Herkes her an ‘bağlı kalmak’ istiyor
Taşınabilirlik sayesinde, her an ve her yerden bilgi ve eğlenceye ulaşma isteği ve fırsatının arttığını dile getiren Avea Ürün Pazarlama Direktörü Attila Algan, Digital Life Report 2011’e göre Türkiye’de bulunan 30 milyondan fazla internet kullanıcısının haftada 7 saatten fazlasını sosyal ağlarda geçirdiğini, bunun da yaklaşık olarak 1 saatini mobil bir cihaz üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. “Mobil cihazlarda sosyal yaşam giderek yaygınlaşıyor çünkü insanlar mekân ve zamandan bağımsız olarak arkadaşlarından, yakınlarından haberdar olmak ve üstelik kendileri ile ilgili haberleri de paylaşma ihtiyacı hissediyor” diyen Algan, mobilden internet erişiminin her an ‘bağlı kalmaya’ ve sosyal yaşamı yanınızda taşımaya hizmet ettiğini belirtti. Algan, yeni servisler ile fark yaratan, kolaylık sağlayan mobil uygumaların bu noktada devreye girdiğini vurguladı ve kendi hizmetlerinden bir örnek verdi: “Biz akıllı telefonlar için sağlanan sosyal ağ uygulamalarına ek olarak, normal bir cep telefonuna sahip olan müşterilerimizin de kullanabileceği SMS ve MMS ile erişilen sosyal ağ servisleri sunuyoruz. Bu kullanıcılar örneğin, Twitter’daki gündemi, starların ve markaların Tweet’lerini cepten SMS ile takip edebiliyor” dedi.
Defne Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu da aynı şekilde sosyal yaşam ile iş yaşamının bütünleşmesi konusunun önemine vurgu yapan isimlerden oldu. Haliloğlu, mobil teknolojilerin iş dünyasında öncelikle maliyetleri düşürmek ve işlerin daha hızlı yapılması sağlamak açısından katkıda bulunduğunu belirtti. Haliloğlu, “Diğer taraftan, çalışanlar için en önemli özelliği, iş ile sosyalleşmeyi birlikte sağlayabilmesi. Artık insanlar sosyalleştikleri ortamda işlerini de yürütebiliyor” dedi.
“İnternete erişim kolaylaştıkça şirketler hızlanıyor”
Günümüzün iş ihtiyaçlarının, internete bağlı cihazlardan zaman ve mekan bağımsız araçlara geçişi ve bunlar üzerinde çalışmayı zorunlu kıldığına değinen Bimsa Çözüm Yöneticisi Barış Büyüktanır, kısa bir süre önce ağa bağlı olarak masaüstü bilgisayarlar varken, şimdi mobil cihazların bu görevi devraldığını belirtti. Büyüktanır, “Mobil araçlardaki hızlı gelişmeye ve internete erişimdeki sorunların azalmasına paralel olarak, öncesinde masaüstü bilgisayarlardan ulaşılan kurumsal ya da kurum dışı birçok uygulamaya artık cep telefonlarıyla erişilebiliyor. Bu durum, çalışma alışkanlıklarında değişikliğe yol açmanın yanı sıra, iş akışlarının mobil cihazlardan yürütülmesini sağlayarak şirketlere hız kazandırıyor” dedi.
“Genişbant
internette ikinci yıl doldu”
Turkcell Yeni Teknoloji İşlerinlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar ise Turkcell’in geçtiğimiz günlerde 3G teknolojisini kullanılır hale getirmenin ikinci yılını kutladıklarını hatırlattı. “Bu vesileyle, taşınabilirlik kavramının hayatımıza girmesi sayesinde bu iki yıl içerisinde neler değiştiğini hatırlama fırsatımız oldu. Bugün 3G’de kapsama oranımız ise yüzde 85’e ulaşmış durumda. Bunda ‘çift taşıyıcı sistem’ ile güçlendirdiğimiz altyapımızın payı çok büyük. Ericsson’un yaptığı karşılaştırmaya göreyse 43.2 Mbps hızla dünyadaki 10. operatör olduk” dedi.
