Uşak Üniversitesi bilişim hedeflerini yükseltti
Uşak Üniversitesi, bilgi işlem yapısında yaptığı yenilik ve revizelerle, bilişim teknolojisinin olanaklarını personel ve öğrencilerinin hizmetine sunuyor.
Uşak Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Veli Çapalı, başkanlık olarak 2018 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2019 yılında hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.
Dr. Çapalı, yapılan çalışmaların amacının, bilişim alanını yakından takip edip, üniversitenin mevcut sistemini geliştirerek işletmek, bunun yanında öğrencilerin, akademik ve idari personelin çalışmalarına katkı sağlamak, bilgi teknolojilerine ulaşımlarını kolaylaştırmak, yapılan işlemlerin daha hızlı, etkin ve sağlıklı yürütülebilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Yeni Yazılımlar Geliştiriyoruz
Uşak Üniversitesi Bir Eylül Yerleşkesi altyapısının ve internet bağlantı yöntemlerinin revize edilerek güvenli hale getirildiğini belirten Dr. Çapalı, ‘‘2018 yılında ilk olarak, bilişim güvenliği kapsamında, active directory ve domain yapısı sistemine geçtik. Bilgisayar laboratuvarlarında bir düzenleme yaparak, yeniden konumlandırdık. Bu çalışmayla, yaklaşık 100 adet bilgisayar üniversitemize yeniden kullanılmak üzere kazandırıldı. Ayrıca merkezi yazıcı sistemi ve rektörlük binamız tamamen merkezi sistemine dahil ettik. Fakültelerimiz içinde aynı sistemi getiriyoruz. IP ve Analog telefon alt yapısını yeniledik, santral yapısında değişiklik yaptık. Üniversitemize ait tüm birimlerin mekânsal kullanım sistematiği oluşturuldu. Her bir mekan için kullanım durum analizi yapıldı. Mek-Sis sistemine dahil olarak, üniversite içi mekanların kullanılabilirlik ölçümleri ve envanter bilgisinin entegrasyonunu sağladık.’’ şeklinde konuştu.
Üreten Bir Üniversite Hedefimiz Var
Daire Başkanlığı olarak, Türkiye’de tek olan, stratejik plan, öz değerlendirme, akademik personel yayın değerlendirme, kalite dökümantasyon ve kurum iç değerlendirme raporu (KİDR) yazılımlarını yazdıklarını söyleyen Dr. Çapalı, diğer üniversitelerin bu yazılımları almak istediklerini, görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Bilişim alanında üreten bir üniversite olduklarının altını çizen Dr. Çapalı, ‘‘Yaptığımız çalışmalar, daire başkanlığında görev yapan personelimizin üstün gayretleriyle gerçekleşmektedir.’’ dedi. 2018 yılında ayrıca online destek sistemi, loglama, kayıt sistemi, elektronik imzalı diploma yazılımı, ders programı yazılımı (online ders ve derslik programı oluşturulması), telefon destek sistemi ve yardım masası çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
“Otomasyon Yazılımıyla “Akıllı Kampüs” Projemizi Gerçekleştiriyoruz”
Akıllı kampüs çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Dr. Çapalı, kampüs akıllı kart otomasyonun ilk etabının tamamlandığını, yemekhane, spor tesisleri, kütüphane gibi birimlerde nakit para akışının ortadan kalktığını aktardı. Kampüsün tamamında akıllı kart kullanımını yaygınlaştıracaklarını belirten Çapalı, özelikle öğrencilerin akıllı kartlarıyla otobüsleri kullanmaları için çalışma yaptıklarını da aktardı.
Yapılanma Devam Ediyor
Bu yıl içerisinde akademik bilgi sisteminin yenilenmesi, BAP otomasyonu yazılımı, personel otomasyonu yazılımı, öğrenci yoklama otomasyonu, demirbaş takip otomasyonu, nizamiye, otopark, kampüs içi HGS sisteminin yenilenmesi, engelli öğrenciler için sesli web sayfası, Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) sisteminin devreye alınması ve büyük ölçekli veri merkezi olma süreçlerinin tamamlanacağını ifade eden Çapalı, hedeflerinin 2020 yılında bu yapılanmayı tamamlamak olduğunu söyledi.
“Mobil Uygulama İle Hizmetler, Öğrencilerimizin Tek Tık Uzağında”
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş yaptığı açıklamada, göreve geldikleri andan itibaren önem verdikleri konulardan birinin bilgi işlem olduğunu belirterek, 2018 yılında özellikle öğrencilerin teknolojinin imkânlarından daha üst seviyede faydalanmaları için projeler geliştirdiklerini ifade etti. “Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız, öğrencilerimizin ve personelimizin, ihtiyaç duyduğu çok sayıda işlemi birkaç tuş ile yapabilmesini sağlayan mobil uygulamamız geliştirdi. Üniversitemiz duyurularının, etkinliklerinin, haberlerinin duyurulması, üniversite kütüphanesinde bulunan kitapların taranması, transkript, haftalık yemek listesi, kampüs içindeki ve Uşak ilindeki önemli yerlerin harita bilgileri, akademik bilgilendirme sisteminin yer aldığı uygulamada önemli bir katkı sağladı. Ayrıca uygulamamızda, ihtiyaç duyulan anlarda uygulamadaki “Güvenliği Ara” butonu ile kampüs içerisinde güvenlik personeline tek tıkla 7/24 esasıyla ulaşabiliyorlar. Bu vesile ile yaptıkları çalışmalardan dolayı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı çalışanlarını kutluyorum.” şeklinde konuştu.