Gerçek hayatla mobil dünyayı bütünleştiren teknolojiler
Bugün itibariyle adım atmakta olduğumuz ve gelecekte göreceğimiz teknolojiler konusunda sektör benzer görüşlere sahip. NFC ve 4. Nesil iletişim modeliyle birlikte LTE sıkça telafuz edilen kavramların başında geliyor.
Dünyada özellikle mobil cihazların kalbi niteliğindeki işlemcileri üretmesiyle bilinen Qualcomm’un Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, başta 3G olmak üzere yeni nesil mobil teknolojilerde ön plana çıkan Qualcomm’un devrimi sürükleyen ve geleceğe taşıyan tüm bileşenleri bünyelerinde barındırdıklarını söyledi. Akıllı telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazlar için üretilen Snapdragon mobil işlemcilerin, mobil teknolojinin en gelişmiş örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Ruacan, mobil devrimin geleceğini benimseyecek kavramlardan birinin de Zenginleştirilmiş Gerçeklik (Augmented Reality) olduğunu belirtti ve “Bu kavram sanal içeriğin gerçek dünya görüntüsü üzerine bir kameradan göründüğü şekilde eklenmesi anlamını taşıyor. AR, mobil cihazları gerçek dünyayla etkileşim kurmanızı sağlayacak bir yapıya kavuşturacaktır ve birçok yeni mobil uygulamanın ve hizmetin önünü açacak” dedi.
LTE VE NFC ÖN PLANDA
Mobil iletişim teknolojilerinin geleceğinde, genişbant mobil internet erişimi için kullanılabilecek WiMAX ve 3G’nin ileriki aşaması olan LTE (4. nesil) iletişim şebekelerinin yer aldığını söyleyen İnnova Finansal İşlemler Grubu İş Kolu Yöneticisi Murat Kayıhan, mobil genişbant internet erişiminin sağlanacak hizmetlerin daha da çeşitlenmesi ve hızlanmasını sağlayacağını belirtti ve ekledi: “Öte yandan yakın alan iletişim (NFC) ve radyo frekanslı tanıma (RFID) gibi teknolojileri yakın gelecekte günlük yaşamımızda daha çok kullanmaya başlayacağız.”
Avea Ürün Pazarlama Direktörü Attila Algan ise mobil finansal servislerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde büyük önem kazanmasıyla GSM operatörlerinin bu alanda çalışmalarına hız verdiklerini hatırlattı ve bu servislerin, üzerinde çalışacağı teknolojik altyapılar için firmaların önemli yatırımlar yapmaları gerektiğini vurguladı. Avea’nın da uzun süredir NFC tabanlı ödeme sistemleri ve Mobil Ödeme hizmetlerinde çalışmalarına ağırlık verdiğini belirten Algan, “Özellikle NFC tabanlı servisler tarafında farklı teknolojiler mevcut. Bazı servislerde, temassız ödeme cep telefonu üzerindeki NFC donanımı sayesinde yapılırken, bazı servislerde cep telefonu içindeki SD kart ya da SIM kart üzerinden gercekleştiriliyor. Hizmetin SIM kart üzerinden verilmesi NFC- destekli cep telefonu olmayan kullanıcıların da bu servisten sadece SIM kartlarını degiştirmeleri yoluyla faydalanmalarına olanak saglıyor. NFC özellikli ödeme cihazlarının daha çok noktada bulunması NFC’nin yaygınlaşmasında olumlu etki yapacak” dedi.
Dünyada NFC konusunun 2007 yılında yeni duyulmaya başladığını hatırlatan SmartSoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel, bu konuda üç pilot proje gerçekleştirildiğini söyledi. Bu pilot projelerden bir tanesinin de SmartSoft projesi olduğunu belirten Güzel, şu anda NFC projeleri üzerinde 8 büyük banka ve mobil operatörlerle birlikte çalıştıklarını, ve NFC’nin önümüzdeki yıllarda teknoloji dünyasında daha sık karşılaşacağımız kavramlardan biri olacağını vurguladı. “Yakın bir gelecekte NFC’nin kartlı ödemeler dışında, toplu taşımacılığa kadar birçok endüstriye ulaşma potansiyeli yüksek” diyen Güzel, cep telefonlarımızın artık, satın aldığımız ürün için ödeme yapabilir, evimizin kapısını açabilir, kişisel kimlik kartımız olarak tanımlanabilir veya taşımada sanal bilet görevini görebilir hale geleceğini belirtti ve ekledi: “İlk evrede cüzdanımızdaki her şeyin içine girmesi planlanan bu teknoloji artık çantamız haline gelecek. Anahtarlara, cüzdanlara, cebinizde ağırlık yapan her şeye güle güle demenin vakti bizce geldi.”
“Bond çantalar azaldı, kredi kartı da bitecek”
Mobil ödeme teknolojileri vizyonunun çok eski olmasına rağmen örneklerini yeni yeni göstermeye başladığını söyleyen TURCom Yazılım Satış Müdürü Serkan Esen, “Cep telefonu artık vazgeçilemez. NFC ve mobil imza teknolojisi ile cep telefonu ve kredi kartı birlikteliği sağlanmaya başladı. Banka kartları ile cebimizde yüklü paralar taşımayı bıraktık. Sırf bu yüzden ‘Bond’ tarzı çantaların kullanımı bile azaldı. Yakında kredi kartlarımızı da taşımayacağız. Bunlar en belirgin gelişmeler” dedi.
Uzmanların, elimiz ayağımız olan e-posta’nın genç nesil tarafından kullanılırlığının azaldığını söylediğini, sosyal medyadaki iletişim olanaklarının e-postayı uzun vadede bitirecek gibi göründüğünü söyleyen Esen, “Kocaman bir pazarlama mecrası olan sosyal ağlar mobil cihazlar üzerine taşınıyor. Mobil cihazın ekranı şimdiki televizyon ekranından çok daha değerli olacak” dedi.