Aktek’te proje yönetimi için yeni adım
Proje yönetiminde uluslararası sertifikasyon sürecini başlatan Aktek’te hedef proje yönetim ofisi oluşturmak. Akkök Şirketler Grubu’nun teknolojik altyapısına destek vermek amacıyla 11 yıl önce temelleri atılan ve 2007 yılından bu yana pek çok sektörden farklı şirketin bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını karşılayan Aktek’te proje yönetimini adresleyen yeni bir adım atıldı. Kurulduğu günden bu yana yatırım ve süreç iyileştirme çalışmalarına devam eden şirket, proje seçiminden projenin sonlandırılmasına kadar olan sürecin titizlikle yürütülmesini, dokümante edilmesini ve en önemlisi riskleri minimize etmeyi sağlayan farklı yöntemleri içeren PMP (Project Management Professional) sertifikasyon sürecini başlattı. Dünya genelinde 450 bin Türkiye’de ise yaklaşık bin kişinin sahip olduğu bu sertifikayı, Aktek’ten Genel Müdür Hakan Korkmaz aldı. Yaz sonuna kadar da sekiz Aktek çalışanının aynı sertifikayı alması planlanıyor.
Gündemde farklı başlıklar var
Aktek olarak gündemlerinde farklı alanlarda çalışmaları olduğunu belirten Korkmaz, “2007 yılından bu yana “private cloud” hizmeti verdik. Bugün sadece Akkök’e değil ticari veri merkezlerine ve telekom operatörlerine bulut yapısı ile çalışabilecek altyapıları kurabilecek bilgi birikimine sahibiz. Önümüzdeki günlerde de bu alanda birlikte çalıştığımız veri merkezleri ile ilk “Public Cloud” uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Sektörel çözümlerde de enerji üretim ve dağıtımla ilgili kurumsal kaynak planlaması, karar destek sistemleri, faturalama sistemleri, talep tahminlemesi, risk yönetimi, uzaktan sayaç okuma gibi konulara olan ihtiyacın artacağını tahmin ediyoruz. Akenerji ve Sedaş’ta bu alanda yapılan yatırımlara destek olarak tecrübelerimizi artırıyoruz” diyerek gündemlerini özetledi.
PMP sertifikası proje yönetimi için önemli bir belge
PMP Sertifikası’nın, özellikle şirketlerin bir araya gelerek yürüttükleri projelerde ortaya çıkan ortak bir terminoloji olduğunu belirten Korkmaz “Sertifikasyon süreci 3 ile 6 ay arasında değişen hazırlık aşaması; proje yönetimi eğitimleri, proje yönetimine ait okumaları ve genel proje yönetimi kavramlarını içeriyor. Takiben PMI’a başvurularak girilen 4 saatlik 200 sorudan oluşan sınavda başarılı olunur ise sertifika almaya hak kazanılıyor. Bu eğitimi alanların konu hakkındaki hem bilgi birikimini hem de deneyimlerini ölçümleme esasına dayanan sertifika, şirketimiz için büyük önem taşıdığından biz de çalışanlarımızı bu disiplinle tanıştırmayı istedik. Sertifika sayesinde şirketimize çok büyük katma değer sağlanacağına inanmaktayız” değerlendirmesinde bulundu.
Proje yönetim ofisi kurmayı hedefliyoruz
Bu disiplinden geçen çalışanların önümüzdeki dönemde diğer grup şirketlerinin projelerinde de yönetici olabileceklerini düşündüklerini ifade eden Korkmaz, “Bu bağlamda projelerin yönetim ve raporlamasında uygulanacak periyodik değerlendirmelerle risklerin ciddi anlamda azalmasını sağlayan PMP Sertifikası’na yaz sonuna kadar 8 Aktek çalışanının daha sahip olmasını planlıyoruz. Hedefimiz ise, satın alma ve şirket birleşmelerinde yaşanılan insan kaynağı ve proje yönetimi boşluğunu doldurmak amacıyla, Akkök Şirketler Grubu genelinde proje yönetim ofisinin (PMO) kurulması” diye konuştu.