Autodesk’te hedef yine çift haneli büyümek
Autodesk, ana iş kolları olan alanlarda büyüme bekliyor.Autodesk’in odaklandığı dört ana iş kolu ve geniş bir ürün gamı var. Bunlar inşaat-mimarlık, altyapı hizmetleri, endüstriyel tasarım-üretim ve medya-eğlence. Dört alana baktığımızda hemen fark ettiğimiz ise, tüm bu alanların kriz döneminde dünyada ve Türkiye’de olumsuz etkilenen alanlar olması. Bazı kaynaklara göre Türkiye’de inşaat ve mimarlık sektörü yüzde 20 küçüldü. Autodesk Türkiye Genel Müdürü Tolunay Tomruk, dört alanda yaşanan küçülmelere rağmen 2009’u Autodesk’in iyi kapattığını söyledi. Çift haneli büyüme rakamı yakaladıklarını anlatan Tomruk, “4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 büyüme yaşadık. Yılın tamamında ise yüzde 15’e yakın büyümemiz var. Türkiye dünyada büyüyen nadir pazarlardan biri oldu. Geçen yıl Türkiye’de kanal yapısını güçlendirdik, genişlettik. Ürün gamımızda daha kolay ve hızlı erişebilir ürünlere ağırlık verdik. Autodesk içinde Türkiye’ye yapılan yatırım tüm hızıyla sürecek” dedi.
2010’dan beklentiler pozitif yönde
Autodesk, önümüzdeki döneme pozitif bakıyor. Tomruk, tahminlerine göre 2010’da üretim sektörünün yüzde 4, otomotivin yüzde 2, makine sanayinin de yüzde 4 büyüyeceğini ifade etti. İnşaat-mimaride de yüzde 3 büyüme beklediklerini kaydeden Tomruk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuya 2010’da daha da çok odaklanacağız, Şubat ayı başında bu konuda bir etkinliğimiz olacak. AB ülkelerinde en çok büyüyecek üç alan altyapı, inşaat ve oyun olacak. Gelişmekte olan ülkelerde altyapı yüzde 12 büyüyecek. Bu Türkiye için de önemli. Yine gelişmekte olan pazarlarda inşaat yüzde 8, enerji yüzde 7 büyüyecek. 2009’da binden fazla yeni müşteri kazanmışız. 2010’da ise beklentimiz yine çift haneli büyüme. Yüzde 20’ler seviyesinde büyüme bekliyoruz. Şirketler Ar-Ge’ye yatırıma devam ediyorlar. Yeni ürünlerle ve tasarımlarla ortaya çıkmaları gerektiğinin farkındalar. Bu da bizim çözümlerimize ihtiyacı artıracaktır.”
Öğrenciler internetten ücretsiz indirebiliyor
Tomruk, eğitim tarafında iki boyutlu bir çalışmaları olduğunu anlattı. Bunlardan birincisi okulların çok düşük maliyetlerle ürünlere sahip olmasını sağlama. Tomruk, ürün bazlı değil her şeyin içinde olduğu bir paket sunduklarını, bu paket içinde ürünlerin eğitiminin nasıl verileceğine dair bir müfredatı da sunduklarını anlattı. Tomruk, “İkincisi ise öğrencilere yönelik lisanslama modelimiz. Öğrencilere ürünlerimizi ücretsiz veriyoruz. E-posta adresi edu.tr ile biten her öğrenci web sitemizde öğrenci kısmına girip indirip 1 yıl ürünlerimizi kullanabiliyor” dedi.
Tomruk’un özellikle dikkat çektiği bir alan da oyun pazarı. Dünyada oyun pazarının film endüstrisini geçmiş durumda olduğunu anımsatan Tomruk, “Türkiye’de belki hala küçük bu pazar ama kesinlikle büyüyecek. Bu konuda ciddi çabalar ve yatırımlar var. Avrupa’da da önümüzdeki dönem büyüme bekleniyor” yorumunu yapıyor ve bu alana odaklanacaklarını da söylüyor. Enerji verimliliği konusunun önemine de dikkat çeken Tomruk, karbon emisyonunun yüzde 38’inin binalar kaynaklı olduğu bilgisini verdi. Yaptırdıkları sürdürebilirlik raporu araştırmasında 30 yılda binaların yüzde 75’inin olmayacağını ya da yeniden yapılacağını belirten Tomruk, “Bu da inşaat ve mimaride çok büyük büyüme yaşanacak demek. İnşaat ve mimari Türkiye’de de çok büyüyecek. Endüstriyel tasarımda atılımlar bekliyoruz” dedi.