Vergi yeni teknolojilerin önünde engel
Koç.net’i devralmaya ilişkin Rekabet Kurulu’ndan gelecek izni beklediklerini söyle ifade eden Süel, “Rekabet Kurulu’ndan gelecek izin doğrultusunda şirketi bünyemize alacağız. Devralmayla Koç.net’in başarılı şekilde gerçekleştirdiği ADSL servisini kurumsal müşterilerin bütünleşik telekomünikasyon hizmetlerini sabit ve mobili bir arada sunma olanağı bulacağız. Borusan Telekom ile bunun bir kısmını sağlamıştık” dedi.
Süel, “SIM Kart potansiyeli önünde vergi engeli var”
SIM kartların ilk alımında devlete ödenen başlangıç vergilerinin SIM kart teknolojisinin her alana yayılmasının önünde büyük bir engel oluşturduğunu vurgulayan Süel, “Makineler arası iletişim dünyanın gündeminde. SIM kart üzerinden yapılan bu iletişimde örneğin buzdolabına takılan SIM kartla, dolabın ısısı merkezden takip ediliyor. Ancak 60 TL’lik başlangıç vergisi, bu sistemler için yük oluşturuyor ve gelişimi önlüyor” şeklinde konuştu.
Yüzde 32 büyüdü
Süel, mobil telekom sektöründe toplam gelirlerin arttığını, Vodafone’un geçen seneye göre yüzde 32’lik bir büyüme yakaladığını kaydederek, abone sayısını 17.5 milyona çıkardıklarını söyledi. ‘Süper İnternet’ programını hayata geçirdikten sonra geçen seneye göre data gelirlerinde yüzde 80’lik bir artış yakaladıklarını belirten Süel, çok ciddi bir gelir büyümesi elde ettiklerinin altını çizdi. Süel, “Geçtiğimiz takvim yılında, belli bir abone sayısına gelmek için en yüksek yatırım yapan operatör olduk. Kullanıcı başına ortalama gelirin (ARPU) geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23,4’lük artışla 19,9 lira olduğunu görüyoruz. Faturalı hatlarda ARPU yüzde 4 artışla 37 lira, faturasız hatlardaki ARPU ise yüzde 11 artışla 13.3 lira oldu” şeklinde konuştu.
Faturalı abonede en hızlı büyüyen operatör olduklarına dikkat çeken Süel, faturalı abone payının toplam abone bazı içindeki oranının yüzde 13,6’dan yüzde 28,5’e yükseldiğini, bunun Vodafone müşterisinin daha çok konuştuğunu gösterdiğini söyledi. Süel, aktif data kullanıcı sayısının yüzde 36 artışla 5.3 milyona çıktığını vurgulayarak, müşterilerin tercih kriterleri skorunda 2010-2011 yılı dördüncü çeyreğinde en fazla tavsiye edilen operatörün Vodafone olduğunu söyledi.
Vergi vergiyi öldürür
Sektördeki vergi yükünün fazla olduğunu vurgulayan Süel, vergi sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin vergi konusunda dünya şampiyonu olduğunu, bu yükün en fazla mobil iletişim sektöründe olduğunu belirten Süel, “Mobil telekom üzerindeki vergi yükü çok kompleks ve birden fazla matrah var. Gelir üzerinden ve abonelik üzerinden alınan vergiler var. İki tane ayrı matrah olunca farklı ticari stratejileri farklı odakları olduğu sürece vergi oranları oyuncuları farklı şekilde etkiliyor. Buna yapısal çözüm getirilmeli” dedi.
Femtocell teknolojisi Türkiye’yi bekliyor
Femtocell teknolojisinin hızlı bir biçimde Türkiye’ye gelmesini istediklerini ifade eden Süel, “ADSL modem görünümündeki ev tipi mini baz istasyonları, arka odada cep telefonu çekmeme sorununa çözüm olacak. ADSL modemlerin beşte biri oranda elektro manyetik dalga yayan bu cihaz, daha kaliteli ve kesintisiz iletişim olanağı sağlayacak” dedi.
Süel, bu teknolojinin Türkiye’de de çok hızlı gelişeceğine inandığnı kaydederek, “Konu, BTK’nın gündeminde. Ancak bu sistemin gelişmesi için Femtocell cihazının, ‘tüketici cihazı’ olarak sayılması gerekiyor. Baz istasyonlarından alınan yıllık 500 TL’lik ücretin alınmaması lazım. Yoksa daha pazara giriş aşamasında sistem işlemez. BTK, baz istasyonunun çıkış gücüne göre bir sınırlama getirebilir ve bu cihazlardaki gibi 100 milibat altındaki cihazlardan ücret alınmamasını sağlayabilir” dedi.