“NFC kullanıcı alışkanlığı yaratacak bir teknoloji”
Mobil dünyada, yakın gelecekte kullanılacak ve kullanıcı alışkanlığı yaratacak teknoloji olarak NFC (Near Field Communication) teknolojisini gördüklerini dile getiren OYTEK Sistem Analiz Kartlı Sistemler ve Özel Projeler Grup Yöneticisi Ekrem Arbak Demirdağ, RFID teknolojisinin mobil teknolojiler ile bütünleşmesini sağlayan NFC’nin kullanıcılara günlük hayatlarını kolaylaştıracak birçok yenilik vaat ettiğini belirtti. Özellikle ulaşım, eğlence, bankacılık ve finans sektörlerinde kartlı ödeme uygulamalarının olduğu alanlarda yaygınlaşmasının beklendiğini söyleyen Demirbağ, “Bu yaklaşımla, Ar-Ge çalışmalarımızı 2008 yılının başından itibaren NFC konusu üzerinde yoğunlaştırdık ve Tübitak TEYDEB tarafından desteğe değer görülen ‘NFC Teknolojisi ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştirme’ projemizi 2010 yılının Ocak ayında başarı ile tamamladık” dedi.
“Altyapı sorunları ‘lıghtRadıo’ ile çözülecek”
Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal ise 2G ve 3G’den sonra şimdi geleceğin mobil teknolojisi olarak kabul edilen 4G’den (LTE) söz etti ve karşılaşabilecek sorunlara değindi. Tipik 4G akıllı telefonların 2015 yılında, ayda 3,4 GB veri tüketmesinin beklendiğini söyleyen Kançal, “Bu değer 3G akıllı telefonların günümüzdeki veri tüketiminin 8 katı anlamına geliyor. Halihazırda baz istasyonlarının yarattığı çevresel ve ekonomik sorunları düşünürsek, gelecekteki kablosuz veri trafiği artışının karşılanması ekonomik olarak mümkün görünmüyor. Bu noktada çağın en büyük buluşu ‘lightRadio’ devreye giriyor. Yeni nesil bu baz istasyonu geleceğin mobil şebeke altyapısını oluşturuyor ve bu soruna çözüm niteliği taşıyor” dedi. Kurulum maliyetlerinde yüzde 60’a varan oranlarda tasarruf sağlanmasının beklendiğini söyleyen Kançal, bu istasyonların mevcut istasyonlardan yüzde 50’ye varan oranda daha az enerji tüketeceğini de belirtti.
İş uygulamaları
mobile kaydı
Birçok iş uygulamasının akıllı telefonlardan takip edilebilir, görüntülenebilir ve hatta raporlanabilir hale geldiğini hatırlatan Bimsa Çözüm Yöneticisi Barış Büyüktanır, bunlara en güzel örneğin iş zekâsı ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi iş uygulamalarının mobil sürümleri olduğunu söyledi. “Günümüzde bu alanda daha özel uygulamalar geliştirileceğini söylemek mümkün. Gerek çözüm sağlayıcılar, gerekse iş ortakları bu alana önemli yatırımlar yapıyor” diyen Büyüktanır, gelecekte, taşınabilirlik konusuna yönelik ve müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenen projelerin artacağını ve geri dönüşün hızlı bir şekilde alındığı bu yatırımların şirketlere sağladığı katma değerin artacağını öngörüyor.
Yeni iş modellerine açık olmak şart
Yeni teknolojilerin kullanılması için öncelikle toplum olarak bazı algıların geliştirilmesinin gerektiğini dile getiren Tesaş Genel Müdürü Kasım Özümit, “Teknolojiye sahip olma
ve kullanma yöntemi konusunda yeni iş modellerine açık
olmak ve bu anlamda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vermek gerekir. ‘Yönetilebilir Servisler’ (Managed Services) konusunda kurumların bilinçlendirilmesi bunlardan bir tanesi” dedi.
Gelecek dönemde ‘bulut bilişim’e daha fazla ağırlık verileceği öngörülüyor. Şu anda bununla ilgili çalışmaların yeni başlatılmış olduğunu ve herkesin tam olarak bulut bilişimin faydalarının ne olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünen Özümit, yeni teknolojilerin kullanılması için öncelikle toplum olarak bazı algıların geliştirilmesinin gerektiğini vurguladı: “Mobilite açısından kaçınılmaz olarak kullanılması gereken bulut bilişim için ortak bir algı yaratmak ve kullanım yaygınlığını sağlamak çok önemli.”
Araştırmalara göre gelecek yıl itibariyle dünyada cep telefonlarının 85’inin ‘internetli’ telefon olacağını, bu noktada en dikkat çekici gelişmeninse mobil teknolojilerin finans dünyasını yeniden şekillendirmesi olduğunu vurgulayan Turkcell Yeni Teknoloji İşlerinlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, “Türkiye’de mobil finans alanında temaslı-temassız ödeme teknolojileriyle öncü rol üstlendik, Visa ve Yapı Kredi Bankası iş birliğiyle iCarte ile iPhone için Avrupa’nın ilk temassız ödeme çözümünü geliştirdik ve son olarak da Garanti Bankası ile Cep-T Paracard’ı Turkcell’lilerin hizmetine sunduk” dedi.
‘Cep-T Cüzdan’ adlı yeni hizmetiyle toplu ulaşım, bina girişi ve başka amaçlar için cüzdanda taşınan plastik kartlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefleyen Turkcell’in yurtiçinde 40 bin, yurtdışında ise 300 bine yakın noktada temassız işlem yapmayı mümkün hale getirdiğini belirten Bayrakdar, “Sistem 50 farklı telefon modeliyle uyumlu. Cep-T Cüzdan ile bir etkinlik biletini posterdeki etiketi cep telefonumuza okutarak satın alabilmeniz, konsere, maça veya sinemaya yanınızda yalnızca cep telefonu taşıyarak girebilmeniz ve hatta cep telefonunuzu kimlik kartı olarak kullanabilmeniz mümkün” dedi.