Hükümet yerli üründe ısrarlı
Yeni adıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerli üretim konusunda kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Son ekonomik kriz Türkiye’nin en kırılgan noktasının cari açık olduğunu gösterdi. Cari açığın azaltılmasına yönelik hükümetten son dönemde gelen mesajlar ise yerli üretimin desteklenmesi ve teşvik edilmesine yönelik.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil üretimi için Türkiye’nin büyük holdinglerine seslenmesinin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bu noktaya dikkat çekiyor ve yerli ürünleri desteklenmesi amacıyla kamunun alım gücünün kullanılacağına vurgu yapıyor. İlk etapta konuşulan başlıklar otomotiv, makine üretimi ve ilaç sanayi gibi başlıklar olsa da Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Tekno-Girişimci projesi sektöre de önemli bir umut veriyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tekno-Girişimci destekleriyle ürüne ve hizmete dönüştürülebilecek yeni fikir ve projeleri Ar-Ge ve inovasyona destek verebilecek sanayici ve yatırımcılarla buluşturma hedefi Ergün’ün bilişim alanına da öncelikli sektörler arasına aldığının bir göstergesi.
Ulaştırma Bakanlığı da yerli üretime dikkat çekiyor
Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) üzerinde durduğu önemli konular arasında yer alan Türkiye’nin cep telefonu üretiminin desteklenmesi de önemli bir adım oldu. Türkiye her yıl ortalama 4,5 milyar lira cep telefonuna harcıyor. BTK Başkanı Tayfun Acarer’in de ifadelerinde yer alan cep telefonunun yüzde 20’sinin Türkiye’de üretilmesi bile 1 milyar liranın Türkiye’de kalmasını sağlayacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerli şirketlerin bu konuda desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bakanlık bu kapsamda hazırladığı ve BTK’nın yüzde 20 gelirlerinden oluşan Ar-Ge desteği için çalışmalarını da sonlandırmak üzere.
Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay’da her platformda Türkiye’de elektronik ürünlere yönelik doğru desteklerin olması durumunda yerli üretimin birçok kalemi pazara sunabileceğini dile getiriyor.
Kamunun 70 milyar liralık alım gücü var
Türkiye 2010 yılında 70 milyar liralık kamu alımı gerçekleştirirken bunun yaklaşık 2 milyar liralık bölümü bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik oldu. Kamu alımlarında yerli ürün ve hizmet alımının yukarılara çekilmesi yaklaşık 60 milyar lira ortalamalarında gezen cari açığın kapanmasında önemli bir güç oluşturacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Kamu İhale Kurumu mevzuatına da atıfta bulunarak Başbakanlık Genelgesi’nin “Yerli ürün ve hizmet kullanımında yüzde 15 pahalı bile olsa tercih sebebi” olabileceğini hatırlatıyor.
FATİH Projesi bileşenleri yerli mi olacak?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, FATİH projesi kapsamında kullanılacak elektronik tahtalar ile öğrencilere dağıtılacak 20 milyon elektronik kitabın Türkiye’de üretilmesini de istemişti. Ergün, Türkiye’de bu işi yapacak 8-10 şirket olduğunu belirterek, bu iş sayesinde bu sektörün de gelişmesinin desteklenebileceğini söyledi. Ergün, yabancı şirketlerin de bu işe talip olması halinde Türkiye’de üretim şartı getireceklerini vurgulamıştı.
Ergün’ün bu açıklamasında vurguladığı yine kamu ihalelerinde yerli ürün tercihine getirilen yüzde 15’lik fiyat avantajı olmuştu. Ergün kamunun, alımlarında Türkiye’deki yerli ürünleri tercih etmesi gerektiğini kaydederken, yasal düzenlemeyle getirilen yüzde 15’lik fiyat avantajına rağmen, yerli ürünlerin tercih edilmediğini hatırlattı.
Elektronik ve bilişim sektörünün Türkiye’de gelişmesini istediklerini her fırsatta dile getiren Ergün, 20 milyon tablet elektronik kitabın kamuya çok önemli bir satın alma gücü olanağı verdiğini kaydetti. Ergün, bilişim sektörünün ciddi istihdam yaratma kabiliyeti de bulunduğunu belirterek “Türkiye’de artık bu teknolojileri hayata geçirebilecek yetenekte şirketlerimiz var. Zaten yerli tablet üreten şirketlerimiz de de var. FATİH Projesi de aynı şekilde, yani elektronik, akıllı tahtaların bütün sınıflarda yer alması projesi de kamunun satın alma gücü açısından önemli. Ücretsiz dağıtılacak e-kitabın Türkiye’de üretimini zorlayacağız. 10-20 milyon tablet çıkaracağız. Bu yerli üretim için fırsat. Kamunun gücü kullanılarak bu ihaleler sayesinde bu sektörde itici bir güç elde edilecek. Bu tür ürünlerin üretilmesi için yerli üretimi özendirmemiz lazım. Bu ihalelere girecek şirketlere burada üretim yapma zorunluluğu getireceğiz. Türkiye’de bu işi yapabilecek 8-10 şirket var. İsterse yabancı şirket gelir bizim ülkemizde üretir. Bu tabletlerin biri ortalama 500 dolar. Yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir pazar var. Kendimiz üretirsek çok daha uygun fiyatta olur. Eğer bu ihaleye girecek şirketleri Türkiye’de üretim yapmasını sağlarsak bu teknolojinin gelişmesi için de itici güç olur” diye
konuştu.