Taşınabilirlikte amaç mahkum olmadan çalışmak
İlk başta mobil teknolojiler iş yaşamında sosyal yaşamdan çok daha ciddi ve kritik bir yere sahipti. Ancak sosyal platformların günlük yaşamla sınırlı kalmayarak iş dünyasıyla bütünleşmesi taşınabilirliğin önemini herkes için bir kat daha artırdı. Tesaş Genel Müdürü Kasım Özümit, sahip olunan donanım ve yetkinlikler sayesinde, insanların her şeye, her zaman ve her yerden erişebildikleri için teknolojiye olan ilgi ve hakimiyetlerinin arttığı inancında. “Bu durum hem iş dünyası hem sosyal yaşama büyük oranda yansıyor. Az zamanda çok iş yapmanın hedeflendiği bir iş ortamında taşınabilirlik sayesinde daha hızlı ve verimli çalışılabilirken, kullanıcılar da kişisel olarak zamanında ve eksiksiz iş yapmanın başarısıyla bireysel motivasyonu elde etmiş oluyor” diyen Özümit, iş süresince zamanın kaliteli bir şekilde kullanıldığını ve ofise bağımlılığın ortadan kalktığını söyledi.
Taşınabilirliğin sosyal boyutuna bakıldığında, insanların hayatlarının her anında kendi kitlelerine mesaj verebilme ve kendilerini özgürce ifade edebilme yetisine sahip olmalarının sağlandığına dikkat çeken Özümit, son zamanlarda kurumsal iletişim için de sosyal mecraların tercih edildiğini vurguladı. “İnsanlar toplantılara gitmeden önce tanışacakları kişinin profiline bakıyorlar, şirketler eleman alımlarında adayların en yaratıcı profili oluşturarak kendilerini anlatmalarını istiyor” diyen Özümit, bunların artışının da bu mecraların taşınabilir hale gelmesine bağlı olduğunu düşünüyor.
“Cebimizdeki telefon ana işlevini çoktan kaybetti”
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan bugünü biraz daha eskiler ile karşılaştırıyor. Mobil devrimin milyarlarca insana ulaşmış olduğunu söyleyen Ruacan, “Önceleri cebimizde telefon taşıyabilme ihtimalimiz bile bir hayal olarak görülüyordu. Bugün ise yanımızda taşıdığımız telefonun bizi başkalarıyla konuşturması bile yeterli bir özellik olarak görülmüyor” diyen Ruacan, ‘telefon’un salt bir iletişim aracı olmaktan çıkıp gerek kendimize gerekse dış dünyaya dair birçok bilgiye ulaşmamızı sağlayan bir yapıya büründüğünü belirten Ruacan, “Bizi masa başına, kapalı alanlara hapsetmeyen, sınırlarımızı genişleten mobil devrimin etkilerini gerek iş gerekse sosyal yaşamımızda hissediyoruz. Telefonların dışında birçok teknolojik alet, iş ve hizmet modelleri artık mobil esasına göre tasarlanıyor. Bireylerin yaşamı da buna bağlı olarak dönüşüyor” dedi.
Mobil teknolojilerdeki gelişmelerin iş yapış biçimlerini ve iş akışını yeniden biçimlendirdiğini söyleyen Bimsa Çözüm Yöneticisi Barış Büyüktanır, genel olarak son kullanıcıların kullanımı kolay; güzel görünümlü ve çok sayıda uygulamaya sahip son sürat cihazlar talep ederken kurumsal gereksinimlerin çok daha farklı olduğunu belirtti. “Kurumsal alanda güvenlik, cihazlardaki uygulamaların ve altyapı çeşitliliğinin yönetilmesi için gerekli maliyetlerin minimumda tutulması gibi konuların gözetilmesi zorunlu” diyen Büyüktanır, farklı bölümlerde ve görevlerde çalışanların farklı mobil uygulamalara ihtiyaç duymasının sonucu olarak bu değişik uygulamaların yönetimini de etkin bir şekilde sağlamak gerektiğinin önemine değindi.
Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal taşınabilirliğin ve mobil iletişimin gelişimini bazı rakamlarla açıklıyor. Teknoloji ile birlikte gelişen dünyada taşınabilirliğin özellikle özellikle iş hayatında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Kançal, dünya nüfusunun yüzde 59’unun cep telefonu kullandığına dikkat çekti. Dünyadaki mobil cihaz sayısı 5 milyara ulaştığının ve tahminlere göre önümüzdeki üç yıl içinde 6,5 milyar mobil bağlantıya ulaşılacağının altını çizen Kançal, “2013’te, cep telefonları dünya çapında en yaygın internet erişim aygıtları olarak PC’lerin önüne geçecek. Ayrıca Bell Laboratuvarları’ndaki araştırmalara göre 2015’te akıllı telefon sayısında 18 kat, kablosuz veri trafiğinde ise 30 kat artış göreceğiz” dedi.
Cep telefonu kavramının artık tamamen demode olduğunu ve akıllı telefonların İsviçre çakısına benzer şekilde birçok ihtiyaca yönelik aracı bir arada sunduğunu belirten Motiwe Kurucu Ortağı Mete Bayrak, mobil teknolojilerdeki asıl önemli gelişmenin genişbant erişim sayesinde eğlence ve e-ticaret servislerinin yaygınlaşmaya başlaması olacağını söyledi. Bayrak, “Cep telefonu taşırken ayrıca yanımızda neden cüzdan taşıyalım? Cüzdanlarımızda bulunan kimlik kartlarımız, kredi kartlarımız artık mobil cihazlara bütünleşik hale gelecek. NFC servislerini aslında halen birçok yerde kullanıyoruz. Örneğin; toplu taşıma araçlarına binerken, plazalarda bulunan ofislerimize girerken, hatta yeni pasaportlarımızı kullanırken, yeni arabalarda anahtarsız sistemlerle arabamızı çalıştırırken ve paypass denilen dokunmasız ödeme sistemlerinde. Önümüzdeki yıl tüm bu tür kullanımları cep telefonlarımızdan yapacağız” dedi.
Diğer önemli gelişmenin ise eğlence alanında olacağını dile getiren Bayrak, özellikle HD ve 3D mobil cihazların yaygınlaşması ve artan genişbant hızlarının yüksek kaliteli ve üç boyutlu film izlemeyi mümkün kılacağını hatırlattı. Bayrak sözlerine şöyle devam etti: “Cep telefonlarında Tivibu, Turkcell Mobil TV, Samsung 7/24 Sinema gibi servisler sayesinde neredeyse HD kalitesinde kesintisiz film izlemek mümkün hale geldi ve her geçen gün de bu servisleri kullananların sayıları ciddi artışlar gösteriyor.”