbirliği yapılıyor. İstanbul dahil, yaklaşık 20 bayileri olduğunu, söyleyen Pekar, “Dağıtıcılık kaygımız olmadığı için amacımız mümkün olduğu kadar yayılmak. Bayi de anahtar teslim çözüm alıyor. Onları kısa bir eğitimden geçiriyoruz. Tek yapmaları gereken ise müşteriye dokunabilmek” dedi.
Ankara’da da satış
ekibi olacak
Yılın ilk altı ayında 30 yeni müşteri ve 100 tane projeye sahip olan şirketin, pazardaki bu potansiyele göre planlarını yaptığını belirten Pekar, 2012 hedeflerini ise şöyle anlattı:
“Bu teknoloji yayılma sürecinde ve bu şekilde devam edecektir. 2012 sonuna kadar tekilleştirme alanında doyuma geleceğimizi sanmıyorum. Türkiye’nin büyük şirketlerinde projeler devam edecek. Bu yapının aşağı doğru yayılması lazım. Ankara’da teknik ekibimiz var. Satışı ise İstanbul’dan yapıyoruz. Ama Ankara’da da satışa yönelik ekip istihdam etmeyi planlıyoruz. 2012 sonuna kadar satışçı arkadaşlarımız Ankara’da operasyona başlayacaklar. Hedefimiz; gelecek 3 yıl içinde İstanbul ofisini de 50-60 kişiye ulaştırmak”
“Yurtdışı işbirliği fırsatlarına kapımız açık”
GlassHouse Türkiye, Arap dünyasına ve Türk Cumhuriyetleri’ne erişimde merkez konumunda. Ama Pekar, “Daha Türkiye’deki potansiyeli tam olarak kapsamış değiliz. Bu odağımızı yitirmek de istemiyoruz” dedi ve ekledi: “O bölgelerde bizim gibi büyüyüp bizim gibi yatırım yapmaya hazır şirketler varsa, onlarla birleşmeye, satın almaya, işbirliğine açığız. Şu anda böyle bir arayış içinde değiliz, önceliğimiz değil.“
KOBİ paketi için hazırlanıyor
Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) odaklı çalışmalar ve bu kapsamda KOBİ’lere sunumlar son dönemde ön planda. “Amacımız, tekilleştirmenin kullanılabileceği her yerde olmak” diyen Pekar, şöyle devam etti:
“KOBİ özelinde hazırladığımız ve EMC ile karar verdiğimiz paket çözümleri yavaş yavaş pazara aktarmaya başlayacağız. Teknoloji aynı teknoloji. Sadece paketlemesi ve adreslendirilmesi farklı. Türkiye dışında bu dalgayı yakalamış noktalarda bu paketler kullanılıyor. EMC’nin buna istinaden programları zaten hazır. Doğru zaman gelince, bu paketleri Türkiye’de de kullanıma açacağız.”