Sonu gelmeyen inovasyon yolculuğu
Bankacılık sektöründe birçok ilke imza attıklarını vurgulayan İş Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, bunları İş Bankası kumbarası, çek uygulaması, yatırım hesabı ve yatırım fonu, Bankamatik, telefon bankacılığı hizmeti Mavihat, İsbank.com.tr ile internet bankacılığı, mobil cüzdan, Biyokimlik ile şifresiz bankacılık, Sanal Gişe ile uzaktan bankacılık, şube gişelerinde otomatik para alışverişi sağlayan Gişematik olarak sıraladı. Kurumsal Bankacılık alanında da, özellikle kredi ve dış ticaret işlemlerine yönelik çok sayıda yenilikçi ürün ve hizmetlerinin olduğunu belirten Aran, teknolojik gelişmeleri sistematik olarak, yakından takip ettiklerini, araştırmaya önemli kaynak ayırdıklarını vurguladı. İTÜ Teknopark yerleşkesinde bulunan yazılım şirketi Softtech’i de hatırlatan Aran, “Softtech bünyesindeki Ar-Ge ekibi, banka bünyesindeki BT strateji ekibiyle eşgüdüm içinde görev yapıyor. Çalışmalarımızı, her üç ayda önemli bir yeniliği müşterilere sunacak biçimde yapılandırıyoruz” bilgisini verdi.
Değişen şube kavramı
İş Bankası’nın son dönemde öncelikleri ise mobil cihazlar ve bulut bilişim ürün ve hizmetleri şeklinde sıralanıyor. Bu kapsamda, yeni nesil bankacılık önyüz ve donanımlarını tespit etmeye, gelecekte hızla artacağı düşünülen cihazlar ve insanlar arası iletişim altyapısına yatırım yapmaya öncelik veriliyor.
Müşterileri tanıma, bunu da güvenli ve kolayca uygulanan bir yapıda yapabilme, işlemleri yine güvenli bir biçimde gerçekleştirebilme, tüm hizmet kanalları üstünden, ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetlerin müşteriye özel fiyat ve koşullarda sunulabilmesi, ‘kişiselleştirme’ yapılabilmesi, ses, veri ve görüntüyü iletişim altyapısı üzerinden hızlı taşıyabilmek ve mobil cihazlarda da sunabilmek gibi başlıkların önemi giderek artıyor. Aran bunu şöyle anlattı: “Bilgi teknolojileri ve dağıtım kanallarının yanı sıra, müşteri ilişkilerinden de sorumluyum. Yani müşterilerimizin tüm sözlü ve yazılı geri bildirimlerini görüyorum. Teknolojik gelişmeleri çok yakından izleyen, talepkâr ve takipçi, geri bildirimleri ile çok açık olan bir müşteri kitlemiz var. E-imzayı, tablet bilgisayar ve akıllı telefonlarla, farklı işletim sistemlerini yakından takip eden ve bunları kullanan müşterilerimiz bizim için de itici güç. Taleplere örnek olarak kurumlar arası dosya transferlerinde e-imza ile bilgi alışverişi yapılması talebini, Android işletim sistemlerinde İşcep ve İşpad uygulamalarının çalışmasını gösterebilirim.”
İnternet bankacılığı yenileniyor
İş Bankası’nın şu anda en önemli yatırımı; tüm şube ve genel müdürlük iletişim altyapısının ses, veri ve görsel içeriği birlikte taşımaya imkân verecek biçimde, tümleşik iletişimi destekleyen bir yapıya taşınması. İnternet bankacılığı uygulaması da, ticari ve kurumsal müşteriler öncelikli olmak üzere yenilendi. Hakan Aran, bireysel müşteriler için de Ekim ayında farklı bir internet bankacılığı kavramı sunmaya hazırlandıklarını vurguladı. Kurumsal müşterilerin kredi ihtiyaçları için farklı alternatifler barındıran ANKA programını yürüten banka, bir taraftan kumbarayı yeni bir kavramla ve teknoloji desteği ile yenilemeye yönelik çalışma yapıyor, bir taraftan da mobil alanda eksiksiz bir ürün ve hizmet gamı hayata geçiriyor.