“Bir saat sonra diye
bir şey yok, her şey anlık”
Yurtdışında ve ülkemizde başlıca uygulamaların başı çektiği sosyal platformlar arasına yeni katılan Türkiye’nin konum tabanlı paylaşım platformu Phoneist’in kurucusu Emre Üstüner, Google’ın ana sayfasında çıkan ve ünlü gitarist Les Paul’u anmak için konulan gitar oyununun, Google kullanıcısının ana sayfada 26 saniye daha fazla vakit harcamasına ve bunun da dünyada 268 milyon dolarlık bir iş kaybına neden olduğunun hesaplandığını hatırlattı. “Bu örnek 26 saniyenin bile iş dünyasındaki önemini gösteriyor”diyen Üstüner, taşınabilirlik sayesinde elde edilen saatlerin, hatta dakikaların bile paha biçilmez olduğunu vurguladı. Konum tabanlı servisler sayesinde mobil teknolojilerin daha etkin biçimde kullanıldığını hatırlatan belirten Üstüner, “Artık bir saat sonra veya yarın demek yok, her şey anlık. Mesafelerin ortadan kalkması internet ile olduysa, zaman kavramının ortadan kalkması da taşınabilirlik ile mümkün oldu” dedi.
Yakınsama ve mobil ile internetin içiçe geçtiği bir noktada olduğumuzu dile getiren Tekimed Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Tırpançeker, mobil teknolojilerin tüketiciye yalnızca çeşitli iletişim olanakları sunmakla kalmadığınıni, hayatı kolaylaştıran pek çok hizmetin de verilmesini sağladığının altını çizdi. Tüketicinin çağın getirdiği teknolojik yenilikler sayesinde bazı uygulamaları önemli ölçüde hayatına dahil ettiğini belirten Tırpançeker, “Haber servislerinin dışında trafik servisi gibi uygulamalar kullanıcılara en uygun yol ve zaman bilgisini veriyor; lokasyon tabanlı servisler kan bağışı gibi sosyal sorumluluk projelerinde kullanılabiliyor, mobil imza, araç takip gibi kurumsal uygulamalar bireylerin hayatını kolaylaştırdığı gibi, kurumların da verimliliğini artırıyor” dedi.
Mobil teknolojilerin çok daha kritik konularda da önemli gelişmelere olanak tanıdığından söz eden Tırpançeker, sağlık hizmeti sunan kurumlarla bireylerin yüzlerce, binlerce kilometre uzaktaki doktorundan tedavi önerileri bile alabildiğini belirtti ve ekledi: “Genişbant sayesinde hastalar hareket halindeyken bile gözlenebiliyor ya da anlık veriler lokasyon bağımsız olarak sağlık merkezi ile paylaşılabiliyor. Doktorlar binlerce kilometre uzakta yapılan bir operasyonu canlı olarak izleyebiliyor veya bir sağlık sorunu ile ilgili olarak sesli ve görüntülü bir şekilde konsültasyon yaparak soruna teşhis koyabiliyor.”
TURCom Teknoloji Yazılım Satış Müdürü Serkan Esen taşınabilirliğin iş dünyasına neler kattığı konusunda sorulan sorulara 5 yıl öncesine kadar heyecanla cevap verilebildiğini, ancak artık taşınabilirliğin anlamı ve önemi herkes tarafından kavranmış durumda olduğunu söyledi. Taşınabilirliğin bize yansıyan bölümünde dizüstü ile başlayan maceranın, cep telefonları, akıllı telefonlar ve cihazlar, nihayetinde de tabletler ile hiç durmadan evrildiğine dikkat çeken Esen, mobil cihazların çeşitliliğinin hızla artmasına karşın hepsinin aynı vizyonu getirdiğine inanıyor. “Mobil teknolojilerin iş ve sosyal hayattaki tüm yararlarından önce internet adı verilen küresel ülkenin vatandaşı olmak istiyorsan bu cihazlara ihtiyacın var” diyen Esen şu ilginç benzetmeyle sözlerini noktaladı: “Facebook bu küresel ülkenin nüfus müdürlüğü, Linkedin iş ve işçi bulma kurumu, Google ise belediyesi. Vatandaşlık hizmeti almak istiyorsan taşınabilir cihazları da alacaksın.”